Gyurkity Péter

Itt vannak az első HD-videók az ISS-ről 

Nemsokára indul az élő közvetítés, addig azonban három HD-felbontású videót tettek közzé.

Május végén számoltunk be a magánkézben lévő UrtheCast cég érdekes kezdeményezéséről, amely már akkor a célegyenesbe fordult. A cél a HD-felbontású élő közvetítés megvalósítása, amelynek révén bárki bármikor szemügyre vehetné bolygónkat, mégpedig a nemzetközi űrállomáson tartózkodó űrhajósok szemszögéből, amire eddig nem volt példa. Most három videóval indult útjára a galéria.

A cég hivatalos oldalán közzétett felvételeken három nagyváros, London, Boston, valamint Barcelona egy-egy szeletét vehetjük szemügyre, az illetékesek által ígért HD-minőségben, 34-47 másodpercen keresztül. Ennek során egy viszonylag kis területet, egészen pontosan 1,92 x 1,08 kilométert láthatunk, de a nagyobb nyilvános események mellett a célok között szerepel a környezet, illetve a humanitárius akciók nyomon követésének lehetősége is, tehát nemcsak nagyvárosok szerepelnek majd az étlapon. Erre nagyjából 6 hetet kell még várnunk, az új HD-kamerák ugyanis valamikor a nyár közepén érik el a megfelelő státuszt, onnantól kezdve pedig mindenki számára elérhető lesz az élő közvetítés.


Az UrtheCast kameráit egyébként orosz űrhajósok két űrséta alkalmával, 2013 decemberében és 2014 januárjában szerelték fel, egyben megdöntve a leghosszabb orosz űrséta rekordját. Az Iris kódnév a HD-példányokra vonatkozik, ezen azonban pusztán kiegészítik a Theia néven jelzett MRC-ket (Medium-Resolution Camera), amelyek 2014-ben kezdték meg munkájukat, minden egyes nap mintegy 29 millió négyzetkilométeres területet pásztázva végig, attól függően, hogy miként alakul az ISS pályája.

Ahogy említettük, a tervek szerint a közvetítés néhány héten belül elindul, ezt nyilván (legalábbis a kezdeti időszakban mindenképpen) élénk érdeklődés kíséri majd a nagyközönség részéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!