Gyurkity Péter

Újabb kráterekre bukkantak Szibériában 

Tucatnyi új kráter került elő a lakatlan tájakon, a szakértők több eltérő magyarázatot kínálnak.

Még tavaly nyáron bukkant fel az interneten egy érdekes videó, amelyen egy méretes krátert vehettünk közelebbről is szemügyre. Az Északnyugat-Szibériában talált mélyedést most tucatnyi másik követte, amelyek hasonló körülmények között jöhettek létre – a kutatók nem tartják valószínűnek a becsapódást, illetve a földönkívüli invázió lehetőségét.


A Kara-tengerbe nyúló Jamal-félszigeten ismét rábukkantak egy hatalmas kráterre, amelyet nagyjából 20 másik, jóval kisebb társa vesz körül. A rénszarvascsordákat kísérő emberek által felfedezett mélyedések hasonlítanak a tavaly ismertté vált elődjükre, ahhoz hasonlóan szintén lakatlan területen, az állandó jég fogságában, nagy valószínűséggel annak (is) köszönhetően jöttek létre. A szakemberek többsége ugyanis úgy véli, hogy itt a metángáz felszabadulásáról van szó, amely a jég alatt található szerves anyagok bomlása révén keletkezik, majd pedig a felmelegedés következtében szinte előrobban, kialakítva ezeket a krátereket.


Ezzel az elmélettel nem mindenki ért egyet, mások szerint inkább a jéggé fagyó víz játszik főszerepet a jelenségben, ahogy a talaj alatt megfagyó víz lassan, fokozatosan helyet szorít magának. Ezáltal előbb egy kisebb bucka alakul ki, a melegebbre forduló időjárás következtében azonban a jég egy része elolvad, a korábban felfelé nyomott földréteg pedig visszasüpped annak helyére, kialakítva a mélyedéseket. A gond csak az, hogy ez a teória nem magyarázza a kutatók által tavaly mért magas metánszintet, vagyis könnyen lehet, hogy valóban a kiszabaduló gáz hozza létre a krátereket, vagy legalábbis azok jó részét.

A most felfedezett krátereket szintén a helyszínen szeretnék tanulmányozni, az utazás megszervezése azonban az ottani viszonyok miatt némi időt vesz igénybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toocha #26
    Régen megírták, hogy nagy baj lesz ha kiolvad a permafrost. Na szerintem ez az összegyűlt CO2 okozza ami kirobban a felengedő földből. SZERINTEM! :)
  • ostoros #25
    A dolog volt az. Elment.
  • dzsagon #24
    valami kurvanagy állat mászott ki onnan.
  • halgatyó #23
    Ha ezt a metán okozza, akkor találni kell (előbb-utóbb) kirobbanás előtti metánkoncentrációkat. Amig ilyeneket nem találtak (egytlen egyet sem) addig a metán elmélet gyenge lábakon áll. (a többi is)
  • sárkánylovag #22
    Oroszok kivették az atom sikókat , olyan egyenes fal nem jön létre magától a természetben.
    A robbanásnál reped a fal mindenképp !!!
  • SirBubu #21
    az nem lehet, hogy az ott igazából nem besüppedés, hanem minden más kiemelkedett körülötte? mondjuk megdagadt a földgolyó vagy ilyesmi, csak a gödör feneke része az úgy ott maradt az eredeti helyén valahogy

    egész tetszetős kis elmélet, nem igaz? :DD
  • senki687 #20
    Eléggé szabályos alakzat. A szélén kiemelkedik, mintha valami belülről jött volna ki, miközben a belseje meg olyan, mintha valami befele ment volna. Állati jó. Szerintem hihető a metángázos sztori úgy, hogy felette éppen vastag jég volt amikor berobbant a metán, ami a szélén a föld felrakódást magyarázza. A robbanástól egy nagy darab jég letörött és belecsúszott a lyukba, a metán nem alud rögtön el, hanem egy darabig a perem szélén égve maradt (középen a vastag jégtömb eltomítette), ettől viszonylag szabályos alakúra fagyott a jég, simává vált a pereme. Elaludt a láng, a jég teljesen belefagyott a lyukba, majd hosszú idő múlva az is elolvadt.
  • mortep #19
    Eléggé összetett probléma a túlnépesedés. Egyrészről a születésszabályozás a jelenlegi gazdaság-állandó-növekedési-modell ellensége. Abban egyetértek, hogy változtatni kell és békés megoldást találni.

    @ San-Mester: szóval "elszaporodtak a hülyék"... mármint ők. Te az okosok közé sorolod magad, miközben szorgalmazol egy újabb világháborút. Vajon ugyanezen a véleményen lennél akkor is, ha látnád a háborúban porráégni a szeretteidet?
  • BCs design #18
    kurvára nem kell semmilyen világ égés, ez hatalmas baromság, a megoldás rendkívül egyszerű, egyszerűen kell minden országba ugyanaz a születés szabályozás törvény, mindenkinek max 2 gyerek, ennyi, ez egyszerüen tökéletes megoldás lenne
  • ostoros #17
    Miért gondoljátok, hogy egy katasztrófát az okosok élnének túl?
    Szerintem pont hogy a legigénytelenebb félállatok élnék túl, miközben az okosok meghalnának.