Gyurkity Péter

Sürgős javításra volt szükség az űrállomáson

Emiatt pedig újabb űrsétát rendeltek el, amelyet a személyzet két tagja teljesített.

A Nemzetközi Űrállomás többnyire az oda útnak induló rakéták (pontosabban az itt egyre nagyobb szerepet kapó magáncégek), valamint a helyszínen elvégzett tudományos kísérletek miatt szerepel a hírekben, a hétvége folyamán azonban egy komolynak nevezhető probléma merült fel, ami egy gyors űrséta elrendelésére késztette az illetékeseket.

Amint azt a hivatalos oldalon is közzétették, az állomás egyik MDM (multiplexer-demultiplexer) egysége mondta fel a szolgálatot, ami azért problémás, mert két ilyen komponens felelős többek között a napelemek és radiátorok vezérléséért. Bár a másik példány egyelőre jól működik, az illetékesek nem akarnak megkockáztatni egy teljes leállást, így a hétvégén felmerült gondok miatt szinte azonnal újabb űrséta lebonyolítására utasították a legénységet, amelynek két tagja kedden, keleti parti idő szerint reggel nyolckor meg is kezdte annak végrehajtását. A fő cél a hibás egység gyors cseréje volt, amit a vezetéknélküli kommunikációt támogató antennák felszerelése egészített ki, hiszen erre a legutóbb, május 12-én elvégzett űrséta során nem került sor.


A meghibásodott MDM egyébként márciusban kezdte meg munkáját, miután annak szoftverét frissítették – tehát egy nem egészen új példányról van szó. A cserét egy, az állomáson tárolt harmadik alkatrész igénybe vételével hajtották végre, ebben pedig a parancsnoki feladatokat is ellátó amerikai Peggy Whitson játszotta a főszerepet, aki több rekordot is felállított, hiszen amerikaiként az eddigi leghosszabb időt töltötte az űrben, a nők között pedig a legtöbb űrsétán vett részt. A mostani sorrendben a tizedik ilyen alkalom volt számára, ezzel holtversenyben áll az élen az összes amerikai űrhajós között – az ISS történetében erre egyébként összesen 201-szer került sor.

A munka során kiderült, hogy az MDM rögzítése nem volt teljesen problémamentes, itt előkerült némi piszok és forgács is, a foglalatokat pedig ki kellett tisztítani. A cserepéldány rögzítése sem sikerült elsőre, hasonlóan a márciusi űrsétához, amelynek során a most leváltott egységet helyezték üzembe. A nagyjából két és fél órásra tervezett intervallumot azonban így is sikerült tartani, ennek során pedig az említett antennákat is sikerült elhelyezni a laboratórium mellett.

Az űrsétát a NASA élőben közvetítette, az ügynökség igyekezett kihangsúlyozni, hogy a személyzet a probléma miatt nem forgott közvetlen életveszélyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #5
    Azoknak az eszközöknek bírni kell a több G-nyi gyorsulást, valamint a kozmikus sugárzást, úgy, hogy a csere vagy javítás lehetőség szerint elkerülendő. Ha mégis muszáj, akkor azon kell agyalni, hogy mit hagynak le a következő szállítmányból helyette. Amit a hollywoodi filmesek használnak, annak kozmikus sugárzást nem kell kibírni, ha meg cserélni kell, akkor a film költségvetéséhez képest az összeg elviselhető. Ha megvan rá a pénz, akkor a szállítás nem probléma.
  • end3 #4
    Azért nagyfokú szégyen 2018-ban VHS minőségben közvetíteni akárhonnan is, de főként évszázadokra megőrizendő történelmi, űrbeli eseményeket. - Szegények, nincs elég pénz 4K-s kamerákra? Kolduljanak már a hollywoodi filmesektől, azok úgy is "elköteleződtek" már sok film, (pl. legutóbb az "Űrvihar") forgatásán. - Lehet néha viszonozni is..!
    Utoljára szerkesztette: end3, 2018.01.20. 16:01:07
  • xyl #3
    Én azt hiszem, hogy műanyagbetétes önzáró anyát nem raknék olyan helyre, ami csak kívülről hozzáférhető. Szerencsére, van sok más megoldás, pl. hasított fém anya Egyébként ezt sem raknám be, mert fogja magát és elszáll. Mindenesetre, az, hogy nagy, vastag felfújt kesztyűben kell dolgozni nem teszi egyszerűbbé a munkát. Tetszik viszont a kesztyűre feltűzött tennivaló-lista.
  • kvp #2
    Onmetszo csavarok vagy menetek hasznalata eseten teljesen normalis, hogy a csavar kitekeresekor ott lesz benne az a forgacs amit befele menet osszeszedett. Az uj csavar ugyanezt produkalja a rogzites soran. Teljesen normalis jelenseg es azert hasznaljak, mert extra alkatreszek nelkul meg tudja oldani az onzaro rogzitest, mig sima metrikus csavarok eseten az esetleges razkodastol fennall a letkerodes veszelye, amely ellen valahogy vedekezni kellene, jellemzoen onzaro anyacsavarokkal, amikben ugyancsak van egy muanyag rogzito gyuru, amit vegigmarhat a csavar menete.
  • globint #1
    Nem értem, hogy lehet, hogy előkerült némi piszok és forgács is?
    Piszkosan lőtték fel?
    Ez durva!