31
  • Irasidus
    #31
    Levonják a tanulságot, és tovább keresnek más helyen. Mellékesen egy csomó ismerettel bővülünk a megtalálásuk módját illetően, és persze új eszközök, módszerek kifejlesztése máshol is hasznos lesz. Tehát abból is lehet tanulságot levonni, például, hogy ritka az élet.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.06.30. 20:38:54
  • attes
    #30
    Mindenki nagyon szeretne nyomot találni a marsi életre, de mi van, ha nem lesz.
  • Irasidus
    #29
    Nehéz megérteni a múltidejű igeragozást? Magyar nyelvel hadilábon állsz, csak hárman mondtuk, hogy múltidő, nem most. Másrészt az egy tévhit, hogy az ember vére felforr, elég vákuumkamrás baleset volt, hogy tudjuk ez nem igaz. A valóság az, hogy amíg a folyadékok valóban felforrnának az űrben (és ezzel együtt a testfolyadékaink is), a vér nem. Mivel a vér egy zárt rendszerben kering és a vénák által kifejtett nyomás tartja a vért folyékony állapotban, így ez sosem tud felforrni. És csak úgy még egyszer, a víz forrását az oldott ásványi anyagok is befolyásolják, másrészt van fotónk a folyékony vízcseppekről a jelenből is:


    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.06.26. 09:45:33
  • cylontoaster
    #28
    Mit nem lehet felfogni azon, hogy múltidő?
    Régen volt komolyabb légköre, így lehetett folyékony víz és így lehetett benne élet.
    Már a cím is múltidőben van, addig se jutottál el?
  • Meridian
    #27
    Tudod mi az hogy szublimálni? Na, mert a víz csinálja azt a Marson. Nincs folyékony állapota. Csak szilárd és légnemű.

    Az ember is halálos veszélybe kerül űrruha nélkül. Nem a sugárzás miatt, hanem a vérében lévő víz felforr a századannyi légköri nyomáson.

    Ezt az ábrát tanulmányozd:
    víz forráspontja különböző nyomásokon
    Utoljára szerkesztette: Meridian, 2017.06.26. 01:27:24
  • Kara kán
    #26
    Régen, te, nem most!
  • Irasidus
    #25
    A víz forráspontja nem csak a légnyomástól függ, hanem a hőmérséklettől, és az oldott ásványi anyagoktól - sóktól. Amúgy, már bizonyított, hogy volt folyékony víz a Marson, és sokkal vastagabb légköre volt...
  • Meridian
    #24
    Fogalmam nincs miért elmélkednek ezen... a Mars nem képes légkört megtartani, csak kb a földiéhez képest 100x kisebbet, azaz századannyi a talajközelben is a légnyomás. Viszont ilyen alacsony nyomáson a víz nem marad folyékony. Vagy szilárd halmazállapotú, vagy légnemű. Úgy mint nálunk a szén-dioxid.
    Tehát ha nincs folyékony víz, akkor tócsa sincs. Ha nincs tócsa, akkor mia LÓFASZRÓL dumálnak ezek???
    Utoljára szerkesztette: Meridian, 2017.06.22. 00:41:50
  • Irasidus
    #23
    Nem csak az van odaírva, a mondatod egészen mást jelent. Javaslom, újra olvasni.
  • Kara kán
    #22
    Te, az van oda írva, hogy LEHET! Akkor minek biztosozol?
  • Irasidus
    #21
    Nem biztos! Te tényként kezelsz olyat, amire semmiféle bizonyíték sincs. Innentől ez nem triviális, hanem kutatás.
  • Kara kán
    #20
    Amúgy meg teljesen mindegy.
    Élet bárhol lehetett, ahol voltak életfeltételek – a Marson voltak –, innentől a cím triviális megállapítás.
  • wraithLord
    #19
    Valószínűleg egy ideig semmit. A vizsgálatukhoz megfelelő felszerelést kellene odaküldeni (esetleg marsbázist létrehozni).
    Viszont maga a tény is érdekes lenne, és a továbbiakban azt is ki lehetne deríteni, hogy a földi élet származik-e a Marsról, a marsi élet származik-e a Földről, vagy mindkettő máshonnan származik. Még érdekesebb lenne, ha kiderülne, hogy mindkettő a saját bolygóján, parallel alakult ki. Egy csillagrendszer két bolygóján egymástól függetlenül is létrejöhet élet? Tehát mégsem olyan "misztikus", ritka stb.
    És talán segítene az élet kialakulásának rekonstruálásában is.

    Szóval elég sok mindent lehet vele kezdeni elméleti síkon is. Hogy a gyakorlatban mire lesz használható (pl. mit tudnak az ottani esetlegesen létező mikrobák), azt előre nem lehet tudni.
  • Szuna
    #18
    Valamikor régen lehetett is akár élet a Marson, de hogy jelenleg is van e, még nem tudjuk, de idővel (talán 10 éven belül) kideríthető, hogy van e élet jelenleg is a Marson, vagy nincs.

    Inkább az lehet a kérdés, hogy ha találunk életet a Marson, akkor mit kezdünk vele?
  • Kara kán
    #17
    Valami van ott.
  • Archenemy
    #16
    "Ha eleged van, ki lehet kapcsolni."

    Igen, meg be is lehet kommentelni, hogy elegem van, én most ezt választottam :D

    Nah mindegy én vagyok a hülye, hogy minden ilyen clickbait címnek bedőlök, és loholok át a NASA oldalára, hogy tényleg-e, és persze mindig kiderül, hogy nem, azért nem egészen arról van szó.
  • xyl
    #15
    "A jelenlegi felszerrelessel (ami egy robot geologus) max. akkor vennek eszre az eletet ha odaallna a kamera ele es kommunikalni probalna. "

    Hát ez az! Itt a Földön nem kell hozzá különleges mikroszkóp, hogy az élő mikróbák jó részét kimutassák. Elektronmikroszkóppal pedig sokkal több minden kimutatható. Nem lehet pl. elektronmikroszkópot úgy megcsinálni, hogy ne legyen túl nagy / túl nehéz / bírja a rázkódást .... stb?
    Legalább annyi előnye van a Marsnak, hogy az elővákuum szivattyú kisebb teljesítményű lehet...
  • wraithLord
    #14
    Élet keresésénél ez annak az analógiája kb. hogy fogsz egy távcsövet, ott egy bolygó, lehet hogy volt rajta élet, mert az egy bolygó, és nem vákuum.
    Csak senkit nem érdekel, mert nincs eléggé megalapozva.

    A Videoton TV-m tetején is járhattak idegenek, az sem szakad be egy emberszerű idegen alatt. :D Csak nincs eléggé megalapozva a feltételezés, mert nem találtam idegen eredetűnek vélt lábnyomot rajta pl.
  • wraithLord
    #13
    Valószínűleg ez indokolta, hogy ennyire merész (szerintem is kissé clickbait, de már megszoktam) címet adjanak neki:

    "The diversity of environments in this Martian lake would have provided multiple opportunities for different types of microbes to survive, including those that thrive in oxidant-rich conditions, those that thrive in oxidant-poor conditions, and those that inhabit the interface between those settings.

    Igaz, utána ez következik egyből:

    "Whether Mars has ever hosted any life is still unknown, but seeking signs of life on any planet -- whether Earth, Mars or more-distant icy worlds -- begins with reconstruction of the environment to determine if it was capable of supporting life."

    Tehát valamivel előrébb vagyunk annak a kutatásában, hogy akár lehetett is (volna?) élet rajta egyszer valamikor.
  • Irasidus
    #12
    Off.: Mint írtad "cikk"! Ami újságírás, ami a média része, ami szenzációhajhász, aminek semmi köze a valódi tudományhoz, tudományos állásponthoz. Ha eleged van, ki lehet kapcsolni. Mármint, ezt nem rosszindulatból mondom, de tényleg senki nem kötelez, hogy olvasd, és hiába háborodsz fel (szerintem is jogosan) megváltoztatni nem fogod tudni, így kívülről csak puffogásnak látszik.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.06.13. 18:42:42
  • Archenemy
    #11
    De kb. abból van elegem, hogy minden ilyen marsiéletes cikk így megy, hogy

    "BREAKING NEWS, a NASA szerint még mindig nem sikerült száz százalékos bizonyossággal kizárni, hogy legalább egy pikoszekundumig létezhetett egy mikroba a Marson az elmúlt négymilliárd évben valamikor valahol, tehát akkor nyugodtan adjuk azt a címet, hogy már-már szinte bizonyos a marsi élet!"
  • Archenemy
    #10
    Bocs de a marsi talajt megvizsgálva arra jutottam, hogy az szilárd, és egy emberhez hasonlító idegent a múltban simán elbírhatott. Tehát akkor én is pont ugyanígy kijelenthetem: "Valóban járhattak emberszerű idegenek a Marson!"

    Úgy értem, a járás lehetősége teljesen adott hozzá :)
    Utoljára szerkesztette: Archenemy, 2017.06.13. 18:18:11
  • wraithLord
    #9
    Miért, nem járhattak?

    (Fölösleges túlmagyarázni, de: csak arra még ilyen közvetett utalást sem találtak. Biztos hoztak egy takarítónéni-idegent is magukkal.)
  • Archenemy
    #8
    "A címben benne van a feltételes mód"

    Jah, akkor az a cím is helyes, hogy "valóban járhattak idegenek a Marson".

    Hiszen feltételes mód, nem? Egyáltalán nem biztos :D
  • Sequoyah
    #7
    Hat remelem hogy a mai, de meg inkabb a jovobeni robotok mar eszre tudjak venni az elet jeleit. De valoban, a multbeli robotokrol kesobb kiderul, hogy a foldon sem talalnanak eletet ha az mondjuk nem egy erdobe esne hanem egy sivatagba.
  • Sequoyah
    #6
    Jol erted. Ugy pontosabb lenne, hogy "megerositest nyert, hogy az elet idealis korulmenyei adottak voltak".
    Viszont nem akarom ezzel kisebbiteni a hirt, mivel ez egy olyan helyszin megtalalasarol szol, ahol eleg nagy valoszinuseggel kimutathato, hogy volt-e valoban elet vagy nem. Ha valahol vannak az eletnek jelei, akkor az itt lesz.
    Talan kozel jarunk a valaszhoz...
  • wraithLord
    #5
    Szerintem a Mars eléggé szélsőséges élettér ahhoz, hogy csak úgy bármi elszaporodhasson, amit random odaviszünk. A NASA gondolom nem extrém körülmények között szereli össze az eszközeit. Lényegesen nagyobb a valószínűsége, hogy ha vittünk is oda valamit, vagy kitartóképletekben vegetál, vagy megmurdelt.
  • kvp
    #4
    A jelenlegi felszerrelessel (ami egy robot geologus) max. akkor vennek eszre az eletet ha odaallna a kamera ele es kommunikalni probalna. Bar meg ugy sem biztos.

    Viszont ha volt elet akkor szinte biztos hogy meg ma is van. Ez viszont nagyon alaposan keresztulhuzna a Mars terraformalasara szott terveket. Arrol nem beszelve, hogy valoszinuleg mi is vittunk oda valamennyit (kisebb egysejtu eletformakat), ami lehet mar szepen elkezdett terjedni es kiirtani a helyieket.
  • wraithLord
    #3
    A címben benne van a feltételes mód. Amíg nem találnak direkt bizonyítékot rá, pl. mikrobiális élet lenyomatát kőzetben, egykori élő sejt molekuláris maradványait, netán élő mikrobát, addig minden csak feltételes.
    Éppen azt vizsgálják, hogy a környezet egyáltalán lehetővé tette-e, hogy legyen mikrobiális élet, és most találtak egy tómedret, amiben olyan tó lehetett, mint amilyenek a Földön is vannak.

    Másrészt pedig a megfelelő körülmények nem csak az élet létét, de a kialakulását is elősegítik.
    Egy potenciális élőhely adottságaiból esetenként következtetni lehet arra is, hogy élőlény is volt ott valamikor, mert az élőlények visszahatnak a környezetükre (anyagcseretermékek felhalmozódása gázok, oldatok, ásványi anyagok formájában).
  • Archenemy
    #2
    Bocsi de én a közleményből nem azt olvasom ki, hogy volt élet, hanem hogy olyan tó volt, ami többféle életnek is kedvező lehetett, HA volt élet. De világosítsatok fel ha rosszul értem.
  • globint
    #1
    Ha egyszer volt, akkor most is van, hiszen nem leégett a bolygó, hanem meg-meg fagyott. Azt meg túl szokták élni a mikroorganizmusok.