Ötvös Tibor

Középkorúként vagyunk a legboldogtalanabbak

Egy ausztrál kutatás szerint középkorúként vagyunk a legboldogtalanabbak, míg húszas éveinkben a legboldogabbak.

Múlt hét szerdán rendeztek Ausztráliában egy újabb társadalomtudományi konferenciát, melyen Dr. Ioana Ramia közzétette legújabb kutatását. Ebben a doktornő arra a végeredményre jutott, hogy az emberek boldogság-görbéje az élet során egy U-kanyart ír le. A legboldogabbak, leginkább felszabadultak 15-24 éves korunk között vagyunk, majd ez az érzés visszatér, amint betöltöttük a 75. életévünket. A két időszak között ennek köszönhetően a legboldogtalanabb időszakot tudhatjuk magunk mögött.

"Az élvezeti faktor csökken a húszas éveink elején, majd nagyjából 40 éven keresztül ezen az alacsonyabb szinten marad és végül 65 évesen ismét emelkedni kezd" - árulta el Dr. Ramia az Ausztrál Társadalomtudományi Konferencián, melyet az UNSW Társadalomtudományi Kutatóközpontjában tartottak meg. "A boldogság váltakozása jól szemléltethető egy görbén is. A párok például az első gyerek születése előtti időszaktól a gyermek egy éves koráig emelkedő pályán vannak, majd nagy zuhanás következik, míg el nem jön az iskola, azaz az utód 6-7 éves kora.""Ezután ez a boldogság-mutató továbbra is alacsony szinten van, de szép lassan elindul felfelé és nagyjából 75-80 éves korunkra teljesedik ez ki." Talán nem meglepő, de Dr. Ramia eredményei alapján középkorúként vagyunk a legboldogtalanabbak, ami összefügg a karrierrel és a pénzzel. Ilyenkor ugyanis szinte minden a munkáról és az anyagiakról szól, míg idős korunkban mindez már nem olyan fontos.

A kutatásból az is kiderül, hogy a fiatalok számára nem fontos a lakhely minősége, az azonban igen, hogy a barátokhoz, szórakozóhelyekhez és a munkahelyhez is közel legyen. A középkorúak számára azonban a lakás minősége kiemelten fontos szerepet kap, ahogy a szomszédok és a környék is. "Ebben a korban a boldogság-szint a legalacsonyabb és csak akkor kezd el növekedni, mikor más dolgokra koncentrálunk. Például a szabadidő minőségi eltöltésére."

A biztonság egyformán fontos volt minden korban, az egészség pedig a 30-as éveink közepén kap kiemelkedő szerepet, mikor megérkezik az első figyelmeztetés arról, hogy már nem vagyunk fiatalok és később, idősebb korunkban. Dr. Ramia folytatja a kutatást és így további eredményeket várhatunk majd a következő konferenciák valamelyikén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #10
  Boldogság? Hadd kérdezzek már valamit! Azt gondoljátok az élet célja a boldogság? Mert szerintem nem. Az csak egy kellemes mellék körülmény, ha összejön.
  Akinek nincs a boldogságon túlmutató célja, az már eleve rossz úton jár, szerintem.
  Egyébként sincs rá garancia, mert senki nem született úgy az életbe, hogy már előre be volt neki ígérve.
 • sempronius18 #9
  A gyerekek azért boldogok, mert még nem értik a világot, az idősek meg azért mert már nem értik a világot.
 • Fbn Lx #8
  én szívesen kipróbálnám azért, hogy egy milliárddal a számlámon lennék boldogabb, vagy most.
  érdekes módon kb. 65 éves kortól lesz a boldogság szintje újra magas, ami nagyjából egybeesik a nyugdíjkorhatárral.
  bárcsak lenne egy biztos jövedelemforrásom úgy, hogy soha többé nem kell dolgoznom. szerintem más esélyem nincs a boldogságra.
 • Sequoyah #7
  Ha azt hiszed, hogy egy Porsche kell a boldogsagodhoz, akkor vedd meg, es hamarosan rajossz, hogy igazabol egy Lamborghini kell a boldogsagodhoz. Ha az is megvan, akkor egy kastely. Ha az is, akkor majd egy jacht.
  Es amikor mar tenyleg mindened megvan, es meg mindig ugyanazt a hianyt erzed mint az elso Porsche elott, akkor rajossz, hogy a baj belul van, a fejedben.

  A boldogsag tulajdonsag, nem pedig allapot.
 • InfoCsill #6
  Kérdezd meg akármelyik szakpszichológust, az ember boldogsága nem Porsche-ban meg műbarátnőben mérendő (ha így lenne, a gazdagok nem lennének depressziósak), sokkal inkább csak azt mutatja kifelé, hogy valami gond van.
  Aki valamennyire is rendben van lelkileg, nem igazán ezekre a dolgokra megy rá, teljesen mást keres pl egy emberi kapcsolatban is.
  Persze szép dolog egy Porsche a garázsban, de nem sokat oszt vagy szoroz, én pl egyáltalán nem lennék boldogabb tőle, használni sem nagyon használnám, teljesen más dolgokat szeretnék elérni az életben.
  Utoljára szerkesztette: InfoCsill, 2015.10.09. 15:11:04
 • Ender Wiggin #5
  Egy frászt. Csak ekkor engedheti meg magának. Korábban minden pénzt a gyerek vitt el.
 • asgh #4
  Na de pont azért veszi, mert boldogtalan. :)
 • Ender Wiggin #3
  ILyenkor vesz az ember Porschét meg egy 20 éves szilikonos barátnőt. Miért lenne boldogtalan?
 • Pityu83 #2
  Ez mekkora baromság,főbe kéne már lőni az kutatásokat végző pancsereket.Az egész cikk egy merő általánosításra épül semmi másra.
 • Sir Cryalot #1
  Nemcsoda hogy kellettek a stadionok..