Gyurkity Péter

Születőben lévő bolygót fedeztek fel 

A viszonylag közeli esemény választ adhat a folyamattal kapcsolatos meglévő kérdéseinkre.

A bolygók születése, a folyamat pontos feltárása és leírása a mai napig komoly gondokat okoz a csillagászok számára. Egy most közölt felfedezés ebben nyújthat nagy segítséget a szakma képviselőinek, már amennyiben bízhatunk az eddigi megfigyelésekben.

A dél-karolinai Clemson Egyetem kutatói tették közzé a napokban ezen megfigyelések eddigi eredményeit, amelyek egy formálódó bolygó születésével kapcsolatosak. Mivel az esemény tőlünk mindössze 335 fényévnyire zajlik (zajlott) le, a viszonylag kis távolság miatt a szokásosnál jóval több részletet figyelhetünk meg, így pontosabban felmérhetjük a folyamatot és tesztelhetjük a rendelkezésre álló elméleteinket. Ehhez némi időre lesz szükség, dacára annak, hogy a vizsgálódás már több, mint egy évtizede tart, most először tudjuk azonban közvetlen módon megfigyelni egy bolygó születését, ami óriási jelentőségű.


Sean Brittain

A HD100546 elnevezésű csillag viszonylag fiatal, 2,5-ször nagyobb és mintegy 30-szor fényesebb a Napnál, és csak a déli féltekéről látható. A szóban forgó bolygó sorrendben a második, amely körülötte kering. Ez a csillagászok szerint egy hatalmas, az élet megmaradására nem alkalmas gázóriás, amely legalább háromszor nagyobb a Jupiternél, és nagyjából a Szaturnusz helyét foglalja el saját rendszerében, legalábbis ami a csillagától mért távolságot illeti. Még a legjobb, legerősebb teleszkópok is mindössze egy korong formájú por- és gázfelhőt mutatnak meg számunkra, a szakemberek így elsősorban a szén-monoxid kibocsátásának változását, annak forrását figyelik, amely a bolygókhoz hasonló mozgást végez el, vagyis csillaga körül kering.

A következő lépés az első felvételek elkészítése lesz, amelyben a Gemini South Telescope, vagy az Európai Déli Obszervatórium (ESO) VLT-távcsöve segíthet a csapatnak, valamikor az elkövetkező hónapokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #3
    Hát, ezt sehol nem írják, "először sikerült megfigyelni egy bolygó keletkezését." Viszont azt igen, hogy születő-ben lévő bolygó, és hasonlók... Ilyen az, amikor az ember a tényeket (jelen esetben cikket) figyelmen kívül hagyja, és a saját álomvilágát osztja meg. Köszönjük, élveztük!
  • Macropus Rufus #2
    Azt írják hogy most először sikerült megfigyelni egy bolygó keletkezését. figyelték kb egy év két évig. Egy bolygó keletkezése nem egy év, több millió év alatt alakul ki egy bolygó tehát elég nehéz elképzelni hogy ott megfigyeltek egy bolygó keletkezését.
  • Vol Jin #1
    Ez csak egy pillanatfelvétel egy sokszor évmilliós folyamatról.