MTI

Koraszülöttnek számít a Föld

Földünk túl korán jött a világra a fejlődő világegyetemben, akkor, amikor a hozzá hasonló bolygók 92 százaléka még meg sem született - erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók a NASA Hubble és Kepler űrteleszkópjának adatait elemezve.

A baltimore-i Space Telescope Science Institute (STScI/Űrcsillagászati Kutatóintézet) tudósai elméletüket a Monthly Notices of the Royal Astronomy Society legújabb számában ismertetik. "Kutatásaink során a világegyetem egészével összefüggésben szerettük volna meghatározni a Föld helyét. Mint kiderült, bolygónk koraszülöttnek számít" - fogalmazott Peter Behroozi, az STScI kutatója, a tanulmány társszerzője, rámutatva, hogy 4,6 milliárd éve, amikor létrejött a Naprendszer, a potenciálisan lakható bolygóknak mindössze 8 százaléka létezett.

Ismertetése szerint a Hubble segítségével megismerhették a galaxisok fejlődéstörténetét. Így megtudhatták, hogy a legnagyobb csillagképződési ráta 10 milliárd évvel ezelőtt volt, ám ebben az időben igen korlátozottak voltak az alapanyagként szolgáló hidrogén és hélium készletei. Napjainkra lényegesen lelassult a csillagtermelés üteme, viszont az univerzumban annyi maradványgáz található, amely hosszú időn át bőséges alapanyagforrást biztosít az új napok születéséhez.


A bolygóvadász Kepler űrteleszkóp adataiból arra lehet következtetni, hogy galaxisunkban, a Tejútrendszerben rengeteg olyan planéta van, amely csillaga lakhatási zónájában kering, azaz felszínén optimális hőmérsékleti viszonyok uralkodnak, lehetővé téve a folyékony víz jelenlétét. Az STScI kutatói szerint számuk jelenleg elérheti akár az egymilliárdot a Tejútrendszerben, és jó részük kőzetbolygó. A megfigyelhető világegyetemben viszont százmilliárdra tehető a galaxisok száma. Mint az amerikai asztrofizikusok rámutatnak, a jövőben Föld-méretű bolygók megszámlálhatatlan sokasága jöhet létre napjuk lakhatási zónájában, hiszen az utolsó csillag 100 billió (ezermilliárd) év múlva huny majd ki.

A "koraszülött" földi civilizáció nagy előnye, hogy tudósai a Hubble űrteleszkóphoz hasonló csillagászati műholdak segítségével bepillantást nyerhetnek a világegyetem távoli múltjába, megismerhetik evolúcióját az ősrobbanástól napjainkig, feltérképezhetik, hogy miként fejlődtek a galaxisok. A fényimpulzusokban és a kozmikus sugárzásban "kódolt" információ azonban a világegyetem tágulása miatt körülbelül 1 billió év múlva jórészt megsemmisül. Így a távoli jövőben létrejövő civilizációk fiai-lányai vajmi keveset tudhatnak meg univerzumunk születéséről és fejlődéstörténetéről - vélik az amerikai kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #25
    "Ergó ha valamit most 1 milliárd fényév távolságúnak számolunk, akkor annak a valaminek minimum 1 milliárd éve ott kellett lennie a most látott formában, hogy a fényét láthassuk."

    Kis távolságokon igen, viszont nagy távolságokon az Einstein idő és távolság fogalmát kell használni, vagyis egy esemény egyidejűsége relatív és függ a megfigyelő helyzetétől, tehát a távolság és idő nem esik egybe. klikk Itt egy jó ábra ennek magyarázatára:

  • Fefy #24
    Javíts ki, ha tévednék, de a fényév definíciója valami ilyesmi: vákuumban a fény által 1 év alatt megtett út hossza.
    Ergó ha valamit most 1 milliárd fényév távolságúnak számolunk, akkor annak a valaminek minimum 1 milliárd éve ott kellett lennie a most látott formában, hogy a fényét láthassuk.

    Másik példával: Ha holnap a "semmiből" 1 fényévnyire keletkezik egy csillag, azt optimális esetben csak 1 év múlva látjuk.

    Szóval hiába használjuk távolságmérésre, ha ez pillanatok alatt visszaszámolható időre, lévén, hogy a fényév távolság meghatározásához a fénysebességet használjuk.
  • Irasidus #23
    A Világegyetem 13,7 milliárd éves és nem 5. Hogy ez kevés lenne? Hát igencsak más fogalmaink vannak a kevésről, amidesetre ez az idő míg a ma látott univerzum kialakult. A galaxisok így természetesen lehetnek több milliárd fényévre, ami viszont a nevével ellentétben nem időt, hanem távolságot mér. A jelenlegi modell a Lambda-CDM szerint nem kezdjük előröl.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.10.25. 22:59:00
  • hodobaj #22
    Nekem ez az eredmény igencsak megkérdöjelezi a jelenleg elfogadott elmélet helyeségét.
    Itt az univerzum kiszámoltuk 5milliárd éves a föld meg 4,6milliárd éves oks, ugyanakkor az univerzum még 100.000milliárd évig fog létezni, majd a jelenlegi modell szerint kezdjü elölről.
    Tényleg elhiszük, hogy ilyen "kevés" idő telt még csak el az univerzum keletkezése óta és még ilyen sok idő van hátra?
    Értem én, hogy az adatok így egyeznek az elmélettel de ennek így nincs logikus magyarázata. Miért vannak már most több milliárd fényévre galaxisok ha még nincs is annyi idős az univerzum?
  • NEXUS6 #21
    Nekem is rossz érzéseim vannak, hogy nálunk is elindult ez a Föld-árverezés.
    XD
  • overseer-7 #20
    szerintem meg hiába vagyunk itt "korán".. szerintem az utóbbi pár milliárd évben néhány rosszarcú idegen faj lestoppolta magának már a mi jó öreg galaxisunkat.
    Mi csak itt aféle megtűrt kísérleti házikedvenc vagyunk.
    Lehet minket mutogatni az idegenek natgeo csatornáján.. minket buta embereket.

    mi is tartunk kutyákat, macskákat.. olyan is van, hogy azt szeretnénk ha az állatok a természetes helyükön éljenek.

    amúgy meg.. örüljünk neki, hogy nem vették el tőlünk a bolygónkat.. van hol élnünk, és valószínűleg vigyáznak ránk, figyelnek, védenek.
  • overseer-7 #19
    csináljuk meg a goauld zűrhajót és induljunk neki a szomszédos csillagoknak először..
    leverünk a galaxisba mindenkit, el szedjük az összes zoxigént meg vizet.. és súlyosan adóztatunk minden tevékenységet a galaxisban.

    utána már jó lesz.. hátra dőlhetünk a karosszékbe végre.
  • wraithLord #18
    "Így a távoli jövőben létrejövő civilizációk fiai-lányai vajmi keveset tudhatnak meg univerzumunk születéséről és fejlődéstörténetéről - vélik az amerikai kutatók."

    Ez idő alatt annyi civilizáció létrejöhet (és tűnhet el), hogy ez a tudás közkézen fog forogni... Aki lemaradt az első billió évről, annak csak le kell húznia az infót az ingalnetről (Intergalactic Network)... :D Persze nem a United Creacionist Society of the Known Universe (UCSKU) oldaláról. :D
  • Katalizátor #17
    De nem is arrol szol a cikk, hogy a Fold lenne az elso bolygo az univerzumban. :)
  • fityisztma #16
    Talán, mert a koraszülöttet nem ejthette "teherbe" a késöbbszületett.