Gyurkity Péter

Fellőtte rakétáját az Orbital ATK

Egy napot késve, ám gond nélkül indult el a rakéta a Nemzetközi Űrállomás felé.

Az Orbital ATK, amely még szeptember második felében talált új gazdára, nagyjából egy évvel ezelőtt, 2016 októberében lőtte fel rakétájának módosított változatát, miután az 2014-ben balesetet szenvedett. Most a második start is összejött, ezt továbbiak követik majd.

A hivatalos bejelentésből megtudhattuk, hogy az eredetileg szombatra tervezett startot egy nappal eltolták, mivel az utolsó percben egy magánrepülő belépett a tiltott zónába, veszélybe sodorva ezzel saját magát, valamint a cég rakétáját. Vasárnap már gond nélkül zajlott le a fellövés (bár itt 5 percet vártak még, hogy két közeli hajó odébbálljon), az Antares a magasba emelkedett, a Cygnus-teherhajó pedig alig 9 perccel később már alacsony orbitális pályán válhatott le, hogy megkezdje saját útját a Nemzetközi Űrállomás felé. A sorrendben 53-ik küldetés legénysége így hamarosan hozzájut a nekik szánt utánpótláshoz, legalábbis miután a hajót a kanadai robotkarral befogják.


A Cygnus egyébként 3,5 tonna rakományt vitt magával, ebben víz, élelem, ruházat, valamint a tudományos célú kísérletekhez szükséges felszerelés is megtalálható. Még egy cubesat-műholdnak is helyet szorítottak itt, amelynek révén az E. coli antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáját tanulmányozzák majd, míg más kísérletekben egy lézeres kommunikációs rendszert próbálnak majd ki, illetve azt figyelnék meg, hogy a különböző növények és rovarok miként növekednek a mikrogravitációs környezetben. Emellett a hozzátartozók által küldött csomagoknak, ünnepi ajándékoknak, valamint friss zöldségeknek is jutott még hely, tekintettel az ünnepi szezon kezdetére.

A teherhajót a kirakodás után megtöltik majd feleslegessé vált rakománnyal, így ez december 4-én nyugodtan eléghet a légkörbe való visszatérés során – a SpaceX ugyanezen a napon indítja majd el saját Dragon kapszuláját az ISS felé. Az Orbital ATK a jelenlegi kampányban további három alkalommal bonyolíthat majd le hasonló küldetést, a CRS-2 program részeként pedig - a SpaceX és a Sierra Nevada Space Systems mellett - továbbra is jelen lesznek az aktív résztvevők listáján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!