Balázs Richárd

Túllépni a kvantum­határon

Példátlan pontosságú mérések elvégzését teszi lehetővé a Heisenberg-féle határozatlansági elv kizárása, amit az amerikai Caltech kutatóinak sikerült elérniük.

A kvantumelmélet egyik alapjaként szolgáló határozatlansági elv alapvető korlátot szab egy tárgy helyzetének mérésében. "Ha szeretnénk megtudni valamiről, hogy hol van, valamilyen visszaverődésre van szükségünk" - magyarázta Keith Schwab professzor, a tanulmány vezetője. "Például, ha megvilágítunk egy tárgyat, a szétszóródó fotonok információval szolgálnak a tárgyról. Azonban a fotonok nem mind ütköznek és szóródnak szét egyidejűleg, a szétszóródás véletlenszerű sémája pedig kvantumingadozást hoz létre - ez a zaj. Ha több fényt használunk, növeljük az érzékenységet, de egyúttal a zajt is. Mi egy olyan megoldást kerestünk, amivel kiküszöböljük a határozatlansági elvet, növelve az érzékenységet, a zajt azonban nem"

Schwab elkezdett kifejleszteni egy módszert, amivel észlelhetik a mikrohullámok szétszóródásakor keletkező zajt. Ehhez munkatársaival egy szupravezető áramkörhöz adott frekvenciájú mikrohullámokat adtak, melyek 5 gigahertzen rezegnek. Az áramkört ezután összekapcsolták egy 4 megahertz környékén rezgő mechanikus eszközzel. A megfigyelések szerint a mikrohullámú mező kvantumzaja, amit a különálló fotonok becsapódása okozott, 10-15 méter amplitúdójú véletlenszerű rázkódást eredményezett a mechanikus eszköznél, ami megközelítőleg egy proton átmérője.

"Mechanikus eszközünk egy parányi alumínium négyzet, mindössze 40 mikron hosszú, ami a haj átmérőjének felel meg. A kvantummechanika jól leírja az atomok, elektronok és protonok viselkedését, de általában nem gondolnánk, hogy ezek a kvantumhatások testet öltenének ilyen szabad szemmel is látható tárgyakban" - mondta Schwab. "Ez a határozatlansági elv fizikai megtestesülése, melyet egy makroszkópos dolgot elérő fotonok váltottak ki"

Miután a kutatók megkapták a mikrohullámok kvantum fluktuációja által generált erők észlelési mechanizmusát, elvégezhették azokat a módosításokat elektromos rezonátorukon, mechanikus eszközükön és matematikai módszerükön, amivel kizárhatták a zajt méréseikből. "Ez a határozatlansági elv kicselezésének egy módja, amivel felerősíthetjük a detektor érzékenységét a zaj növelése nélkül" - magyarázta Schwab.

Bár a kísérlet főként a mikrohullámok kvantum természetének alapvető kutatása, Schwab szerint ez a vonal egy nap elvezethet a kvantummechanikai hatások sokkal nagyobb mechanikai szerkezetekben történő megfigyeléséhez. Lehetővé teheti olyan különös kvantummechanikai tulajdonságok demonstrálását, mint például a szuperpozíciót és a kvantum-összefonódást, ezáltal megfigyelhetünk egy szabad szemmel is látható tárgyat, amin egyszerre két helyen létezik. "A szubatomi részecskék kvantum módon viselkednek - hullámszerű tulajdonságuk van. Ugyanez jellemezi az atomokat, de akár egész molekulákat, mivel ezek is atomok halmazai" - mondta Schwab. "A kérdés tehát az, képesek vagyunk-e egyre nagyobb és nagyobb tárgyakat rávenni erre a különös hullámszerű viselkedésre?"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #26
    Obama biztosan.
    szarkazmus off.
  • gforce9 #25
    Szerintem ők mind megérdemelten kapták. Sokkal több nobelt kellene kiosztani. George Gamownak kb 3 járna és egyet se kapott.
  • figyu #24
    Tetsuo!, verge175!

    Köszönöm, már-már azt hittem, hogy én vagyok a hülye. Alapvető fizikai törvények, nem szoktak csak úgy megdőlni. (Newton, Maxwell, Einstein, Heisenberg, ...)
    És ha ezek meddőknek, nem csak az sg.hu-n jelenne meg.
    És piszok gyorsan átvezetnék a wikire.

    ps: Einstein nem döntötte meg Newton egyenleteit (azokat máig tanítják), csak kiegészítette/pontosította.
  • johnfly #23
    Illetve nem ismerjük még a világunknak azon részeit, amire még attól is eltérőbb fizikai törvények vonatkoznak.
  • verge175 #22
    Mar leirtak paran elottem, de akkor en is: a hatorazatlansagi elv olyan korlat, mint a fenysebesseg. A vilagunk egyik sajatos es alapveto tulajdonsaga. Nem lehet atlepni, a meresi technologiatol fuggetlenul.
  • Tetsuo #21
    Helyesebb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy ki más kaphatta volna, ha tényleg CSAK a szakterület számít. ;-)
  • gforce9 #20
    pofára megy? hát lehet

    http://nobel.caltech.edu/

    Nem tudom melyikük nem érdemelte meg.
  • Tetsuo #19
    És eltekintve attól, hogy pofára is megy az a díj.
    Persze az valószínű, hogy nem a tudósgárda beszél sületlenséget, hanem a cikk.

    Azt még meg kellene említeni, hogy itt nem a Heisenberg-féle elv dől meg, mert nem egy elem kvantumállapotáról van szó, hanem egyszerre sokmillióról, ami zajt okoz a képalkotásban.
    Az pedig már más területen (pl. audiotechnika) bevett gyakorlat, hogy a digitális rendszer jel-zaj viszonyát paradox módon növelni lehet az okosan hozzáadott és formált alapzajjal.
    Szerintem itt ugyanez van, semmi több. Az érdekes az, hogy már ezen (hajvastagság) szinten is így csinálják, méghozzá a kvantumzaj ellen.
  • Katalizátor #18
    Jó a wiki, de azt ugye tudod, hogy az az alapján íródott, amit az akkori tudósok megállapítottak. Na a mai tudósok meg ezt állapították meg! Ha csak a múlt irományaira hagyatkoznál a jelenben, akkor semi sem változna.
  • endrev #17
    Ha a fordítás hevenyészett is, legalább a helyesírást tanulnák már meg végre. Elvégre újságot írnak...