Gyurkity Péter

A légszennyezés keresésével találnák meg a lakott bolygókat

Egy új űrteleszkóp fellövésétől azt várják a szakemberek, hogy egyes bolygókon rábukkanhatunk az intelligens életre.

Az exobolygászattal foglalkozó szakemberek jó ideje egyetértenek abban, hogy a légkör szennyezésének kimutatásával rábukkanhatunk az intelligens életre, mint ahogy egy-egy égitest felszínének összetétele választ adhat azon korai kérdésre, hogy megtalálható-e ott az élet. A megfelelő adatok kimutatása eddig komoly gondot okozott, ám egy új űrteleszkóppal megtehetjük az első lépést ezen a téren.

A főszerep itt a 2018-ban fellövendő James Webb űrteleszkópnak jutna, amelyet ugyan nem pont erre a feladatra szánnak, ám segítségével két különböző típusú, az ózonréteget pusztító úgynevezett klór-fluor-szénhidrogént (CFC) mutathatunk majd ki a távoli bolygókon. Ez azért fontos előny, mert amennyiben egy exobolygó légkörében megtalálható egy-egy CFC, az mindenképpen arra utal, hogy ott kifejlődött az intelligens élet, vagyis valamilyen civilizáció nyomaira bukkantunk. Nem mindegy azonban, hogy melyik típust mutatjuk majd ki, ezek némelyike ugyanis 50 ezer év helyett mindössze 10 év alatt lebomlik, vagyis előbbi esetben az sem kizárt, hogy egy önmagát elpusztító civilizációt fedezünk fel – mint ahogy az is előfordulhat, hogy az adott társadalom tagjai mindenáron igyekeznek elkerülni a légkör szennyezését, ami így negatív eredményt produkálna.

Az eljárásnak a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatói szerint két komoly hátránya van. Egyrészt a pozitív adatok megjelenéséhez tízszer nagyobb szennyezésre van szükség, mint amit ma a Földön mérünk, vagyis meglehetősen súlyos állapotban lévő bolygókra bukkannánk majd – kivéve, ha az adott égitest a nagy távolság miatt a lakható zónán éppen kívül esik, és a civilizáció a CFC felturbózásával igyekszik elérni a kellő hőmérsékletet. A másik hátrány, hogy (legalábbis egyelőre) kizárólag a fehér törpék körül keringő, a Földhöz nagyon hasonló bolygók esetében tudjuk csak kimutatni a szennyeződést, márpedig ezen fehér törpék az eredeti csillagok halvány maradványai, ami szintén nem túl sok jót jelent az exobolygóra nézve.

Az eljárás remélhetőleg belátható időn belül tovább finomodik majd, így a 2018-as fellövésre készen állhatunk az összetettebb megfigyelésekre. A fehér törpékkel kapcsolatos kitétel sem zárja azonban ki a pozitív eredményeket, hiszen nemrég kiderült, hogy két, még 2011-ben felfedezett exobolygó túlélte csillagának vörös óriás fázisát, netán azt követően került csak a rendszerbe, vagyis ilyen bolygók is léteznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #21
    A jelenlegi radiohullamos keresesi modszerek kiszurik az egyenletes eloszlasu zajt. A modern radios rendszerek jelformaja egyenletes eloszlasu zaj, tehat a sajat modern radios rendszereinket sem tudjuk felismerni a mai modszerekkel, meg akkor sem a radiotavcso ele teszik a keszulekeket. Csak a hatterzaj megnovekedese latszik, de azt 101 mas dolog is okozhatja. Sot lehet a latott zaj nagyresze valojaban idegen civilizaciok adataibol all. A rekonstrukcio pedig szinte lehetetlen, mert mar egy FSK modulacio is szetcsuszik par fenyev alatt. On-off keying (lasd: morze) alapu kommunikaciot pedig jo ideje nem nagyon hasznalunk. Raadasul ez az egyetlen ami nagy tavolsagbol is kimutathato, meg ennek kevesbe durva valtozata az amplitudo modulacio. Minden mas vagy szethullik igy csak felismerheto, de nem ertelmezheto vagy eleve az adatatvitel elmeleti matematikai maximumahoz probal kozeliteni, tehat a kulcsok nelkul mar kozelrol is csak zajnak tunik.

    Egyebkent minel fejlettebb egy civilizacio, annal jobban el tudjak rejteni magukat ha akarjak es annal jobban tudnak latszani is. Egy fejlett, de kornyezetbarat civilizacioban az egyetlen hulladek a felesleges entropia, azaz a hulladek ho, tehat csak ezt sugaroznak kifele. Minden mas 'szemetet' ugyanis megfelelo mennyisegu energiaval barmi massal at lehet alakitani. Abbol, hogy egy exobolygo a felveteleken latszolag melegebb mint amilyennek lennie kellene pedig semmire nem bizonyitek. Egy kevesbe ovatos civilizacio pedig vilagito bolygo meretu urallomasokat epit a naprendszereibe, amiket meg a Foldrol is latni megfelelo bolygo koruli tavcso halozat segitsegevel. Ez utobbiakat keressuk, mert oket legalabb ki lehet szurni messzirol is.
  • Irasidus #20
    Igen, mérhető, és az is igaz, hogy a bolygó keringésével a jel frekvenciája változik. Viszont ahoz a jelet kell megtalálni, hogy amiről te beszélsz kimtatható legyen. Igencsak behatárolt a teljesítmény amivel egy civilizáció egy bolygóról jeleket tud küldeni, mi sem tudnák a zajnál nagyobb jelet produkálni mondjuk egy kellően szélesávú adóval, több fényévre... Ez itt a probléma. ;) Persze elképzelhető olyan fejletség, ahol már nem gond, de akkor azt az a dást már megtaáltuk volna, vagy ami mostanában megint előtérbe került - a ráduhullámok más tulajdonságát használják a jeltovábbitásra. Utobbit vizsgálata csak korlátozottan folyik. Szóval lehetőség van bőven, pénz meg nem igaznán.
  • gforce9 #19
    Bár mondjuk ha konkrét jelhalmaz a doppler nem megy. Jogos.
  • gforce9 #18
    Javíts ki ha tévedek, de a dopplereffektus rádiótartományban is jelen van és mérhető. Ha észlelhetően nagy egy mikrohullámú sugárzás, és periodikusságának egybeesik a ciklusa egy amúgy kimutatott bolygóéval, azért az gyanúra ad okot, nem?
  • Irasidus #17
    Amire te gondolsz a luminozitás vagyis összsugárzás, ami az abszolút fényességből számítható. De nincs olyan detektor ami egy csillag összsugárzását minden tartományban mérné. Ez lehetetlen. Ráadásul, egy csillag luminozitása időben változó, ebből semmi érdemlegeset nem fogsz tudni leszűrni. Egyébiránt én teljesen másról beszéltem...
  • Irasidus #16
    Itt egy alapvető félreértés van. Azért embercentrikusak a keresési módszerek mert ezt tudjuk felismerni, tőlünk különböző dolgokat aligha. A másik, hogy ilyen már van, vagyis mi így csináljuk . és elég nagy az univerzum, hogy hozzánk hasoló beállítotásgú lényeket is találjunk, vagy nem. De mindenesetre amig nincs Enterprise űrhajónk addig ezek a lehetőségek vannak.

    A kérdésre a válasz: A CFC a halogénezett szénhidrogének anyagcsoport egyik tipusának a gyűjtőneve neve, a cikk is említi több változata van, így van ami lebomlik és van ami sokáig megaradhat - feltéve, hogy a körülmények hasolóak. És ebből indul ki a HIPOTÉZIS! Ezt ismerjük, ezt tudjuk értelmezni technikai civilizáció biomerkereként, ismeretlen világok ismeretlen folyamtait nyilván nem. Egy kis logika... Ez csak egy hipotézis a sok közül, van még más kiutatási irány is.
  • gforce9 #15
    Igen csak ugye van egy eloszlási görbe. Ha a napunkat figyeli valaki messziről és mondjuk 5000 év messzeségből (illetve ennyi idő múlva) és most azt látja ami mondjuk 70 éve volt nálunk, azt fogja észrevenni, hogy bizonyos tartományokban megugrott a sugárzás. Pontosabb vizsgálatok pedig kideríthetik, hogy a forrás nem a csillag.
  • halgatyó #14
    Azért is embercentrikus ez a vizsgálat, mert feltételezik, hogy az ott élőknek:
    -- éppúgy melegük van, mint nekünk, ezért klímagépeket építenek,
    -- éppúgy megromlik a kajájuk, ezért hűtőszekrényekre van szükségük,
    -- időnként éppúgy kigyulladnak a cuccaik, mint nekünk, és ezt halonoltóval szeretik oltogatni:-)))
  • halgatyó #13
    Két kérdésem lenne:
    -- Biztos vagy abban, hogy a földitől eltérő légkörben is addig él a CFC?
    -- Valahol azt olvastam, hogy a Föld légköréből sokkal gyorsabban (pár száz év alatt) eltűnik. Az igazságot hogyan lehet MEGBÍZHATÓAN (pro és kontra érdekek befolyásától mentesen) megtudni?
  • Irasidus #12
    Hmm, minden sugároz mikrohullámokat ami nincs abszolúlt nulla fokon, ez a zaj (a baj, hehe). Azonkívűl nem biztos, hogy onnan ered, lehet előtte egy gázköd sugározta ki, tehát megint zajforrás amit fel kell deríteni, azonkívűl egy bolygó jó tükör is más forrásból pl.: a csillagból származó a mikrohullámoknak. Stb. Ami egyik döntő lehetne az a jel erőssége, de ilyen távolságból az is elenyésző, így marad a jel vizsgálata...