Gyurkity Péter

Egy évet töltene az űrben a NASA asztronautája 

Egy egyedülálló kísérlet részeként kerül sor az ikerpáros egyik tagjának hosszú útjára.

Érdekes küldetés vette kezdetét a napokban, amely nemcsak az amerikai NASA, de az egész emberiség történetében komoly mérföldkövet jelenthet majd. A szakemberek egy ikerpáros részvételével szeretnék részleteiben is megvizsgálni a hosszú ideig tartó űrutazás emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásait, ezért most ezen utazás időtartamát tolják ki, a kapott eredményeket pedig az ikerpáros földi tagjának segítségével értékelik ki.

Az One Year Crew névre keresztelt expedíció orosz részvétellel valósul meg, ami egyben azt is jelképezi, hogy a bolygó felszínén megmutatkozó konfliktusok nem minden esetben fejtik ki hatásukat az űrkutatással kapcsolatos programokra, az egyes ügynökségek közötti viszonyra. A most elinduló küldetésben egy Szojuz kapszulával juttatják el a két űrhajóst a nemzetközi űrállomásra, ahol az amerikai Scott Kelly és az orosz Mihail Kornyienko közösen végzik majd el a szükséges vizsgálatokat. A legfontosabb szempont, hogy pontosan felmérjék a hosszú ideig tartó utazás (űrben tartózkodás) emberi szervezetre gyakorolt hatásait, a vizsgálatok eredményeit pedig a földi központba továbbítsák.


A korábbi hasonló programokhoz képest két fontos eltérésről olvashatunk a NASA oldalán. Először is, az 50-ik életévét betöltő Kelly (aki korábban fél évet is eltöltött már az állomáson) most egy teljes éven át lesz távol családjától, így a negatív hatások valószínűleg fokozódni fognak. A második fontos szempont, hogy ikertestvére, Mark (aki egyébként szintén asztronauta), a Földön marad, így akár a DNS-vizsgálatok eredményét is össze tudják majd hasonlítani, és felmérhetik, hogy az eddig ismert hatások (izomsorvadás, csontritkulás, látási problémák, stb.) mellett előfordulnak-e egyéb, eddig nem ismert tényezők. A jelek szerint Scott számolt a későbbi esetleges problémákkal, de mindezt a felfedezés megfizethető árának tartja.

Az egy éven át tartó küldetés fontosabb állomásairól és eredményéről természetesen mi is beszámolunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #11
    Nem tudom, hogy egyesek minek hisztiznek ezen a kísérleten. Sikerült végre egy olyan egypetéjű ikerpárt találni, amelyeken pontosan nyomon lehet követni a súlytalanság hosszú idejű hatását. Ennyi.
    Végeztek már hasonló kísérleteket, de nem volt még két ennyire megegyező szervezetű kísérleti alanyuk hozzá.
  • Irasidus #10
    Lehet erről egy űrhajóst kellene megkérdezni, vagy elolvasni egy kettőnek az életrajzát. Vannak aki ezt vállalják, sőt tovább megyek ez az álmuk, és ezért mindent megtesznek.
  • Mat666 #9
    Egy év börtön van aki többet is ült csak nem egy űrállomáson.
  • Tinman #8
    Ne vigyük el teljesen más irányba.

    Az egésznek a lényege az volna, hogy az űrhajós egészségi állapotára drasztikusan rossz hatással van 1 évnyi űrben eltöltött idő.
  • ostoros #7
    Nyilván nem mozdultál még ki Európából, ha ilyeneket mondasz.
  • ostoros #6
    Remélem a következő űrállomást már olyanra tervezik, hogy hosszabb távon is önállóan működő képes legyen. Egy ilyet már ionhajtóművekkel egy lassú pályán el lehetne juttatni Mars körüli pályára, ami a Mars kutatást legalább 10, ha nem százszorosára gyorsítaná, ha helyben egy űrállomásról vezérelnék őket.
    (A mostani Mars járók még mindig nem tesznek meg óránként egy métert, az idő késleltetés miatt)
  • Tinman #5
    Igen, nyilván a 24 órás bezártság, a gravitáció hiánya, és a legnagyobb koponyák által összeállított mesterséges, így hosszú távon egészségtelen étrend az még mindig jóval rosszabb, mint ahogy az emberiség nagy százaléka él. Nyilván a kilátás, mint olyan csak eleinte lehet stresszoldó, ellenben hosszútávon nem, ahogy a honvágy, a kis tér, a szociális kapcsolatok hiánya, a friss levegő, a Földön érezhető napfény, és még ezernyi fontos dolog, nem kevés stresszt okoz. Oh, wait... nem nagyon olvastál ennek utána :-(
  • Garga Pitic #4
    A 342 napos küldetés alatt Scott további kb 0,008 másodperccel "fiatalodik" Mark fivéréhez képest :)
  • mrzool #3
    alig mozogva, rossz kaja

    Igen, nyilván az a napi (több) órás testmozgás, és a legnagyobb koponyák által összeállított fullos étrend az rosszabb, mint ahogy az emberiség 99%-a él. A kilátás is nyilván stresszt okoz. Oh, wait...
  • Irasidus #2
    Az űrhajósok általában kb. 35-40 éves koruk után lesznek, mert addig tart a tanulás (= több diploma), kiképzés és miegyébb. 25 évesen nincs meg a szakmai tapasztalatod ahhoz, hogy komoly érdemi munkát végezz. Az űrbe feljutni meg drága, nincs idő ott kitanulni a szakmát. Az meg egy erős túlzás, hogy 50 évesen az ember leépül, még 60-se, az öregkori szellemi elbutulás és retardáció az igazából annak köszönhető ha az ember elhagyja magát, fizikailag meg egy 50 éves edzett ember teljesen megfelel az űrbe. Nézz utána a legöregebb ember aki járt az űrben hány éves volt, meg fogsz lepődni...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.03.27. 16:18:09