Ötvös Tibor

Megvalósult ötletek, melyeket fiatalok találtak ki

Mindig is érdekes volt megfigyelni, hogy egy játék hogyan alakul ki, mennyi változtatás történik az eredeti koncepcióhoz képest és hogy végül is mi valósul meg ezekből. A '90-es évek végén létezett egy magazin, a Computer & Video Games Magazine (CVG), melyben volt egy érdekes rovat.

A Melting Pot nevet viselő részben az olvasók küldhették be játékterveiket és részletesen is bemutathatták azokat. Ahogy az a mellékelt képeken is látszik majd, a legtöbben még vázlatterveket is küldtek, mellyel próbálták prezentálni, hogy az általuk leírtak hogyan is mutatnának a valóságban.

Érdekesség, hogy ezek az ötletek többnyire fiatal gyerekek és tinédzserek fejéből pattantak ki és azt is érdemes megnézni, hogy ezekből manapság mennyi meg is valósult. Az egyik internetes magazin ugyanis elővette ezeket a terveket és megnézte, hogy mi valósult meg ezekből. És meglepetésre kiderült, hogy szinte az összes, manapság újítónak mondott cím már több mint 10 évvel ezelőtt be lett mutatva ezen oldalakon.



Eredeti koncepció: Sim Allotment
Sokban hasonlít rá: Farmville
Létrejött: 1998

"A játék célja az lenne, hogy az idősebb korosztályt is bevonjuk a játékvilágba" - áll az eredeti elképzelésben. "Induláskor egy kis területnyi üres földünk illetve rendszeres jövedelemként a nyugdíjunk állna rendelkezésünkre. Lehetne vásárolni különböző magokat és ezekből lehetne termelni répát, burgonyát stb. Öntözni kellene a terményt és a végén le kellene aratni a termést."

A fent leírtak szinte egy az egyben lefedik a Facebook legsikeresebb játékát, a FarmVillet valamint a klasszikus Sim Farmot. Mindössze annyi a különbség, hogy a '98-as tervezetben csak nyugdíjas karakterrel indulhattunk volna. És ahogy látjuk a FarmVille fogadtatásából ha a Jonathan Magnet nevet viselő ötletgazda kitartóbb, akkor mára multimilliomos is lehetett volna.

Eredeti koncepció: Inter-Time Death Bandit Smasher
Sokban hasonlít rá: TimeShift és Singularity
Létrejött: 1997

"Egy Quake-szerű FPS-t látnék szívesen, melyben lehetőség lenne az időutazásra" - áll az ötletgazda, Ed Lomas tervezetében. "Mindig is kedveltem a Sonic CD időutazós részeit, ahol minden szint négy különböző idősíkban készült el és ezek között válthattunk és szerintem ez 3D-ben nagyon jól mutatna. A kiváló portálos technológia, melyeket a Prey és az Unreal használnak tökéletes lenne a síkváltásra és rengeteg változata lehetne egy-egy pályának."



"A technológia lehetővé tenné, hogy átnézhessünk egy időkapun a szomszédos síkra és láthatnánk pár részletét, elemét. Aztán ahogy átsétálunk rajta, minden megváltozik. Ha pár igazán jó programozó készítené el a játékot, akkor még azt is láthatnánk, ahogy korábban épp mi teszünk meg valamit a múltban. Ha megrongálunk épületeket a múltban, akkor az a jelenben is romos lenne és ha teljesen leromboljuk őket, akkor a jelenben teljesen más formában látnánk viszont őket."

Eredeti koncepció: School Yard Scraps
Sokban hasonlít rá: Bully/Canis Canem Edit
Létrejött: 1998

"A School Yard Scraps egy 3D-s verekedős játék lenne" - áll a tervezetben. "A játékban kiválaszthatnánk egy karaktert és azzal kellene átjutni a pályákon. Számos, mindenki által ismert karakter közül választhatnánk: az iskola bunkója, a visszahúzódó szüze vagy akár a különböző tanárok. A harcok különböző hátterek előtt zajlanak, melyek kötődnek valamely harcoló félhez. Minden karakternek lenne valamilyen speciális mozgása: a kémia tanár például különböző vegyszereket dobálna ránk."

"Az utolsó, főellenfél pedig egy démon fejű szörny lenne, akinek speciális mozgása a hipnotizálás lenne. A végső összecsapás az igazgatói irodában zajlana. De lennének beépített játékok is a történetben. Ehhez azonban zsinórban három ellenfelet kellene legyőzni. Egy ilyen feladatban például körbe kellene futni az iskola területén és annyi kárt okozni, amennyit csak tudunk. És ha veretlenül visszük végig a programot, akkor titkos karakterek nyílnának meg: a gondnok, a kertész, a portás."

Úgy tűnik, hogy a kritikusok által ünnepelt Rockstar termék, a Bully is már eszébe jutott valakinek. Ráadásul ez a tervezet annyira tetszett a magazin szerkesztőinek, hogy ők tovább is gondolták a játékot. "Talán a főszereplő lehetne egy paranoid skizofrén, aki azt hiszi, hogy minden más gyerek őt üldözi - ez valóban érdekes lenne."

Eredeti koncepció: Super Wars: The Battle of The Hypermen
Sokban hasonlít rá: City of Heroes/Villians, Champions Online, DC Universe Online
Létrejött: 1996

"Van egy - szerintem - remek ötletem. Ez lenne az abszolút szuperhősös harci játék, mellyel konkurenciát állíthatnánk Stan Leenek. A játék a QuakeWorld fejlesztett motorját használná és minden egyes Deathmatch szerver egy-egy várost jelentene. Ha regisztrálunk a karakterünkkel (névvel és bőrszínnel) kapunk egy bizonyos számú Szuperképesség pontot, melyeket a különböző erők között oszthatnánk el (például repülés, röntgenlátás, teleportálás stb). Természetesen a kezdetek kezdetén még minden erőnk csak alapfokozaton működne, de más játékosok megölésével további pontokat kapnánk, melyekkel fejleszthetnénk eme képességeinket."



"Így lehetne egy olyan hősünk, aki szupererővel rendelkezik és mondjuk képes villámgyorsan futni is. De a pontokkal fejleszthetnénk a Szuperagyunkat is, melynek köszönhetően különböző eszközöket tudnánk létrehozni. És amikor a Szuperagy szintünk eléri a maximumot (1000 pont), akkor képesek lennénk saját erődöt megépíteni, ahol tökéletes biztonságban lennénk - egészen addig, míg valaki át nem jut a kihelyezett csapdákon. Jól hangzik, nem?"

Az, hogy mennyire életképes egy ilyen cím, azt jól példázza, hogy napjainkban már több ilyen szuperhősös MMO is elérhető és még további megjelenések várhatók. Érdekes lenne megtudni, hogy vajon a Super Wars: The Battle of The Hypermen kitalálója játszik-e bármelyikkel ezek közül és ha igen, akkor mit szól hozzá.

Eredeti koncepció: Assassination
Sokban hasonlít rá: Assassin's Creed, Hitman
Létrejött: 1997

"Ebben a játékban egy bérgyilkost alakítanánk, akit a Pentagon bíz meg különböző személyek likvidálásával. A játék a GoldenEye stílusát követné. Minden egyes célszemélyt kétféleképpen ölhetnénk meg. Sniper módban meg kellene várni, míg a célpont a látószögünkbe ér és akkor kellene megölni. De ezután a testőrökkel is le kellene számolnunk vagy észrevétlenül eltűnni a helyszínről. A Bomba módban egy adott épületbe kellene betörnünk és ott megtalálni az áldozatunkat - például a Fehér Házba."

"Bent az épületben el kellene kerülnünk a testőröket és a biztonsági őröket és aztán találni egy megfelelő helyet, ahol elhelyezhetnénk az időzített bombát. Miután letettük a szerkezetet, adott idő alatt ki kell jutnunk az épületből és bepattanni egy autóba és elhajtani a robbanás helyszínéről. A történet elején csak helyi képviselőket, gengsztereket kellene kiiktatni, de a végén már Bill Clinton vagy Szaddám Huszein lenne a célpont."

Érdekes így visszatekinteni a dolgokra és az emberben felmerülhet a kérdés: volt valakinek már hasonló élménye? Volt, hogy kitalált valamit, amit napokkal-hetekkel később már a gépén látott viszont? Ha igen, akkor várjuk a hozzászólásokban a történeteket. De ugyanígy a koncepciókat is (például egy "Nézzünk farkasszemet" játék Kinecttel - hopp, ezt le is védtem), hogy ki milyen programot látna szívesen viszont.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jazoja #22
    Az én ötletem nagyon is eredeti.
    Az eredeti játék a mai trendeknek és igényeknek megfelelően. :-)
    Az hogy ezinnen-ezonnan csak azért van, hogy azok is képet alkothassanak, akik nem látják azt amit én látok.
    Igaz, én azt sem bánnám ha Julian Gollop csinálná. (ha már egyszer Ubisoft-nál dolgozik)
  • Anademok66 #21
    FPS-RPG-RTS játék
    név: CT - Danger Territory

    A történet egyszerű: Van egy hatalmas város, és több katonai szervezet harcol a város irányításáért. A technikai fegyverzet az úgynevezett Core Technology -val készült (röviden CT). A város felett van a sztratoszférában egy harci műhold. Ez lesz az egyetlen "szuper fegyver" a játékban. A műholdat egy távvezérlővel lehet akcióba léptetni, ez a távvezérlőt csak egyszer használható, bár több fajta támadást tud produkálni. A csapat ha talál egy ilyen eszközt, akkor a jelenlegi "össz frag" számból fog levonni pontokat. A műhold mikor hívást kap, a játékmenet egy bullet-time effektust kap. Az a csapat, mely hívta a műholdat, ugyanúgy tud mozogni mint rendesen, de a környezet, illetve ellenséges csapatok mozgása lelassul. A műhold a pálya széléről tűnik fel, s mikor a célpont felett halad el, ekkor megáll az idő, de a hívó csapat csupán mozgása időben lelassul, ekkor a műhold kilövi azt amiért idehívták, miután a célponttól eltávolodik az idő elkezd forogni még lassan, addig a pillanatig, amíg el nem tűnik a horizonton.

    Támadás típusai:

    Nukleáris csapás (50frag)(mindent leromboló csapás). Fagyasztó csapás (15frag)(egy adott területen belül minden jéggé fagy szó szerint). Rakéta sorozat (20frag)(egy területre 50-100 változó számú rakétát szór rá). Olvasztás (25frag)(A területet teljesen megolvasztja). Vákuum bomba (35frag)(egy bizonyos sugárban elszívja a levegőt a robbanás. Körülbelül 3 percig nincs oxigén a környéken.)

    A városban 4-5 csapat küzdd egymással. Egy meccs minimum 30 körös lehet. Eleinte egyik csapatnak sincs bázisa, minden csapat maga választja meg a bázisnak megfelelő helyet, amit biztonságosnak ítél meg, majd felépítheti mérnökeivel. Turreteket építhet, falakat emelhet, sensorokat telepíthet, radar állomást, újraéledési központot, energia ellátó berendezéseket. A bázist lehet fejleszteni fragekből vagy a játékosok a "bázis-pontokat" vehetnek, melyek pénzért kaphatnak meg.

    A játékban fegyvereket lehet venni, az ölésért pénzt kap, a karakterét lehet fejleszteni a pénzből, vagy bázis-pontokat venni: pld több fegyvert bírjon el, futása gyorsabb, erősebb lesz a sebzése stb.. Lehet bázisra telepíteni olyan eszközt, mely lehetővé teszi hogy a műhold ne működhessen azon a bizonyos területen, s így az ellenséges csapatok nem tudnak könnyedén győzni.

    A karaktereknek a képességeit a játék eltárolná, vagy a szerver. Az eszközök közül, csak a különleges, és nehezen fellelhető tárgyakat lehetne megtartani, és a következő meccsre bevinni.

    A műholdat le lehet lőni. Habár eléggé nehéz lenne, de meg lehetne oldani, a műhold ahova esik, ott különleges felszereléseket, fegyvereket, kiegészítőket lehet találni, bár ennek az esélye meglehetősen kicsi.

    Az a csapat győz, mely megakadályozza hogy az ellenség bázist húzzon fel pld úgy hogy megölik a mérnököket, vagy ha már felhúzták a bázist, akkor el kell pusztítani a bázist, majd a tagokat. A bázist azért is kell lerombolni, mert a csapat csak a bázisban tud újraéledni. Szóval aki meghal a játék elején, várnia kell míg a mérnökök felhúznak újjáéledési pontokat a bázisban.

    Grafika: Nos nem vagyok otthon az újféle játékok grafikai szolgáltatásaiban, de ez a játék akkor lenne igazán jó, ha pld a környezetet 100% -ig le lehetne rombolni, vagyis atomtámadás esetén is úgy sérülne minden ahogy a valóságban, vagy olvasztásnál az egész környezet elolvadna.. vagy rakéta csapásnál a rakéták lerombolnák az épületeket. Vagyis nagyon jó fizikai Motort kéne alárakni.

    Nos én egy ilyen játékot nagyon szívesen látnék a gépemen :)

    ------
    2. koncepció pedig nem más mint:

    FPS-RPG

    Egy Idegen űrhajó leesik a földre, a második világháború közepén, és az idegenünk azt csinálhat amit akar :) amcsikat vagy németeket is szolgálhatja, vagy mindkettőt kiírhatja :) Cselekedeteitől függ mit hoz a jövő.
  • Szefmester #20
    Tudom nagyon jól hogy minél kissebb a költségvetése egy csapatnak annál kreatívabbnak kell lenniük. De akkor jó egy "másolás" ha az jól működik, vagy legalábbis majdnem ennyira mint ahonnan szedték, és nincs meg közben az az érzésed hogy ezt másolták. Sok ilyen-olyan MMO-t próbáltam és sok 20 perc után unalmassá vált, mert minden egyes részéről megmondható volt hogy honnan van az ihlet, és azt is csak bekókányolták, "ha már ott működik" alapon. Játszottam olyan játékkal is ami forradalmi volt egy ötletben, de a végén nem az lett a híres hanem a nagyobb költségvetéssel készült szénnéhájpolt -nekem szutyok- játék.
  • Zolorado #19
    De azért egy az egyben átvenni, akkor is fantáziátlanság.

    Meg ott van pl a world of goo esete: kevés pénz, eredeti, nagy siker.

    Nem minden a pénz. Vannak nagyon fantáziadús flash játékok, pl amiből ki lehetne indulni:
    http://www.kongregate.com/games/NSBrotherhood/tesla-death-ray
    De lehet, hogy csaka RA2-ből lopta :D
  • TreDoR #18
    Ha valós fizikát raknak bele, akkor még repülő páncél sem lesz XDDDDDDDD
  • Szefmester #17
    Nézd, írhattunk volna saját szavakkal is ötletet, ellenben azzal van egy kis gond. A pénzes fickók akiktől kapnánk a $-t a fejlesztésre sokmindenben jók csak épp fantáziájuk nincs, és ha valamit többféleképp is el lehet képzelni mint amire gondoltál, akkor ők nem azt fogják elképzelni mint TE. Emiatt majd amikor prezenálod nekik az első alfát, csak pislogni fognak hogy mi ez a szemét.. ők aranyos nyuszikákra gondoltak és nem üresfejű agresszív nyulakra. Ellenben ha úgy vázolod fel hogy mint ez, és mint az, úgy a fantáziátlanságbeli gondot nagyrészt kiküszöbölöd. Ha pedig anyagilag sikeres játékokat "másolsz" akkor még örülni is fognak neked, sőt akár még a szaksajtó is dicshimnuszokat fog írni rólad és "ötletedről". Persze ezzel van egy apró gond... hogy lesznek olyan emberek akik anno játszottak a régi játékokkal és meg fogják látni melyik az a féltucat játék ahonnan szedted az ötleteket, és majd fikázni fognak. De persze ha azt kérdezed tőlük hogy mégis mi újdonságot szerettek volna. Erre ők.. "hát nemtom.. de nem ezt", vagy pedig "legyen az meg amaza" és felsorolnak pár másik játékot. ;)
  • Büdös Bohóc #16
    Ezek annyira sablonosak és alig van közös pont a megvalósított megfelelőikkel. Simán kitalálhatja más is, aki nem is hallott erről az újságról és nem is olvasta...
  • Zolorado #15
    Nem vagytok túl eredetiek, hogy ebből a játékból legyen a játékmenet, de annak a játéknak az univerzumában, meg legye ez-meg-ez ebből-és-ebből még, és akkor jó lesz....
  • Szefmester #14
    De nem valós fizikával.. Az esetleges remakeben szívesen látnék a gránátok után krátereket, és ha úgy hozza a helyzet akkor az összeroskadó épület agyoncsaphatná a Muton Commandert aki a sarok mögött várja az embereim felbukkanását.

    Azeredetiben ha felrobbantottam véletlen egy lépcsőt, akkor ha nem volt repülő páncélom nem tudtam felmenni az emeletre szétnézni, szal ha csak ott lehetett ellenfél akkor dobálhattam a gránátot, vagy előkaphattam a lézerpuskát hogy szitává lőjek mindent.
  • sanyicks #13
    Hát már az eredeti xcomban is minden rombolható volt.