Hunter

Négyszeres DNS spirált találtak az emberi sejtekben

Hatvan évvel azután, hogy James Watson és Francis Crick megállapították, a DNS kettős spirált alkot, egy négyszálas DNS spirálra bukkantak.

Négyszeres spirálokat laboratóriumokban már állítottak elő, azonban csupán kuriózumként tekintettek rájuk, mivel nem volt bizonyíték arra, hogy a természetben is léteznének. Most a Cambridge Egyetem kutatói az emberi ráksejtekben azonosították. A felfedezés 10 évnyi kutatómunka eredménye.


A DNS négyszálas csomagjait - amit G-kvadruplexeknek neveztek el - négy guanin bázis kölcsönhatása alkotja, melyek együtt egy négyzetet hoznak létre. Látszólag múlandó objektumok, számuk az osztódni készülő sejtekben a legmagasabb. A kromoszómák magjában, illetve a kromoszómavégek összetapadásával szemben, valamint a DNS-t a sejtosztódás során a folyamatos rövidüléstől védő telomerekben, a kromoszómák csúcsain bukkannak fel.

Mivel a rákos sejtek nagyon gyorsan osztódnak és gyakran sérültek a telomereik, elképzelhető, hogy a négyes spirál a rákos sejtek egyedi vonása lehet. Ha ez bebizonyosodna, akkor az azt jelentené, hogy a rájuk irányuló kezelések nem fogják károsítani az egészséges sejteket. "Remélem, felfedezésünk megingatja azt a dogmát, miszerint ténylegesen sikerült megismernünk a DNS szerkezetét, mivel Watson és Crick 1963-ban megoldotta" - nyilatkozott Shankar Balasubramanian, a kutatás vezetője.

Balasubramanian csapata egy, a kizárólag a négyes spirálhoz kapcsolódó antitest segítségével azonosította a szokatlan szerkezetet. Hogy megállítsák a hagyományos DNS-be való szálakra bomlást, a kutatók egy molekulának, az úgynevezett pyridostatinnak tették ki a sejteket, ami foglyul ejti a négyes spirálokat, bárhol alakuljanak is ki. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy megszámolják a G-kvadruplexeket a sejtciklus különböző szakaszaiban. A négyes spirál az "S-fázisban" érte el a legmagasabb számot, ez a DNS replikáció szakasza, amikor a sejt megkettőzi DNS-eit az osztódás előtt. "Úgy gondolom, hogy a normális sejtekben is léteznek, de szerintem lesznek különbségek a rákos sejtekhez viszonyítva" - mondta Balasubramanian.

Sejtése szerint a négyes spirált kaotikus genetikai mutációk és a rákos vagy a rákot megelőző sejtek reorganizációja lendíti akcióba. "Ez a kutatás rávilágít ezeknek a szokatlan DNS szerkezeteknek a rák legyőzésében betöltendő potenciális szerepére. A következő lépés, hogy megtaláljuk, hogyan vehetjük célba ezeket" - tette hozzá Julie Sharp a kutatást finanszírozó Brit Rákkutató Intézet munkatársa.

Egy másik fontos kérdés amire Balasubramanian és más kutatók is megpróbálnak választ találni, vajon a négyes spirál szerepet játszik-e az embrió fejlődésében és vajon egy ilyen szerep véletlenül reaktiválódik-e a rákos sejtekben. "Azt szeretnénk kideríteni, hogy a kvadruplexek a természet kellemetlenségei, vagy szándékosan vannak ott?" - összegzett Balasubramanian.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #45
    Na ja, durva, hogy a gyógyszergyárak által finanszírozott kutatások "tényeit" vakon hiszi a sok hülye.
  • AgentKis #44
    Apám 10 évet nyert vele...
  • Zero 7th #43
    Hjah, hát a hit mindig fontosabb, mint a tények...
  • Tetsuo #42
    "Nos, ezekkel az a helyzet, hogy a gyógyszeripar ugyanezekből az alapanyagokból koncentráltabb, tisztább, kevesebb fölösleges anyaggal terhelt, így összességében hatásosabb szereket gyárt."
    :DD Erre ne vegyél mérget.
  • Zero 7th #41
    Nos, ezekkel az a helyzet, hogy a gyógyszeripar ugyanezekből az alapanyagokból koncentráltabb, tisztább, kevesebb fölösleges anyaggal terhelt, így összességében hatásosabb szereket gyárt.
    Már azokból a gyógynövényekből, amiknek ténylegesen van gyógyhatásuk.
    Így hát itt nyitott kapukat döngetsz, ami használható volt a népi gyógyászatban, az mára az orvostudomány része.

    A többi meg a lentebb említett babonás placebóterápia. A letisztult képen meg tényleg hadd ne röhögjek hangosan.

    Az meg, hogy egyre több orvos veszi fel az alternatív gyógyászatot, azért van, mert egyre több a magát kibaszottokosnak képzelő hülye és van rá igény. Plusz közvetlenül nem árt, és jó pénzt lehet vele lehúzni az idiótáktól, tehát csinálják az orvosok.

    Viszont közvetetten kibaszottul káros társadalmi szinten, ha hülyeséggel tömjük az emberek fejét.
  • Tetsuo #40
    Termeszetesen van sok baromsag meg urban legend.
    Talan arrol azert hallotal, hogy sok orszagban hagyomanya van, igy Magyarorszagon is, a gyogynovenyeknek. Pl. csalan, kamilla, hars stb. teat patikaban is vehetsz. A szepsegipar is a gyogynovenyek kivonatait utanozza laboratoriumban ill. apro modositassal mar levedik az osszetevot.
    Pl. a koromvirag kenocs, a verehullo fecskefu kivonat vagy a mez hatasait ma mar bizonyitottak.
    A nepi gyogyaszat sokgeneracios tapasztalaton alapszik, sok probalkozas es tevedes utan egy letisztult kep marad.
    http://www.nepgyogyaszat.hu/
    Ezt a weboldalt en nem lathatom, de talan itt kene korulnezned.
    A letisztult kephez erteni kell, ezert is irtam orvost, ugyanis neked biztos szentsegtores, de van tobb nepi gyogyaszatot hasznalo orvos, aki altalanos vagy speci orvosi diplomaval IS rendelkezik.
    Ángliaban pl. egyre tobben vegzik parhuzamosan a nyugati es az alternativ gyogyaszatot. A helyi korhazban tobb osztalyon is vegeznek akupunkturas fajdalomcsillapitast. Raadasul nincs angol hagyomanya a gyogynovenyeknek, de orvosok szivesen tanuljak kulfoldiektol, majd hasznaljak napi szinten.
  • Irasidus #39
    Népi gyógyászat:
    - A friss sebre kenj csirkeszart (nem én találtam ki, tényleg az)
    - Éjfélkor utilapura vizelj és eltűnik a szemölcsöd
    - ima
    - himlőt tejjel kell kenegetni
    - a gyógynövények meg akkor hatnak ha szűz lány szedi (egyébként a népi gyógyászatban használ növények többsége vagy hatástalan, vagy éppen káros)
    Stb.

    A népi gyógymód a kuruzslás és babona keveréke. Persze ennek ellenére néhány olyan betegségre "jó" amitől kezelés nélkül is meggyógyulnál. Pl.: megfázás, fejfájás, stb.

    Népi gyógymód - másképpen
  • Tetsuo #38
    Na igen, az lehet, hogy mast ertunk termeszetgyogyaszon.
    Te a tavgyogyitot, en a hagyomanyos nepgyogyaszatot hasznalo orvost.
    A tavgyogyitokrol nekem ugyanaz a velemenyem, mint neked.
  • Zero 7th #37
    Mindezekkel együtt ha egy orvos ilyet mond, akkor vagy leereszkedett hozzád, hogy ne százalékokkal meg előfordulási valószínűségekkel traktáljon, vagy egy kókler. Jó orvos ilyet szakmailag nem nyilatkozik.
  • Zero 7th #36
    Azért nagyon szívesen megnézném, hogy milyen pofát vág egy kézrátétellel gyógyító kamumestert, amikor bevisznek hozzá egy kontaktussal fertőző, jó durván virulens betegségben szenvedőt, mondjuk egy leprást vagy egy pestisest...