Berta Sándor

Gamescom: kipróbálható volt a Natal

A Microsoft nem járult hozzá, hogy bárki fotókat készítsen a készülékről és pontos technikai adatokat sem volt hajlandó elárulni, de a rendszer ígéretes.

Amikor a Microsoft az E3 kiállításon először mutatta be a Project Natalt, akkor az előadást tartó szakemberek egy teljesen új, intuitív vezérlési módról vízionáltak. A Nintendo és a Sony mindenesetre azonnal letámadta a redmondi konszernt, mondván egy kamerás vezérlés soha sem lehet olyan pontos, mint egy gombokkal ellátott vezérlőeszköz. Nos, a Kölnben rendezett Gamescom kiállításon az érdeklődők választ kaphattak néhány kérdésre. Bár a Microsoft nem járult hozzá, hogy bárki fotókat készítsen a készülékről és pontos technikai adatokat sem volt hajlandó elárulni, a bemutató mindenképpen érdekes és hasznos volt.

Az óriáscég azt akarta bizonyítani, hogy a Natal egy nagyon is valódi eszköz, ami már most működik. Erről a megjelent népes hallgatóságot Kudo Tsunodának, a konszern kreatív igazgatójának és kollégáinak már a 20 perces prezentációval sikerült maradéktalanul meggyőzni. Az újságírók és a látogatók két különböző demóprogramban próbálhatták ki a Natal képességeit. A szoftverek egyaránt bemutatták a rendszer reakciósebességét és az érzékenységét.

Az egyik alkalmazás a Ricochet nevű squash-játék volt, amelyben a játékosoknak a labdákat a falra kellett ütniük, majd kitérniük előlük. A mozgások során szerepet kaptak a lábak, a karok és még a csípő is. A kamera minden résztvevőt anélkül felismert, hogy előzetesen be kellett volna állítani vagy kalibrálni. A képernyőn egy virtuális figura közelített a felhasználókhoz, felemelte a karokat és a lábakat, valamint mozgatta a csípőjét. A második demó a Burnout Paradise nevű program volt, amit úgy módosítottak, hogy a játékos mindkét kezét használhatta a jármű irányítására. A jobb lábbal lehetett gázt adni.

A Microsoft szakemberei végül megmutatták, hogy miként működik a rendszer, a szenzorok és a kezelőszoftver. A Natal-kamera egy hagyományos optikai és egy infraképet is készít a játékosokról, így akár rossz fényviszonyok mellett is fel tudja ismerni őket. A kezelőprogram az optikai és az infraképből, valamint egy csontváz mélységi információiból számítja ki az emberek mozdulatait. Vagyis a rendszer a megszokott markergolyók nélkül végez el egy motion-capturing elemzést, felmérést és valós időben feltérképezi a játékosok testét. A csontváz 48 elemből áll, köztük van a fej, a karok, a lábak, de nincsenek például ujjak.

A Natal a testet még akkor is képes nyomon követni, hogy ha egy bútor vagy személy eltakarja a kamera elől. A rendszer egyszerre legfeljebb négy szereplőt tud ellenőrizni. A terület viszonylag nagy lehet, a kamerák csak 4-5 méter távolság után kezdik elveszíteni a kapcsolatot. A Microsoft az E3 után számos fejlesztői csomagot biztosított a programozóknak. A Natal elsősorban sport- és harci játékok számára lehet ideális. Az akció-, kaland- vagy szerepjátékokban a felhasználók a megjelenített figura mozgását 1:1-ben irányíthatják a saját testükkel és végtagjaikkal.

Az E3 kiállításon Bill Gates közölte, hogy a Natal várhatóan számítógépekre is meg fog jelenni. Az új fajta vezérlőrendszer a jövő év végén debütálhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magiszter #30
    Én azt olvastam róla hogy pik-pak társítja a látott mozgást egy 3d-s skeleton-hoz szinte valós időben. Ha a ezt a társított mozgást le lehetne menteni valami mocap formátumba amit a 3dsmax is megeszik akkor már boldog lennék. Nem kell nekem olyan hűde részletes dolog. És hát azért egyszerűbb lenne egy animációs filmhez mozgásokat rakni mint kézzel állítgatni a biped karakterkét centiről centire.
    Aztán majd kiderül hogy mi igaz abból amit beharangoztak. Nem tudom emlékszik e még valaki a Vista nagy újításaira... amiből nem lett semmi.
  • huanito #29
    A kis költségvetésű játékokhoz azért ideális lesz.
  • huanito #28
    Szerintem elég lesz a válladat elfordítani, akkor is fordulni fog a karakter. A szemed ugyanúgy a TV-n tudod tartani.
  • Szefmester #27
    ömm a mocaphez nem egy natal szintő kamera kell.... sőt ha valódi 3d lekövetést akarsz akkor minimum 3 kamera a szükséges
  • Magiszter #26
    Ha ez a kütyü tényleg motion capture-t mível és olyan jófélét ahogy mondják akkor asszem használnám 3dsmax-hoz. Bár persze M$ termék ezért megoldják hogy csak Live rendszerben, csak online eléréssel és csak az ő szoftverükkel működjön. Ha készítenének is egy olyan programot ami tényleg ezzel venne fel motion capture-t esetleg 3D-s videót, vagy "neaggyisten" éjszakai felvételt 3D-ben (ha már dual camera meg IR.) az annyiba fog kerülni mint maga a készülék. Csak játékra én tuti nem vennék ilyet főleg hogy szerintem ilyen 40-50k körül fog mozogni érzésem szerint megjelenéskor.
  • Evoluti0N #25
    Egy FPS-ben kicsit mondjuk gázos lenne használni. Ha azt akarod, h a játékban a karaktered elforduljon balra, akkor a neked is el kell fordulnod, de akkor már nem látod rendesen a TV-t, monitort. Vagy pl a futást, sétálást hogy oldanák meg? Helyben futással, sétálással? A sok rossz kondíciójú kocka (mint pl én :D) nem bírná sokáig szusszal :D. Mindenesetre kíváncsi vok rá. Ha tényleg olyan jó lesz és majd pár hónappal a megjelenése után le megy az ára, akkor befektetek egybe. :)
  • Naridar #24
    Nézzük hol lehetne ezt használni...

    Tales of Vesperia
    Forza 3
    Wii Sports-szerű játékok
    Tekken 6
    most ennyi jutott eszembe. Egyébként nem rossz ötlet, lehet hogy PC-re én is beruházok egybe.
  • Szefmester #23
    amerikai módon próbáltam gondolkozni, és egy olyan gép ami a fekete bőrű újságíróval nem volt kompatibilis akkor az alábbi dolgokkal miért lenne jobb a helyzet? Mellesleg mindent hülyebiztosra kell tervezni. Más gamepaddal meg azért nem verjük szájba a másikat mert nem hadonászunk vele, max a wiimote-tal.. Vagy van itt olyan játékos aki úgy játszik mint a legtöbb kisgyerek, hogy ugrás közben emelgeti a joyt, vagy nem a karaktert mozdítja hanem ő akar elhajolni valami elől?
  • cateran #22
    Köszönöm...ezt elolvasva lefordultam a nevetéstől
  • Sir Ny #21
    és mégis kit érdekel, ha a T. Szülők egyforma ruhában voltak az ikrek készítésekor?