Ötvös Tibor

2010 legalulértékeltebb címei

Idén is számos olyan cím jelent meg, melyek az első bejelentéskor még szinte csodának tűntek, majd megjelenésükkor is viszonylag pozitív kritikákat kaptak - ám ennek ellenére a kasszáknál az elvárt szint alatt teljesítettek.

Ilyen volt a Bizarre Creations alkotása, a Blur is, melyre tipikusan illik a "rosszkor volt rossz helyen" kifejezés. A felnőtteknek szóló, leginkább a Mario Kart játékmenetére emlékeztető autóverseny nem volt kimondottan szép, de a multis része okozta játékélmény maximálisan kompenzálta a hiányosságait.

Ám szinte ugyanebben az időben jelent meg a Split/Second, mely játékmenetét tekintve nagyon hasonlított a Blurre (előbbi azért kicsit komolyabb volt), de jóval látványosabbra sikeredett és a legtöbben inkább azt választották. Így a Blur végül csúnyán megbukott és a Bizarre Creations inkább egy James Bond játékot készítettek, majd annak bukása után visszatértek a PGR-sorozathoz.



Melyik tetszett a legjobban?
(Összesen 534 szavazat)
  • Alan Wake
    31 % (164 szavazat)
  • Blur
    8 % (44 szavazat)
  • Singularity
    30 % (158 szavazat)
  • Spider-Man
    7 % (35 szavazat)
  • Egyik sem
    23 % (122 szavazat)
A Batman: Arkham Asylum megmutatta, hogyan lehet egy értelmes és a képregényhez hű játékadaptációt készíteni egy ismerős szuperhős főszereplésével és éppen ezért sokan úgy gondoltuk, hogy ettől kezdve egyre sűrűbben jönnek majd az ilyen címek. A rajongók 2010-ben legjobban a Spider-Man: Shattered Dimensions című alkotást várták, melyben négy különböző játékmenetet és számos újító megoldást (például harc közben átvált a kamera belső nézetre) ígértek.

Nos, a játék végül megjelent és a fenti ígéreteket szinte be is tartotta. Ám ennek ellenére akadtak komolyabb gondok is (néha irányíthatatlan volt hősünk, a lopakodós részek messze elmaradtak Denevérember pályáitól stb.), melyek végül látszólag megpecsételték a játék sorsát. A szinte mindenhol jó értékeléseket kapott Pókember kaland ugyanis a kasszáknál megbukott és ezzel elvágták egy esetleges folytatás lehetőségét. Kár érte.

Az Alan Wake "bukása" azonban több mint meglepő. Persze sokan előre megjósolták, hogy a Remedy hosszú évekig készülő játéka egyszerűen nem lehet sikeres. Ennek két oka is van. Először is az Alan Wake X360 exkluzív lett, ami ugyan számos más címnek nem okozott gondot, de a thriller műfaj nem volt ennyire kapós. A másik pedig a gyenge marketing.



Pedig az Alan Wake az utóbbi évek egyik legjobb thrillere (a túlélő horror nem igazán illik rá, hiszen nem támadtak ránk lépten-nyomon és rengeteg kaland elem szerepelt benne) lett és talán épp ez okozta a vesztét. Mindenesetre a Remedy még bizakodik. Az Alan Wake azonban például szolgálhat a Duke Nukem Forever fejlesztőinek, vagyis nem túl előnyös a hosszú fejlesztési idő, mert a rajongók ennyire azért nem türelmesek.

A végén jöjjön 2010 egyik legjobb FPS-e, a Singularity, melynek bukása sokakat meglepett. A Raven egy remek hangulatú és sok újítást tartalmazó játékot rakott össze, melynek története is tartalmazott pár érdekes fordulatot és egyedi megoldást. A kritikák szerették a programot, a játékosok azonban elkerülték azt. Ennek oka valószínű a rossz időzítés (a nyári megjelenést sokan kerülik, ilyenkor ugyanis sokkal kevesebb játék fogy, mint tavasszal vagy ősszel) és épp ezért a korábban tervezett második rész sem készülhet el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ruffirant #16
    singularity szerintem kifejezetten élvezetes volt pedig nem nagyon szeretem az ilyen cső játékokat, de ez tetszett
  • pixx #15
    Alan Wakeből a nyitott játékmenet hiányzott, vicces, hogy 5 évet ültek azon a gamen, nekem meglepetés volt, rosszabbra számítottam...volt egy hangulata, főleg éjszaka :)
  • shaddam #14
    Mert a pécés eladások aztán megmenthetnék az anyagi bukástól...
  • zorrobomber #13
    csak azt nem értem hogy ha akkora bukás az Alan Wake akkor mi a rákért nem portolják pc-re?
  • gneoka #12
    szintén
    minden DLC-t és a játékot is 3x nyomtam végig
  • Rage47 #11
    szuper játék ne hagyd ki
  • vg #10
    Hárman! Mellesleg, soha nem adtak el rekordmennyiséget egy horror játékból. Sőt, moziba nem jellemző a hatalmas siker.
  • Seth #9
    Már ketten vagyunk,hajrá :D
  • Totti5 #8
    Istenkirály játék az Alan Wake. Goty.
  • koschwarz #7
    ott a pont.

    egyébként a gamer múltam miatt kifejezetten érdekelnie kellett volna a singularity-nek, ehhez képest nézegettem a videókat, trailereket és totál érdektelen volt. persze lehet hogy tényleg jó a játék, és ha majd 1000 ft-ért meg lehet venni, megveszem és kipróbálom, de amúgy meg nem láttam többet benne mint egy szimpla csőshootert, némi játékmenetbeli bolondítással. bár nem tudom elképzelni, hogy olyan nehéz lenne kitalálni, hogy "na most itt akkor úgy kell továbbjutni, hogy visszaforgatom az időt"...ugyanabba a csapdába esett mint annak idején az a játék, amiben meg lehetett állítani az időt, már a nevére sem emlékszem: de a lényeg, hogy az ilyen "egyedi" megoldások számomra olyanok, mint amikor a cod-ban meg kell nyomni az F betűt, és akkor végignézhetek egy animációt...