Ötvös Tibor

Sokat fejlődött az XCOM


Amikor először bemutatkozott az XCOM, mely a népszerű körökre osztott taktikai játékból egy "egyszerű" FPS-t csinált, sokan nemtetszésüket fejezték ki. Az akkor bemutatott verzió ezt sajnos meg is érdemelte, ám az azóta eltelt egy év alatt bizony sokat fejlődött a program, mely az idei E3-on sokakat meggyőzött.

Első blikkre a játék nem volt más, mint egy, a már jól ismert név alatt eladott szimpla FPS, mely nem tartalmaz semmi újdonságot. Ám az expón kiderült, hogy ez messze nem lesz igaz. A játékos William Carter, a titokzatos XCOM ügynökség egyik tagjának bőrébe bújhat bele. A csoport feladata az idegenek földi megszállásának megakadályozása és a történet tulajdonképpen a stratégiai sorozat előzményeit mutatja be. Az XCOM-ból kiderül, hogy alakult meg 1962-ben a csoport és mi is volt az egyik első feladata. A játék nem nagyon utazgatja majd be a világot, hiszen a történet miatt szinte csak és kizárólag az Egyesült Államok területén kalandozhatunk.

Az XCOM egy csapat és ennek fontos szerepe lesz a játékban is. Itt az egyszemélyes magánhadseregek nem életképesek, a helyi Rambók szinte pillanatok alatt belefutnak valamibe és hamar végük lesz. A játékban fontos lesz a csapat és annak menedzselése. Minden küldetés előtt mi adjuk meg, hogy ki milyen fegyverrel és eszközzel induljon el a bevetésre és azt is, hogy egyáltalán kit viszünk magunkkal.


"Először nem is XCOM játékot akartunk csinálni" -jelentette ki Jordan Thomas, a játék rendezője. "Befejeztük a Bioshock folytatását és a csapat pihenőre vonult. Ekkor elkezdtek páran egy 'fuss és lőj' akciójáték fejlesztését, melyben a legújabb eszközökkel harcolhattak egymás ellen az ügynökök. Később vetődött fel az ötlet, hogy ez lehetne egy XCOM is. Az elmúlt egy évben szinte folyamatosan csak az új taktikai módon dolgoztunk. Tudtuk, hogy a mi játékunknak is olyan intelligensnek kell lennie, mint az első rész volt, de ehhez időre volt szükség."

Ha kiválasztottuk a csapatot, akkor ideje a küldetéssel is hasonlóan tenni. Az Egyesült Államok területén villognak az elérhető missziók és mi tetszőleges sorrendben mehetünk rajtuk végig. Mindegyik eltérő taktikát igényel és más képességű tagokat kell vinnünk. A harcok közben osztogathatunk parancsokat, mely a látottak alapján nagyon jól és egyszerűen működik. Igazából olyan lesz ez a rész, mint a Dragon Age taktikai képernyője.

Embereink képesek az idegenek által elejtett technológiát felvenni és így a hadiszállásunkon található laborban a tudósok emberi használatra is alkalmassá tehetik. Ezekkel az eszközökkel természetesen jóval hatékonyabbak lehetünk - ahogy az a fenti traileren is látszik.

Az XCOM sokat fejlődött és így már jobban várjuk a 2012. március 6-i megjelenést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Loverman #28
    az tök jó, de nem kérdeztelek
  • Szefmester #27
    pénzügyi gondom nekem is csak a legkönnyebb fokozaton volt.. annyira nem jöttek az elején az idegenek hogy nem tudtam ponot szerezni.:) Ezután kapásból a legnehezebb fokozatot kezdtük, ha jöttek az ufók akkor tudtunk küldetésekre menni. Persze sok volt a sérült eleinte de fura módon aki a legelsőnek lesérült úgy hogy nem lőtt még le senki max 1-2t az lett mindíg a legmagasabb rangú katonám. :) Aki meg ontotta a lézerpuskából a halált az örült ha őrmesterke lett. :P

    Szándékosan soha nem csíteltem, a 3. részben viszont véletlen elszúrta a cég a megrendelést, és az 1000 spéci tanklőszr és 1 tanktorony helyett 1 lőszert és 1000 tornyot küldtek nekem. :) A raktárba nem bírtam elférni ezért eladtam.. és rendeltem megint lőszert meg valami apróságot asszem ami lemaradt.. erre megint ez történt. De utána többet sem.. de nem is volt baj, helyből tudta venni még 3 bázist és pár vaadászt. :)
  • Wittgen #26
    Heh, nekem sosem volt gondom a pénzügyekkel a játékban :) nem kellett csítelnem... :D
  • Loverman #25
    ja nekem is Steamen van meg. azt nem tudom azzal is működik-e a pénz cheat
  • Alien69 #24
    Én speciel mindig úgy kezdtem az XCOM-t, hogy felvettem a költségvetésemet pár száz milliárdra. A franc fog szarakodni a nemzetek adakozásával. Leraktam a 8 bázist, és építettem. Amúgy, meg lehet venni eredetibe az Xcom sorozatot steamen keresztűl. Jelenleg 15 euró 5 rész, de néha még ezt is akciózzák, pl karácsonykor.
  • sanyicks #23
    óó enemy unknownban mekkora volt amikor meglett a psi erősítő, mindenki képzésre akkor kiderült mennyi az alapképesség. A legerősebb képességű emberek vezetéknevét "Psyman"-ra változtattam, onnantól azok semmit nem csináltak csak kontrolloztak az űrhajóból. Volt a másik csapat akik jól lőttek a "Sniper" vezetéknevűek azok fél pályáról kapáslövéssel pofánlőtték az élieneket. A többi meg volt a kutatóember arra az esetre ha oda kell menni ahová a lebegőtank nem fér be, bár sokszor blasterrel kirobbantgattam az űrhajó oldalát hogy beférjen a tank :D

    Aztán meg voltak ilyen psi átjátszóhálózat. Tank látott egy élient, ami fölött átvettem az irányítást, az látott egy másikat amin szintén, és az látott mégegyet amin megint átvettem, így minden körben irányítani tudtam őket, eldobattam a fegyverüket, majd azokkal keresgéltem a többi élient. Ha meg nem volt szükségem rájuk beküldtem őket az én űrhajóm elé, libasorba állítottam őket, majd egy katonával megküldettem a leghátsót automata lövéssel :D vagy bénító bombával intéztem őket ha kellett info.
    Játék elején is mondtam olyan bénán lőnek még a katonáim, hát kapjon mind vállról indítható rakétát, azzal nem kell olyan pontosan lőni :D bevált, igaz hogy minuszolt kicsit a rombolás miatt, da jóval kevesebb embert vesztettem.
  • Wittgen #22
    Akárki játszik ezeken a videókon, oltári lúzer. Viszont a feltett klasszikus képsorokért respect. :) Életem legjobb taktikai játéka a Heroes3 és Jagged Alliance mellett.
  • Bhalage #21
    fu sztem ilyenekkel en is szorakoztam, hogy PSI kontroll, aztan 1. eldobalni a fegyokat vagy kiuriteni 2. granatozni 3. odasetalni mas idegenek ele aztan lojjetek parasztok :D
  • lamer the true #20
    A jó kis ufós gyilkoló x-com. Hej azok a régi szép idők :)
  • kissssss #19
    Crysalidokról meg eszembe jutott 3 videó amit még régebben láttam youtubon angol tudás nem kell elég csak végignézni meg nevetni.
    ( én már sírtam a röhögéstől )

    egy
    ketö
    három