Gyurkity Péter

Korai jövevény lehetett az élet a Földön

A jóval gyakoribb vörös törpék körül ugyanis csak sokkal később bukkanhat majd fel.

Érdekes tanulmányt tett közzé a napokban a Harvard asztrofizikai tanszéke, amelyben az élet megjelenésének valószínű időpontját igyekeznek közelebbről meghatározni, mégpedig a különböző csillagok méretétől és tömegétől függően. Szerintük a Föld esetében korai jövevényről van szó, ez azonban a Nap besorolásától is függ.

A kutatók abból indultak ki, hogy a Nap méretének mindössze 8 százalékát felmutató csillagok körül is megjelenhetnek a lakható bolygók, ami nem feltétlenül van így, ezen ugyanis még a szakemberek is sokat vitatkoznak. Abban viszonylag nagy az egyetértés, hogy a Nap meglehetősen ritka példánynak számít az Univerzumban, ennél ugyanis a vörös törpék jóval gyakrabban fordulnak elő, ezek a kisebb tömegű példányok akár ezerszer tovább is élnek, miközben a Napnál háromszor nagyobb csillagok túl rövid ideig vannak jelen ahhoz, hogy körülöttük megjelenjen az élet. A csapat szerint könnyen előfordulhat, hogy az élet csak sokkal később fog igazán elterjedni (legalábbis a vörös törpék kategóriájában), ehhez azonban talán több billió évre is szükség lesz.

Természetesen még abban sem vagyunk igazán biztosak, hogy milyen feltételek szükségesek az élet megjelenéséhez. Ha a saját példánkból indulunk ki, akkor elengedhetetlen az oxigén és a szén jelenléte, a megfelelő gravitáció, a lakható zónán belüli elhelyezkedés, valamint egy megfelelő csillag, amely energiájával táplálja a vízben végbemenő kémiai reakciókat. A most bevetett modell szerint a Nap és a Föld esetében csak nagyjából most jelenne meg az élet, a vörös törpék pedig csak jóval később következnének a sorban, a távoli jövőben ugyanis az élet jóval nagyobb eséllyel jelenne itt meg. Az egészen kicsiny csillagoknál viszont gondot jelenthet a nagy közelség, hiszen az exobolygó komoly sugárzásnak vagy gravitációs vonzásnak lehet kitéve, ami pedig extrém vulkanikus tevékenységhez vagy más, nem kívánt jelenséghez vezethet.

A most elkészült tanulmány arra a kérdésre fókuszál, hogy mi vajon kivételnek vagy inkább a szabálynak számítunk, erre azonban ma még nincs egyértelmű válasz. Az exobolygók katalógusának folyamatos bővülése nyilván sokat segít majd a kutatóknak, ebből például rájöhetünk arra, hogy a ma még kivételként emlegetett kategóriák tagjai valójában nagyon is gyakran fordulnak elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ravendark #32
    Nem hiba a billió, jelen esetben tényleg annyiról van szó. :) Az eredeti angolban "trillion years"-ről van szó.
    Utoljára szerkesztette: Ravendark, 2016.08.13. 20:20:41
  • csee00 #31
    A "billió" tuti, hogy hiba. 1000 milliárd év múlva nem lesz itt már semmi. Vagy valami totál új.

    Ideje megjegyezni, hogy ami angolban billion, az magyarul milliárd! Nem a mi hibánk, hanem az övék, hogy ilyen hülyén átvariálták, de megjegyezni azért meg lehet...
  • gforce9 #30
    Akkor ezek szerint rosszul emlékeztem, hogy az inflációs modellért is kaptak, mert nekem az derengett. Na mindegy , van ez így :) Most nincs kedvem átnyálazni az elmúlt évek Nobel díjjait. :)
  • Irasidus #29
    A Nobel díjat a Higgs-bozon megtalálásáért adták, nem az az inflációs kozmológiáért. A Higgs-bozon tulajdonságai és hatása egyenlőre még nincsenek tisztázva, ez a következő feladat a Nobel után. Tudom, hogy nem te keverted, nem is azért írtam, csak tanács volt, hogy neked mit kellene mondani, ha válaszolsz... De amúgy nem kötözködni akarok.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.08.11. 03:14:28
  • overseer-7 #28
    elképzelhető, hogy bármely világban, ahol folyamatok jöhetnek létre.. megjelenik az élet.
    Az élethez fejlődésre, kifejlődésre van szükség.
    A fejlődéshez, folyamatra.. kölcsönhatásokra.
    A fejlődéshez valamiféle irány "idő" koncepcióra van szükség.
    A kauzalitás oksági viszonyaira.
  • gforce9 #27
    A Nobel díj az nem elfogadást jelent valamilyen szinten? Ha jól dereng osztottak ezért. A fekete lyukat és az univerzum keletkezését nem én keverem. A gravitáció másfajta működéséről írtam illetve arról, hogy más hatások is voltak, nem csak az. Egyébként tudom hogy ezek még csak elméleti munkák, de jól összevágnak, persze kiderülhet még sokminden ezt nem vitatom, de nem hiszem, hogy ezt itt a fórumon fogjuk kideríteni :D
  • Irasidus #26
    Újujj. Az infláció ugyan máig az egyetlen, elméletileg ellentmondásmentes, az észlelésekkel összeigazítható koncepció, de máig sincs bizonyíték a megtörténtére, és így elfogadva sincs. Az ősanyag természetéről egyenlőre csak találgatások vannak, a Higgs-mező szerepe sem tisztázott, csak egy végtelenül lecsupaszított modellről van szó ez esetben. Ezek mellet vannak még más lehetőségek, és kutatások is, bár ez a legfelkapottabb, az igaz. A higgs-bozon meg egyenlőre a kísérletek tárgya, messzemenő következtetés levonni nem lehet... A legjobb válasz, az, hogy a fekete lyuk és az univerzum teljesen másképpen működnek, ha lenne időm kifejteném, mi a különbség, de most nem kezdek bele, mert dolgom van. Szép napot!
  • gforce9 #25
    A Higgs mezőnek antigravitációs hatása volt. Ez fújta fel az inflációs korszakban az univerzumot. Legalábbis a jelenleg elfogadott elmélet szerint. Ez a modell egybevág a jelenlegi részecskefizikai felfedezések eredményeivel.
  • gosub #24
    Arról még nem olvastam hogy az ősrobbanáskor miképp működött a gravitáció, akkor elvileg nem volt? Csak utánna jött létre? Lennie kell egy univerzum mértenek ami alatt mát fekete lyukba roskad, vagyis annál korábban tömege sem lehetett.
  • Irasidus #23
    Attól, hogy van róla tanulmány még nem lesz igaz, mint ahogy a fenti cikk sem. Ezek legfejtebb tudományos gondolatkísérletek, egyik tanulmány sem bizonyított, és egyik sem jobba másiknál. Egy kaptafa.