Gyurkity Péter

Katonai szerződéssel erősít a SpaceX

Második ilyen megállapodásukat kötötték meg, eközben pedig újabb fellövésen vannak túl.

Február második felében még a CRS-10 küldetés kapcsán jeleztük előre, hogy a következő lépés egy újabb műhold fellövése lesz, amelyre valamikor márciusban kerül majd sor. Ezt most végre is hajtották, eközben azonban egy szerződés megkötése váltott ki nagyobb figyelmet.

Hírügynökségi beszámolók szerint ugyanis az amerikai légierő ismét a SpaceX mellett döntött, ennek eredményeként pedig már alá is írták a 96,5 millió dolláros megállapodást, így a cég egy második katonai GPS-műholdat is pályára állíthat, valamikor 2019 folyamán. Musk csapata eredetileg komoly vitában támadta meg az illetékeseket, hogy a nagy rivális – és hosszú ideig monopolhelyzetet élvező – ULA mellett ők is részesülhessenek a katonai szerződésekből, ez pedig 2015 májusában valósult meg. Most a második ilyen küldetés szerződését hozták tető alá, jelentős mértékben leszorítva az árat, hiszen az ULA esetében ez jellemzően 200 millió dollár körül volt.


A SpaceX időközben újabb fellövést hajtott végre, ez a korábban már beharangozott Echostar XXIII volt. Az élő közvetítés természetesen ezúttal is elérhető volt, így az érdeklődők végig figyelemmel követhették, ahogy a Falcon 9 rakéta a magasba emeli a kereskedelmi kommunikációs műholdat, majd pedig pályára állítja azt. A szigorú követelmények (az 5500 kg-os súly) miatt ezúttal nem kísérelték meg az első lépcső visszahozását és landolását, ehelyett a második lépcső pályára állítására koncentráltak, amely össze is jött, majd pedig a műhold szintén elérte a számára kijelölt geoszinkron pályát.

A cég egyébként 13 további katonai fellövésre pályázhat, ezek jók kiegészítik majd a NASA-val kötött 1,6 milliárdos első és 2,6 milliárdos második szerződést. A légierő GPS-programja 2030-ig mintegy 70 milliárd dollárt emészthet fel, így lesz miből válogatni. A SpaceX legközelebb március 27-én lőhet fel ismét egy rakétát, ez már egy korábban visszatért példány lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!