Ötvös Tibor

A horror játékok 30 éves története - I. rész


Sokan kedvelik a horror-játékokat, ám manapság nagyon kevés olyan alkotás születik, mely méltó eme címre. Shinji Mikami azonban minden jel szerint szeretné visszahozni a régi borzongást a The Evil Within című alkotásába és ezen alkalomból visszaidézzük a stílus legjobbjait.

A játéktörténelem első horrorja 1982. februárjában jelent meg és az Atari nevéhez köthető. A The Haunted House Atari 2600-on látott napvilágot és hősünkből mindössze egy pár szemet láthattunk. Feladatunk pedig annyi volt, hogy egyik szobából átjussunk a másikba anélkül, hogy meghalnánk és egy titokzatos urna három darabját kellett megtalálnunk.

1983. januárjában jelent meg a Xonox Ghost Manor címet viselő játéka, melyben egy fiúval kellett megmenteni húgunkat Drakula gróf kastélyából - vagy fordítva. A játékban a kastélyhoz vezető úton kellett kiiktatnunk minden szellemet. Ugyanezen a nyáron látott napvilágot a Wizard Video gondozásában a The Texas Chainsaw Massacre, melyben elég nagy meglepetésre Bőrpofát irányítottuk.


Sajnos épp a témája miatt alig akadt forgalmazó, így a játék a mai napig az egyik legritkább Atari 2600-as alkotásnak minősül. Nem sokkal később ugyancsak a Wizard Video gondozásában vált elérhetővé a Halloween. Ebben már a főhősnő, Jamie Lee Curtis karakterét irányítottuk és gyerekeket kellett megmentenünk Michael Myerstől.

1984. júliusában az angol Palace Software adta ki a The Evil Dead játékváltozatát, melyben Asht irányíthattuk és feladatunk mindössze annyi volt, hogy megakadályozzuk a szörnyek bejutasát a házba. Közben persze el kellett pusztítanunk a Holtak Könyvét is. Két évvel később, 1986 nyarán jelent meg a Chiller, egy fénypisztollyal irányítható lövöldözős horror.

A játék érdekessége, hogy ismét a gonosz szerepében tetszeleghettünk és teljesen ártatlan embereket kellett leölnünk. A későbbi NES változatban ez változott és különböző szörnyeket kellett egy jófiúval kiiktatnunk. Októberben jött a szöveges Dracula, mely a CRL horror sorozatának első darabja. Ezt követte ugyanis a Frankenstein, Jack The Ripper és Wolfman.

A nyáron pedig egy újabb, egy sikeres filmen alapuló játék jelent meg. A Ubisoft a Holtak hajnalát hozta el a Zombi címet kapott horror-kalandját, melyben a zombik által megszállt bevásárlóközpontban kellett túlélnünk és üzemanyagot találni a helikopterünkhöz. Az Uninvited 1986. decemberében jelent meg és egy point-and-click kaland volt, melyben egy autós baleset után kellett a közeli házban felkutatnunk eltűnt testvérünket.


1987. decemberében érkezett meg a Psycho, melyben a filmben megismert Bates Motelben kellett egy nyomozóval kutatnunk eltűnt ékszerek után. Sajnos azonban elképesztő sok hibával bírt az alkotás és így nem is lett sikeres. 1988-ban, tavasszal jelent meg a Splatterhouse, melyben barátnőnket elrabolja egy démoni teremtmény.

És ha ez még nem lenne elég, karakterünket meg is öli a démon, aki utolsó erejével felveszi a Terror Maszkja nevet viselő tárgyat, ami különleges képességeket ad neki és ezzel indul el kedvese megmentésére. A játék érdekessége volt még, hogy minden addig látottnál brutálisabb volt és egy igen egyedi figyelmeztetés került rá: "Ezen játék horrorisztikus témája felzaklató lehet kisgyerekeknek... és a gyáváknak."

A héten folytatjuk a '90-es évekkel, amikor olyan kultikusok jelentek meg, mint az Alone in the Dark, a Phantasmagoria vagy a Clock Tower.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #2
    A Zombie c. játék azért érdekes egyébként, mert egyik első játék volt ami egeret használt C64-en. A játék alapötlete és az abban való tárgy gyűjtögetés kombináció adta a Resident Evil (Biohazard) sorozat alapötletét, a másikat meg ugye az Alone in the dark sorozat első pár része a készítők bevallása szerint.
  • Atisz #1
    Jó ötlet ez a horror retró, amúgy is nagy divatja van mostanában (a mai tucatjáték dömpinget figyelembe véve, ez nem is csoda), csak remélem nem évtizedek lesznek belezsúfolva majd 1-1 cikkbe, mert ez így még kedvcsinálónak is kevés.
    Érdemes lenne inkább 1-2 nagy nevet kiválasztani és elemezni és talán nem is kellene ennyire visszanyúlni a időben.