Gyurkity Péter

Felmérték egy exobolygó légköri viszonyait

A Hubble űrteleszkóppal minden eddiginél részletesebb adatokat kapunk egy exobolygóról.

A Hubble hivatalos oldalán jelent meg a közlemény, amelyből megtudhatjuk, hogy csillagászok egy csapata sikerrel mérte fel egy általuk kiszemelt exobolygó légkörét, annak viszonyait, beleértve az ott uralkodó hőmérsékleteket és a vízgőz jelenlétét. A kapott adatok alapján nem túl barátságos helyről van szó.

A WASP-43b elnevezésű, a Földtől mintegy 260 fényévnyire található exobolygót először még 2009 során figyelték meg, bár a felfedezés publikálására csak jóval ezt követően, 2011-ben került sor. Az utóbbi hetekben, hónapokban azonban a Hubble űrteleszkóp segítségével tovább folytatódott a munka, ezúttal pedig az ismert adatok helyett a bolygón uralkodó hőmérsékletekre, valamint a légkör összetételére voltak kíváncsiak. Mindkettő tekintetében sikerült előrelépni, így hamarosan kirajzolódott egy minden eddiginél részletesebb kép az égitestről.


Az exobolygó érdekessége, hogy rendkívül gyorsan, mindössze 19 óra alatt kerüli meg csillagát (egy narancssárga törpét), így egy teljes év rövidebb, mint a Földön egy nap. Az égitest mérete a Jupiterhez fogható, ám tömege annál kétszer nagyobb, és míg egyik oldalán állandóan nappal van, a másik oldal végtelen sötétségbe borul. Ennek megfelelően a hőmérséklet is alapvetően különböző, ám míg ez az állandóan megvilágított részen 1500 Celsius-fok körül alakul, addig a sötét részeken is magas, 500 Celsius-fok körüli hőmérsékletek uralkodnak. Ezáltal pedig az ott megtalálható víz nem folyékony halmazállapotban, hanem gőz formájában van jelen, ami az emissziós spektroszkópia révén jól kimutatható (miután kiszűrik a csillag fényének 99,95 százalékát).

A szakemberek többnyire egyetértenek abban, hogy ezen bolygókon még fiatal korukban számos meteorit csapódott be, ezek hozhatták magukkal a vizet és egyéb molekulákat. Mivel a Naprendszerben nem található hasonló, a becsapódásoktól ennyire megviselt égitest, az ilyen exobolygók kiváló lehetőséget nyújtanak a részletes kutatásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #2
    Az eredeti cikk szerint a Hubble nem alkalmas a légkör összetételének megállapításához, mert nem az ahhoz szükséges spektrumban működik. Amit lehetett azt azért kiderítették, azaz a keringési pályát, a bolygó forgási idejét, felszíni hőmérsékletét, stb.
    Majd, ha James Webb Space Telescope működni fog, akkor lehetőség lesz a légkör összetételének meghatározására is.
  • Kelta #1
    és hol a felmérés?? annyi hogy vízgőz van oszt jónapot? hol a légkőr összetétele stb...felszín adatok, ilyesmi?

    klassz cikk, elismerésem :(