Balázs Richárd

Kétségbe vonták egy kvantumszámítógép sebességét

Egy új akadémiai tanulmány kétségeket vetett fel egy kereskedelmi forgalomban lévő kvantumszámítógép teljesítményével kapcsolatban.

Egy svájci kutatócsoport által elvégzett tesztek során a D-Wave Two kvantumszámítógépnek nem sikerült gyorsabban elvégeznie a számításokat az ellenfeléül kijelölt hagyományos asztali számítógépnél. A kutatók véletlenszerű matematikai problémákkal állították szembe a két gépet.

Az összehasonlító teszt nem találta bizonyítottnak, hogy a 15 millió dolláros D-Wave gép hasznosítva a kvantummechanikát, gyorsabban számolna egy optimalizált algoritmusokkal felfegyverzett hagyományos gépnél. A csapat ugyanakkor csak egy számítási probléma-típust vizsgált, ezért nem kizárt, hogy a D-Wave jobban teljesít más feladatokban. A tanulmány publikálásra vár, a lektorálási folyamat azonban még nem zajlott le. A D-Wave gyártója a BBC-nek elmondta, a kutatók olyan feladatokat adtak gépüknek, melyben a kvantumszámítógépek nem tudják kamatoztatni előnyeiket a klasszikus gépekkel szemben.

Mint tudjuk a kvantumszámítógépek gyors és összetett számításokat ígérnek, kiaknázva a kvantummechanika alapelveit. A hagyományos számítógépek esetében az adatbitek egyesek és nullák sorozatában tárolódnak, míg egy kvantumrendszerben az úgynevezett "kubitek" egyidejűleg lehetnek egyesek és nullák, lehetővé téve több számítás egyidejű elvégzését. A kisméretű, laboratóriumi kvantumszámítógépek csupán korlátozott számú kubittel rendelkeznek, egy nagyobb változat megépítése ugyanakkor hatalmas mérnöki kihívás. Innen is ered a kanadai D-Wave Systems iránti szkepticizmus, ami egyébként sem a kvantumszámítás általános módszerét alkalmazza.


Mindenesetre tavaly két egymástól független tanulmány is közvetett bizonyítékokat állapított meg az összefonódásként ismert kvantumhatásra a számítógépekben. Egy harmadik tanulmányban Catherine McGeosh, a massachusettsi Amherst Főiskola kutatója, a D-Wave konzultánsa megállapította, hogy a gép egyes teszteken 3600-szor gyorsabb egy asztali számítógépnél. Ugyancsak tavaly érkezett a bejelentés, miszerint a Google és a NASA közösen beszerzett egy folyékony héliumhűtésű processzorral felszerelt D-Wave Two-t, amit az űrügynökség kaliforniai Ames Kutató Központjában helyeztek üzembe.

A legfrissebb kutatásban Matthias Troyer és kollégái a svájci ETH Zürich intézetből véletlenszerű matematikai problémákkal bombáztak egy másik D-Wave gépet, ami a Lockheed Martin tulajdonában van. Az ellenfél egy asztali számítógép volt. A csapat eredményei szerint egyes esetekben a D-Wave Two gyorsabb volt a "klasszikus" számítógépnél, de akadtak olyan problémák is, amiket lassabban oldott meg. Összességében Troyer professzor csapata nem találta bizonyítottnak a D-Wave "kvantumgyorsulását".

"Az 512 kubites processzor, amit a mostani teljesítményvizsgálati tanulmánynál használtak, képes volt felvenni a versenyt és megfelelni a legmodernebb klasszikus algoritmusoknak és számítógépeknek, annak ellenére hogy ki lett mutatva, ezek a teljesítményvizsgálati problémák nem kamatoztatnak a kvantum sebességnövekedésből" - vette védelmébe rendszerét Jeremy Hilton, a D-Wave processzor fejlesztési alelnöke. Ezt egyébként Troyer is elismeri tanulmányában. "Eredményeink egy adott teljesítményvizsgálat alapján nem zárják ki a gyorsulás lehetőségét más problémaosztályok esetében, csupán azt tükrözik, hogy a kvantumgyorsulás nehezen megfogható és függ a feltett kérdéstől" - olvasható a svájci csapat által benyújtott írásban.

"A D-Wave technológiájának fontos eleme a termékstratégia és az előretekintés. Maximálisan összpontosítunk a gép teljesítményére, hogy megértsük a technológia működését, ezáltal folytatva a fejlesztést és valós problémákat oldva meg" - nyilatkozott Hilton a BBC-nek. "Vevőink a valós világ problémáit szeretnék megoldani, amire a klasszikus számítógépek kevésbé alkalmasak és gyakran sokkal összetettebbek, mint amiket a teljesítményvizsgálati tesztekből kiolvashatunk." A D-Wave Systems tájékoztatása szerint jelenleg egy 1000 kubites processzorral kísérleteznek laboratóriumukban, amit terveik szerint már idén bemutatnának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #10
    @Molnibalage: Van kereskedelmi forgalolban ilyen....?

    https://en.wikipedia.org/wiki/D-Wave_Systems

    D-Wave Systems, Inc. is a quantum computing company, based in Burnaby, British Columbia. On May
    11, 2011, D-Wave System announced D-Wave One, labeled "the world's first commercially available
    quantum computer,"
  • Sajátvéleményem #9
    Kamú az egész. Az emberek félrevezetéséért mondják ezt. (hogy ne legyen pánik)
  • heist #8
    "Na ne röhögtess...."

    Itt maximum magadon röhöghetsz. Vagy szerinted egy Intel meg tudja mondani, hogy egy adott algoritmus milliszekundumra pontosan mennyi idő alatt fog lefutni az új processzoron?

    Ők is csak abból indulnak ki, hogy gyorsabb adatátvitel. Aztán, hogy az mennyivel, azt mindig ki kellett és kell tesztelni.
  • gforce9 #7
    Az a vásárlóközönség meggyőzésére van és a választás megkönnyítésére, hogy mindenki a saját felhasználási igényeinek a legmegfelelőbbet válazthassa. Mint egy független szakértői vélemény. Bár szerintem a nevesebb blenchmarkok le vannak pacsizva a hw gyártókkal. A nyers számítási teljesítményt azt pontosan tudja a gyártó is.
  • Molnibalage #6
    Van kereskedelmi forgalolban ilyen....?
  • hungi #5
    "AMD Intel sem tudja megmondani, ezért vannak a benchmark-ok. Ők is tesztelik és úgy teszik közzé az adatokat. " Na ne röhögtess....
  • Inquisitor #4
    "A csapat eredményei szerint egyes esetekben a D-Wave Two gyorsabb volt a "klasszikus" számítógépnél, de akadtak olyan problémák is, amiket lassabban oldott meg."

    Ööö, akkor most az volt a nagy eredmény, hogy tudományosan igazolták azt, amit eddig is mindenki tudott? :D
  • heist #3
    AMD Intel sem tudja megmondani, ezért vannak a benchmark-ok. Ők is tesztelik és úgy teszik közzé az adatokat.
  • kastil #2
    Azért az már mekkora, hogy ez egy abszolút kezdetleges/kiaknázatlan teknó.
    Lesz ez majd jobb is, pláne mire elérhető áron lesz.
  • hungi #1
    Azért az már mekkora, hogy senki nem tudja megmondani egy gépről egzakt módon, hogy milyen műveleteknél mennyire gyors? Intel/AMD/Nvidia el tudna így adni bármit így? Ugye nem...