Gyurkity Péter

Nem lesz Blu-ray az Xbox konzolokhoz

A Microsoft ismét megerősítette, hogy nem tervezik Blu-ray lejátszók piacra dobását az Xbox termékcsalád esetében, ehelyett az online szolgáltatásokra helyezik a hangsúlyt.

A most közzétett nyilatkozatból kiderül, hogy a szoftvercég eredeti álláspontja soha nem is változott meg, így nem volt szükség a stratégia módosítására. Igaz, 2006-ban, a nagyfelbontású formátumok háborújának elején még piacra dobtak egy külső HD DVD lejátszót a konzolhoz, ennek gyártását azonban a tábor veresége után leállították, most pedig minden erejükkel az online szolgáltatásokat támogatják.

A cég szóvivője ezt azzal indokolta, hogy a most terjedő HD-streamek esetében nem kell feleslegesen várakoznunk, nincs szükség adathordozókra, mindent elintézhetünk az interneten keresztül, amire kiválóan alkalmas az Xbox Live platform, illetve a Netflix Instant szolgáltatás. Az Xbox Live Video Marketplace esetében mintegy 20 ezer mozifilmhez és televíziós tartalomhoz férhetünk hozzá, amiből nagyjából 5000 alkotás érkezik nagy felbontásban, míg utóbbinál további 12 ezerre rúg a megtekinthető alkotások száma. Idén ősszel ezt HD-stream funkció egészíti majd ki, 1080p felbontású tartalmakkal.

A Microsoft annak ellenére tartózkodik a Blu-ray lejátszók alkalmazásától, hogy a formátum győzelme immár teljes, egyes felmérések szerint pedig az eladások száma csak az év első felében 91 százalékkal emelkedett. Ez jól jelzi, hogy végre valóban beindul a gyorsabb terjeszkedés időszaka, ám a jelek szerint Redmond ebben nem kíván részt venni, legalábbis a konzolos szférában.

Minden ellenkező értelmű híresztelés és internetes pletyka ellenére tehát mégsem jelenik meg Blu-ray kiegészítő az Xbox konzolokhoz, és nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft elhatározása valóban végleges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #56
    "Amúgy kíváncsi lennék a véleményekre:
    Tömörítetlen audio faszság. Ki nem ért egyet?"

    Filmre játékra faszság. Audiora nem.
  • Balumann #55
    Érdekesek ezek a viták, mindenki csak a saját szemszögéből nézi.

    -nem mindenkinek van túl nagy igénye
    -ahhoz hogy lássunk különbséget, kell egy jobb rendszer, ami nem olcsó (ugye HDTV, hangrendszer, lejátszó, és egyáltalán nem mellékes, hogy olyan helység is kell, ahol jól el lehet helyezni ezeket, esetleg építeni!)
    -720p és 1080p között tényleg nagy a különbség, technikailag. De vannak szubjektív oldalai is (Tv mérete, nézési távolság, szemünk minősége, és az egyéni igény). Vegyünk példának egy 94 cm-es TV-t, jó szemmel tökéletesen látszik a különbség a 720p és 1080p között, egészen 2 méter távolságig... (max 2 és fél ha nagyon jó szeme van vkinek).

    Most csak a felbontást emeltem ki, a bluray és a tömörítettek között is van különbség (azonos felbontásnál is), ugyan azok a szubjektív paraméterek érvényesek. Jah és még a nézési körülmények is ottvannak.


    Volt még 1 dolog, a pendriveok nem fogják leváltani ezeket az optikai tárolókat. Olcsóbb az előállításuk (sztem jóval olcsóbb egy BD előállítása is, mint egy nagyjából azonos méretű pendrive), de ami a fontosabb, hogy a kiadók ezeket könnyen tudják sokszorosítani (nyomtatni). Otthonra is jók lesznek ezek, ha csökken az áruk. Azért 25-50 gigákat (dupla BD lemezes kiadások, extrákkal) már nem olyan egyszerű letölteni meg eltárolni. Az viszont biztos, hogy a sok neten fellelhető anyag miatt jóval lassabban is tud terjedni a bluray.
  • cateran #54
    En nem gondolom,hogy nincs (nyilvanvaloan van hisz mas felbontas) hanem hogy mennyire lathato..de meg erre sem mondom,hogy nem letezik,biztos lathato(nekem nincs akkora kijelzom,24` monitorom volt,mig el nem adtam) de masok viszont azt mondjak...
    "A számok különbözősége ellenére hozzá kell tenni, hogy mind a legkisebb, mind a legnagyobb felbontások kitűnő képminőséget jelentenek, sőt nem sok különbséget vesz észre az átlagos fogyasztó a kettő között, kivéve ha nagyon nagy kijelzője és prémium minőségű jelforrása van, de többnyire mindkét eset ritkán fordul elő, hát még a kettő együtt."
    pelda forras
    Volt tobb hely is ahol ilyesmit irtak,de igazad van,hagyjuk..tul jok az erveid:)
  • Alien! #53
    figy..sztem hagyjuk jó,maradjunk annyiban,hogy én élvezem azt a különbséget amiről te azt gondolod,hogy nincs..
  • cateran #52
    Ize...720p-s BDripet hasonlitottal ossze 720p-s eredeti BD-vel? Vagy 720p-s ripet 1080-as eredetivel? Nincs tobb kerdesem...(bar eredetileg a 720p es 1080p kozotti kulonbsegrol volt szo..es nem a rippelt 720p-rol...)
    Szerintem meg pont forditva van,mint ahogy irod,,minel nagyobb a kijelzo (es ezaltal a pixelek)annal nagyobb a difi a felbontasok kozt...(nalam hozzaertobbek azt irtak,hogy 50`alatt nincs nagy kulonbseg,afelett viszont mar jol lathato..)
  • Alien! #51
    "Ugyanazt a filmet megnezed mind2 verzioban?"

    Miért is ne tehetném? Vegyük példának a Képletet,amit moziban láttam,rá 1 hétre kijött egy 720p-s bdrip verzió dts hanggal(végignéztem),majd rá 2 hétre felkerült a komplett BD, DTS-HDMA hanggal,és ismét kipörgettem....Na és?!? ez annyira elképzelhetetlen?!? Majdem minden film ilyen ütemezésben kerül fel...ergo észreveszem a külömbségeket...de megint leírom,abban a környezetben ahogy én nézem...ez egy 82cm-es 4 méterről nézett lcd-n már nembiztos,hogy kijön.
  • cateran #50
    Ez mindig izgatott..hogy latni a kulonbseget 720p es 1080p kozott? Ugyanazt a filmet megnezed mind2 verzioban? (csak remelni merem,hogy nem azt irod,hogy x film sokkal jobban nez ki 1080p-ben,mint y film 720p-ben..mert az -most szolok- epic fail lenne..)
  • Alien! #49
    csak,hogy saját tapasztalataimat leírjam,a BD-vel kapcsolatban:

    720p és 1080p közti külömbség: VAN és elég jól látható,bár képméret és távolságfüggő..én egy 40"-ost nézek kb 2-3 méterről,így elég szembetűnő.
    1080p Bdrip és BD lemez közt VAN külömbség,de nem minden esetben(release függő)
    A tömörítetlen hang NEM parasztvakítás,ha vkit odaültetnék a Celin Dion koncert 96khz-es 8mbites Truehd hangja elé,koppanna az álla,csakúgy ahogy nekem annó, és az össze olyan embernek akinek mutattam...
    És,hogy az átlagembernek erre szüksége van-e?!? NINCS,amíg ugyanis sokan képesek 500ft-ért kamerás mozifilmdvd-ket venni,meg a tescoban 200ft-os n kategóriás mocskos szarokat,csak azért mert olcsó,addig ez a technológia nemfog gyorsan terjedni széleskörben...

    visszatérve a cikkhez,kicsit öngólnak érezném a MS részéről a BD lejátszót,csak filmre baromság lenne,játékra meg nem lehetne egységesíteni,mert totál összezavarná a piacot.. Eleve küzdenek avval is,hogy sokmindenkinek nincs HDD-je,és akkor még jönne ez...ráadásul a jövő úgyis a digitális disztribúciójé...

  • Sir Ny #48
    nem, soha tervben sem volt, hogy tartalmazza a BDt. egy olyan olvasót akartak kiadni hozzá, ami ki is néz valahogy (tehát nem PCbe szerelhető lenne), így a film lejátszását az xbox végezte volna, és nem kellett volna megfizetni a lejátszót, csak az olvasót. az ötletet valószínűleg azért nem valósították meg, mert azt gondolták, hogy akinek xboxa van, annak elég erős PCje van, hogy lejátssza a filmet, és abba venne olvasót.
  • FuryAlpha #47
    Egyaltalan mi a faszert kellene a kovetkezo xboxnak tartalmaznia bluray-t? Kerdem en???? MIERT?