Gyurkity Péter

Nem erősödik az ózonréteg

Az ózonlyuk ugyan kisebb, ám globális szinten nem javul a helyzet.

Több beszámoló is napvilágot látott bizonyos új eredményekről, amelyek az Antarktisz felett tátongó hatalmas ózonlyuk méretének csökkenéséről szóltak. A következtetés szerint elmondható, hogy sikeres volt a Montreal Protocol névre keresztelt, eredetileg 1987-ben aláírt nemzetközi megállapodás, mivel valóban vissza tudtuk szorítani az úgynevezett CFC-gázokat, egy új tanulmány szerint azonban globális szinten nem ennyire egyértelmű a helyzet.

Az anyagot most közzétevő csoport az eddiginél részletesebb vizsgálatokat folytatott, különös tekintettel a sztratoszféra alsó rétegei esetében, amelyet korábban a kutatók nem vettek tüzetesen szemügyre. Munkájukból kiderült, hogy miközben a felsőbb rétegekben valóban megerősödött, tovább sűrűsödött a korábban elvékonyodó ózonréteg, az ez alatt elhelyezkedő régióban folytatódott a visszaesés, nagy átlagban pedig tulajdonképpen stagnál az ózonréteg helyzete, tehát nincs komolyabb javulás. Talán ennél is komolyabb problémát jelent, hogy egyelőre nem tudjuk, mi okozza ezt a nagy különbséget, a rendelkezésre álló legjobb modellek sem mutatnak hasonló eredményeket, vagyis tovább keressük a lehetséges felelőst.

Előfordulhat, hogy az úgynevezett VSLS, vagyis a nagyon rövid ideig a légkörben jelenlévő anyagok a felelősek ezért, de az is felmerül, hogy maga a klímaváltozás okozza a különbséget, ami egyébként nemcsak a sztratoszférán belül figyelhető meg, de a troposzféra esetében is, hiszen itt szintén emelkedik az ózonszint. Amíg tehát a korábban hatalmas veszélyként leírt déli-sarki ózonlyuk valóban szűkülőben van, globális szinten már nem ilyen jó a helyzet, ezért 2100-ra egészen biztosan nem áll majd helyre az eredeti állapot (amint azt egyes újabb előrejelzésekben felvázolták). További komoly munkára lesz szükség, hogy kiderítsük, miért folytatódik a csökkenés a közbenső rétegekben (a sztratoszféra alsó részén), itt ugyanis előbb-utóbb konkrét válaszokkal kell előállnunk.

A klímaváltozás megállás nélkül halad előre, a szárazföldi régiókban jóval gyorsabban emelkedik az átlaghőmérséklet, az azonban még kérdéses, hogy az üvegházhatást felerősítő gázok pontosan miként befolyásolják a fenti folyamatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Whysper #4
    Mindig tulnepesedessel jonnek meg a legszennyezessel. Az ember nem amarsrol van szoval minden ember a foldon letezo anyagok felhasznalasabol szuletett. Ez a 4 millaird ember meg is fog halni. A termeszetben ha egy leny elpusztul akkor lebomlik es tapanyagkent szolgal az erdonek. most ugyan az van van 4 milliard ember aki potencialis tapanyag a jovore nezve. es a megfogamtatasakor a szulo is a foldorl szarmazo anyagokkal taplata a magzatot es szuletes utan a fodlrol szarmazo anyagokbol novekszik. Szoval tolnepesedesrol folosleges beszelni ,mert inkabb En ugz fogalmaznek ,hogy Foldon talalhato anyagok mas formaba valo atcsoportositasa zajlik es nem tonkretetele.

    Az bizonyos ,hogy a Fold nem tonkre megy ,hanem a eddig ismert formajaban szunik majd meg mert atalakul. Nekem ez a velemenyem. Az masdolod,hogy az emberiseg kepes alkalmazkodni es tulelni vagy csupan kipusztul. Ennyi a tortenet. :)
  • Relixo #3
    Felesleges erről pampogni...emberek egyre többen vannak,egyre több cucc kell és egyre gyorsabban. A hatalmas iparcégek meg úgyse fognak leállni, a profit és a hatalom a lényeg.
    Szóval, csesszük szét a qrva bolygót. Úgyse számít semmi itt senkinek. :D
  • Zsoltee_a_bator #2
    Az ipari forradalom elotti idokbol jottel? :)

    Eregettunk parfele gazt a legkorbe, amik akar sokaig ritkitjak meg az allomanyt. Az eddigi szamitasok szerint par evtized mulva mar egesz jok lennenk, de ugy tunik lehet, hogy megsem.
  • A1274815 #1
    Miért erősödne? Az ózon kémiai feleződési ideje fél nap. Egy idő után beáll egy egyensúlyi állapotba.