18
  • Akva
    #18
    Hogy a beton mennyi szén-dioxidot nyel el azt nem tudom, de kevéssé valószínű, hogy többet, mint amennyi a gyártás során keletkezik. Szóval nagy marhaság ez szerintem.
  • NEXUS6
    #17
    Őööö ki mondta, hogy akkor még lesz civilizáció!? ;)
  • giacomo gesso
    #16
    "De a napsugárzás intenzívebbé válásának hatására több CO2 nyelődik el a mállás során a szilikátos kőzetekben, ami 50 ppm-nél a C3 ciklusú növények végét jelenti."
    Ez igaz, de mint tudjuk, amíg oxigén van a légkörben, addig gyerekjáték CO2-ot előállítani, ez a veszély tehát nem valós.
  • giacomo gesso
    #15
    Nem. Pont az a cement lényege, hogy Al- Mg- Ca-szilikátok képződnek, a lassú mállási folyamat során karbonátosodhatnak, ekkor tényleg CO2ot nyelnek el és többek közt kalcit (és magnezit) keletkezik.
    A kötéskor azonban nem.
  • cylontoaster
    #14
    A CO2 szint csökkenéséhez mintha köze lenne a vulkanikus tevékenységek csökkenésének is.. Így ha ez a jövőben nem csökken tovább, akkor nem fog a CO2 szint sem.
    Van kézzelfogható bizonyíték arra, hogy ezt a mértékű csökkenést valóban a kőzetek általad írt CO2 elnyelése okozta? Vagy csak tudjuk hogy kötnek meg CO2-t, és tudjuk hogy sokat csökkent, és a kettőt egy képzeletbeli híddal összekötjük?

    Ha a sivatagban 0 növény van, akkor a +1 az nem 100%-s növekedés :)

    "már most vagy 14%-kal növeltük a CO2-n keresztül a szárazföldi növényzet mennyiségét 1980 óta!"
    Forrás, vagy legalább mértékegység? Darabra, térfogatra, tonnára? Ha kivágok egy fát és alá füvet vetek akkor több nagyságrenddel emeltem a terület növényzetének mennyiségét?
  • NEXUS6
    #13
    Azért 30% körüli CO2 szintről azért elég jól lejött a mai pár tízezer ppm-es értékre, még mielőtt az O2 elkezdett volna dúsulni, aztán továbbcsökkent a mostani pár 100-as szintre. :)

    Szal az ember akár az élet meghosszabbítójának is tűnhet, már most vagy 14%-kal növeltük a CO2-n keresztül a szárazföldi növényzet mennyiségét 1980 óta! Ráadásul a szárazabb vidékeken (Ny-Ausztrália) ez akár 40% is lehet, bár a sivatagba 1 db kóró az ugye pont 100% növekedés :)
  • ostoros
    #12
    Ja, már értem, a dolomit képződés. Ezzel csak az a baj, hogy a dolomit enyhén savas vízben igen könnyen oldódik, vagyis lemosódik az óceánokba, ahol előbb utóbb megint felszabadul. Persze ettől még jelentős készletek halmozódtak fel belőle az igaz.
    Tehát arra kiváló lehet, hogy az ember benne tárolja a CO2-t mondjuk pár tízezer évre. De földtörténeti időtartamon számolva nem nagyon marad ott, hacsaknem elszállítják valami sivatagos helyre egy kontinens közepére, ahol megmaradhat érintetlenül nagyon hosszú ideig.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.12.08. 14:24:15
  • NEXUS6
    #11
    Pár éve még én se tudtam, de ettől még létezik, meg egy csomó más is, amiről, még most sem tudok. Én ezért szeretek idejárni, mert néha tájékozott emberektől tudok tanulni. :)

    Ajánlott irodalom
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.12.08. 09:44:11
  • VolJin
    #10
    Tisztába vagyok azzal, hogy a cement nem oltott mész, de az összes CaO átalakul benne mészkővé, és ezt nem befolyásolja az, hogy agyag is van benne.
  • ostoros
    #9
    Én erről a kémiai folyamatról nem tudok.
  • NEXUS6
    #8
    Ezt mindenki tudja! :)

    De a napsugárzás intenzívebbé válásának hatására több CO2 nyelődik el a mállás során a szilikátos kőzetekben, ami 50 ppm-nél a C3 ciklusú növények végét jelenti.

    Korábban, több milliárd éve, amikor a légkör CO2 tartalma több ezerszerese volt a mainak, ugyan ez a folyamat működött, ha csökkent a hőmérséklet, akkor alacsonyabb szintre váltott, így visszadúsult a CO2.
    A napsugárzás várható növekedésével ez az egyensúlyi állapot eltolódik, egyre több CO2-t von ki a légkörből.
  • ostoros
    #7
    Nem azért esélytelen amit mondasz. Ezt mindenki tudja. Azért esélytelen, mert a kőzetlemezek alábukásánál az óceán mélyén lévő mészből felszabaduló szén-dioxid később visszatér vulkánkitörések kíséretében.
  • giacomo gesso
    #6
    Segítek. Nem. Az a kutyaközönséges mész (szintén hidraulikus kötőanyag), amiről beszélsz, abból vízzel oltott mész, más néven kalcium-hidroxid lesz és valóban a levegő CO2 tartalmával köt, ahogy írod.
    A cementben is van CaO, de adagolnak bele mást is, jellemzően agyagot, gipszet, tufát, bauxitot stb., amikből az égetés során Al-, Mg-, Feoxidok, de legfőképp SiO2 is lesz. Ezekből víz hozzáadásakor szilikátok is képződnek, ami a cement előnyös tulajdonságait adja a közönséges égetett mészhez képest.

    Utoljára szerkesztette: giacomo gesso, 2016.12.07. 13:02:30
  • NEXUS6
    #5
    Hát nem egészen.
    A mészköben és köszénben levő CO2 egykor az atmoszférában/tengerben volt nagyrészt. Ez a biológiai deponálás azért a mai napig tart, feltéve, ha nem pusztítjuk ki a tenger élővilágát. Azonkívül a különböző kőzetek képesek további CO2 elnyelésre, vannak ilyen kísérletek a szénerőművek kizöldítésére is. A kőzetek CO2 felvétele a naptevékenység erősödésével növekedni fog.

    A jelenlegi ismereteinket és az évmilliárdos folyamatokat figyelembe véve a jelenkorhoz képest dúrván 600 millió évig tudnak a C3 ciklusra épülő növények (növények 95%-a) még az egyik legfontosabb tápanyagukhoz a CO2-höz a levegőből hozzájutni. A C4 ciklusúaknak 10 ppm-ig is elég az életbenmaradáshoz, de az összetett élet kihalását valszeg az alacsony CO2 szint fogja okozni, még a napsugárzás elviselhetetlenné válása elött (1 Mrd év)
  • ostoros
    #4
    Így van. A cikk is ezt írta, csak a hevítéssel nem számolt. De ha igaz, hogy eddig nem vették figyelembe a kötéskori CO2 elnyelést, azért az tényleg jelentős mennyiség ami mégsem kerül a légkörbe.
  • VolJin
    #3
    Segtsen ki valaki, de nem gy van, hogy a cementgyártás közben a mészkőből CaCO3 hevítéssel CaO lesz, és CO2 szabadul fel?
    A kötés folyamán pedig egyszerűen a levegőből kivonja a CO2-t, és újra mészkővé válik, és az adalékanyagok miatt, gipsz, homok, kavics lesz beton, nem szimpla mészkő? Mert ha így van, nincs valós CO2 elnyelés, mert csak azt vonja vissza, amit elvesztett, de mivel égetve állítják elő, a valóságban CO2 töbletet okoz a teljes életciklus alatt?
  • ostoros
    #2
    Marhaság. Erre semmi esély nincs.
  • NEXUS6
    #1
    Őööö, a cementgyártás a kibocsájtás 5%-át adja, akkor most mi van? Igazából persze hosszútávon meg azért fog kipusztulni az élet még a Nap felfúvódása elött, mert biológiai és nem biológiai úton a légköri co2-t a kőzetek megkötik.