Gyurkity Péter

Meglepően fiatal a dél-afrikai előember 

Erre a következtetésre jutottak a szakemberek, így a párhuzamos jelenlét sem elképzelhetetlen.

Még 2015-ben jelentették be, hogy egy új, eddig nem ismert fajjal bővült az emberi nem katalógusa, mégpedig egy dél-afrikai lelet révén. Azóta egy második fontos vizsgálatot is elvégeztek, így a hozzávetőleges kort is sikerült meghatározni, ez pedig komoly meglepetést kínált.

A szintén dél-afrikai Wits Egyetem közleményéből kiderül, hogy a Homo naledi, amely valóban ötvözi a fejlettebb, illetve a jóval primitívebb előemberi jellemzőket, 236-335 ezer évvel ezelőtt élhetett a kontinens déli csücskén, ami azért meglepő, mert egyes részletek alapján ezt korábban több millió évre tették. A Magaliesburg városa mellett található barlangban először 2013-ban, majd pedig ezt követően egy második hasonló barlangban talált leletek ugyanis egy olyan faj jelenlétére utaltak, amely bizonyos tekintetben a hobbitként is emlegetett indonéziai Homo floresiensis tagjaira emlékeztetnek.

A most közzétett anyagban beszámolnak egy felnőtt férfi koponya felbukkanásáról, valamint a fogazat és a többi lelet hozzávetőleges korának meghatározásáról. A barlangban talált család tagjai kifejezetten primitív jellemzőket is felvonultatnak, ezek közé tartozik a kicsinyke agy, a hajlott ujjak, valamint a vállak és a csípő formája, miközben a kezek, a lábak, az ököl és a lábfejek inkább hasonlítanak a neandervölgyi emberre és a Homo sapiens-re – ezt a szintén kicsi fogazat és az egyszerűbb állkapocs egészíti ki. A kor alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a jóval fejlettebb fajokkal egy időben is jelen lehetett ez a populáció, amely nagy valószínűséggel azoktól elzárkózva, elszigetelve tengette életét, arra világítva rá, hogy a bolygót akkoriban egy jóval szerteágazóbb „lakosság” népesítette be.

A két barlang alapján egyesek úgy vélik, hogy a Homo naledi szándékosan ilyen mély és sötét helyekre temette halottait, mások azonban ezt a viselkedési formát a kisebb agy miatt nem tartják lehetségesnek. Egyelőre arra sem találtak jeleket, hogy a populáció tagjai tüzet vagy eszközöket használtak volna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • globint #2
    Áááá, csak egy többszörös vegyes házasság néhány megmaradt ükunokája.
    Az is lehet, hogy egy neandervölgyi megerőszakolt egy hobbit lányt, akinek aztán el kellett bujdokolni szégyenével. :(
  • pistike81 #1
    Szerintem egy UFO-t találtak :)