Balázs Richárd

A féregjárat egy kvantum-összefonódás?

Kutatók szerint összefüggés van a féregjáratok és a különös kvantum-összefonódás nevű jelenség között. Mint tudjuk, a féregjáratok elméletben a világegyetem távoli pontjait kötik össze, míg a kvantum jelenség a részecskék viselkedését hangolhatja össze, függetlenül a köztük lévő távolságtól.

A tudósok régóta szeretnének egy egységes elméletet alkotni, amivel teljes egészében leírhatják a kozmosz működését. Többször is cikkeztünk ennek a nehézségeiről, jelenleg ugyanis két egymástól független elmélet uralkodik, a parányi dolgokat leíró kvantummechanika és az egészen nagy tömegű objektumok működését magyarázó általános relativitás, melyeket alternatív elméletekkel próbálnak összehozni egymással.

A féregjárat, hivatalos nevén az Einstein-Rosen híd, alapelvét tekintve a tér-idő meghajlításával a világegyetem, vagy akár két univerzum két távoli pontja közötti utat vágja le. A dolog érdekessége, hogy a kvantummechanika is rendelkezik egy részecskéket, például az elektronokat összekötő jelenséggel, a kvantum-összefonódással. "Ez azoknál az elektronoknál is működik, amiket akár fényévek választanak el egymástól" - magyarázta Kristan Jensen, a New Yorki Stony Brook Egyetem elméleti fizikusa.

Einstein gúnyosan "kísérteties távoli hatásnak" nevezte ezt a látszólag lehetetlen kapcsolatot, mindazonáltal számos kísérlet bizonyította, hogy a kvantum-összefonódottság olyannyira valódi, hogy több fejlett technológia jövőbeli alapjául is szolgálhat. Ilyenek a jelenlegi technikák számára elképzelhetetlen számítási teljesítménnyel rendelkező kvantumszámítógépek, és a feltörhetetlen kvantumtitkosítás. "Az összefonódás a kvantummechanika egyik legbizarrabb, ugyanakkor legfontosabb tulajdonsága" - mondta Jensen.

Amennyiben az összefonódás valóban kapcsolatba hozható a féreglyukakkal, az segítheti a kvantummechanika és az általános relativitás rég áhított összeegyeztetését, jó eséllyel ugyanis ugyanarról a jelenségről van szó egészen parányi és rendkívül nagy méreteken.

Legutóbb Juan Martin Maldacena, a Princeton, és Leonard Susskind, a Stanford Egyetem elméleti fizikusai hozták összefüggésbe a két jelenséget, egész pontosan azt igyekeztek bizonyítani, hogy a féregjáratok egymással összefonódott fekete lyukak. Magyarázatuk szerint a fekte lyukak összefonódottsága többféleképpen is létrejöhet. Például két fekete lyuk elméletileg kialakulhat egy időben, melyek "automatikusan" összefonódottá válnak. Egy másik verzió szerint a fekete lyuk által kibocsátott sugárzás csapdába eshet és összeomolhat egy fekete lyukba, az így keletkező új objektum pedig összefonódik az őt létrehozó fekete lyukkal.

Maldacena és Susskind nem csupán azt feltételezik, hogy a féregjáratok összefonódott fekete lyukak, hanem azt is, hogy az összefonódottság általában véve a féreglyukakhoz köthető. Elméletük szerint az összefonódott részecskéket, mint az elektronokat, vagy fotonokat is féregjáratok kötik össze egymással, még ha ezek egészen parányiak is.

Első hallásra egy ilyen állítás teljesen abszurdnak tűnhet, különösen, hogy az összefonódás ott is működik, ahol a gravitáció nem játszik szerepet. Jensen és kollégája, Andreas Karch, a Seattle-i Washington Egyetemen megvizsgálták, hogyan viselkednek az összefonódott részecskepárok egy szuperszimmetrikus elméletben, ami ugyancsak a kvantummechanika és az általános relativitás egységesítésén fáradozik, lényege, hogy ha egy adott kvantummechanikai rendszer csak három dimenzióban létezik, viselkedése megmagyarázható az általános relativitás négy dimenziójával - a tér három, valamint az idő negyedik dimenziójával. Mindez abból ered, hogy a világegyetem bármely háromdimenziós tartománya leírható a tartomány kétdimenziós határán kódolt információval, hasonlóan ahhoz, ahogy a kétdimenziós hologram információt tárol a háromdimenziós tárgyakról.

Jensen és Karch szubatomi részecskepárokkal végzett kísérlete szerint az összefonódott párok egy négy dimenzióval rendelkező univerzumban ugyanúgy viselkednek, mint a féregjáratok egy ötödik dimenzióval rendelkező univerzumban, ami arra utal, hogy az összefonódottság és a féregjáratok egy és ugyanaz a jelenség lehet. "Az összefonódott párok egy féregjárattal rendelkező rendszer holografikus képeit adták" - mondta Jensen, amit az MIT Julian Sonner vezette kutatócsoportja is megerősített. "Az eredmények alapján talán jobban megismerhetjük az összefonódottság és a tér-idő közötti viszonyt"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Irasidus #49
  A fények is van tömege, leginkább relativisztikus tömege: hf/c2 - és ez fizikai értelemben tömeg, még is mi más lenne? (Bizonyos esetekben még nyugalmi tömege is lehet, de ezt most hagyjuk.) Az a "több dologtól is számít" megjegyzésed, az egy dolog igazából: a híres E=mc2, vagyis a tömeg-energia ekvivalencia (=azonossága)...
 • gforce9 #47
  A fénynek a nyugalmi tömege nulla. A newtoni gravitáció pedig a tömeg és a sugár nagyságától függ. Ha a fény (foton) nyugalmi tömege nulla, akkor a newtoni gravitáció nem hat rá. Bár kiszámolták, hogyha nem nulla a tömege akkor mekkora gravitáció kell ahhoz, hogy ne tudjon elszökni egy csillagról. Szigorúan véve ez hibás elgondolás volt, mert a fotonnak kiderült, nincs nyugalmi tömege. Értsd: ha ráteszed egy mérlegre nem mér semmit a mérleg. (nyilván ezt nem mérleggel mérték ki, hanem némileg bonyolultabban). Tehát a Newton által leírt gravitáció a fényre nem igaz. Persze ezt annó nem tudták, mostmár tudjuk. Később kiderült, hogy nem csak a fizikai értelemben vett tömeg számít, hanem még több dolog is.

  Einstein újfajta gravitációs elmélete megjósolta, hogy a fény elhajlik. Ezt kimérték, igazolást nyert. Ebben az elméletben nem "erő" a gravitáció, hanem térgörbület. Pontos mérésekkel később sokszorosan igazolást nyert az, hogy az einsteini modell sokkal pontosabban leírja a gravitációt, mint a newtoni. A newtoni gravitációs modellbe nem fér bele a gravitációs lencsehatás, nem alkalmas a leírására, hiszen az nyugalmi tömeggel számol, a fotonnak meg olyan nincs. Garvitációs lencsék viszont vannak, megfigyelhetőek. Ráadásul pont úgy, ahogyan einstein megjósolta. Nem tudom érthető e így.
 • racsir #46
  de ha a fényre nem hat a gravitáció akkor hogyan működnek a gravitációs lencsék?
 • gforce9 #45
  Igen, így pontos a megfogalmazás. :)
 • Zero 7th #44
  De igazából a fényre nem is hat a gravitáció(legalábbis newtoni értelemben), mert nincs a fotonnak tömege. Einsteini értelmezésben a fekete lyukaknál a tér görbülete végtelen, "magába csavarodik", ezért nem jut ki a fény. Nem visszaesik, hanem a tér szerkezete olyan, hogy nincs kiút.
 • Vol Jin #43
  Na ugye, hogy ugye.
 • Irasidus #42
  A sötét csillag Newtoni mechanikára épült, így természetesen a modern érelembe vett fekete lyuk és az akkor elméleti objektum között különbség van, többek között az eseményhorizont összeomlása, vagy a fény elhajlása (vagyis a relativitáselmélet). Mégis a számítások megalapozták, illetve előre vetítették egy ilyen objektum létét, a 20 századra tették a megtalálását, azért ez nem semmi! (Sőt megjósolták, hogy lehet egy ilyen objektumnak másodlagos sugárzása, és tényleg!). Nem volt hiábavaló, és főleg nem hülyeség egy ilyen számítás. Mit ahogy a mostani fekete lyuk elmélete sem hülyeség, még akkor sem ha holnap valaki bizonyítaná a brán elméletet, és kiderülne, hogy fekete lyukak teljesen mások mint amit most tudunk róluk. Az elméletek egymásra épülnek. Ennyi a mondandóm lényege.
 • gforce9 #41
  A szökési sebességnek akkor van értelme, ha a "szökőre" hat a gravitáció. Különben nincs értelme szökési sebességnek. Először kimérni azt, hogy a fényre hat a gravitáció 1919-ben tudták, ha jól dereng, ezzel megerősítve az einsteini elméletet.
 • Vol Jin #40
  "Kár, hogy ez nem igaz, pont ez a lényege a kvantum-összefonódásnak, hogy "instant"."

  Mi lenne, ha akkor reagálnánk valamire, ha tisztában vagyunk vele, hogy mirül is van szó? Merthogy a XVIII. századról volt szó Laplaceről, és kétlem, hogy tisztában lett volna vele, hogy a fénysebesség az elméleti maximum, mivel Einstein előtt száz évvel volt akkor még.
 • Vol Jin #39
  Akkor még egyszer a lényegre koncentrálva. Laplacék elméleti számítása teljesen értelmetlen volt, mert a Nap sűrűségével számoltak, és 100 milliószoros naptömegre hozták ki a sok száz napátmérőjű elméleti csillagot, ahol a felszíni szökési sebesség meghaladja a fénysebességet. Hogy a számításnál figyelembe vett sebesség 1%-ra megközelítette a jelenleg kimértet, az meglepett, de a lényegen ez nem változtat. El sem tudták képzelni, hogy szingularitásba omlik össze egy jóval kisebb tömeg is, és hogy a nap anyaga összenyomható. Gondolom folyadéknak hitték, vagy akármi. Egyszerűen csak számoltak hibás felvetésekkel. Ezért mondtam, hogy a feketelyuk valós felvetése, és arra vonatkozó számítások a XX-ik századhoz köthető. Míg a század elején kiszámolták, de gyakorlatilag lehetetlennek tartották a kialakulásukat, és sötét csillagnak nevezték pusztán elméleti érdekességként, a mi lenne, ha Isten teremtene egy ilyen objektumot alapon, addig a század második felében jöttek rá, hogy ezek létező, és törvényszerűen kialakuló objektumok.

  Most még rugózol okoskodva, vagy értelmezed inkább, hogy mit ír a másik?