SG.hu

Töménytelen mennyi­ségű olajpénz dob nagyot az e-sporton

A nyolc héten át tartó Esports World Cup volt Szaúd-Arábia növekvő videojáték-iparának bemutatkozó bulija. Az ágazatban küszködő vállalatok számára nehéz ellenállni a szaúd-arábiai befektetéseknek az iparágban, de nem minden játékos örül ennek.

A hétvégén szurkolók ezrével özönlöttek a fővárosban, Rijád utcáin, a 43 fokos hőségben páragépek tartották őket hűvösen. A város központjában egy 10 méter magas arany trófea tornyosult a bámészkodók fölé. A hagyományok által meghatározott ország megtartotta az első e-sport világkupát. A szaúdi kormány célja ezzel, hogy az ország ne csak az olajbevételektől függjön: gazdasági diverzifikációs tervük részeként 2030-ig 38 milliárd dollárt fektetnek be a videojátékokba a 700 milliárd dollárt kezelő P.I.F. nevű állami befektetési alapon keresztül.

Az ország befolyása a videojátékok terén már messze túlmutat a határain. Az iparág egy pénzügyileg nehéz éven van túl, rengeteg fejlesztő-stúdió zárt be és világszerte tömeges elbocsátások történtek. A háttérben pedig a világ számos nagy videojáték-gyártó vállalata csendben partnerségre lépett az olajban gazdag szaúdiakkal. A felvásárlások révén a P.I.F. által finanszírozott Savvy Games Group nevű cég ma már a teljes e-sport piac 40 százalékát birtokolja. A P.I.F. és leányvállalatai nagyjából 6 milliárd dollárt költöttek játékcégek felvásárlására és 14 milliárd dollárt részvénybefektetésekre. "Korlátlan erőforrásokat használtak fel arra, hogy nagyjából azt valósítsanak meg, amit csak akarnak" - mondta Rod Breslau, játék- és e-sport-elemző.


Egyes kritikusok a befektetéseket "játékmosásnak" tartják, egy kísérletet arra, hogy az ország hírnevét és emberi jogi visszaéléseit a szórakoztatással és a turizmussal fényesítsék, ahogyan azt a profi golf- és labdarúgó-bajnokságok esetén már korábban is láthattuk. Egyes játékosok elítélik az ország részvételét és bojkottálni fogják az eseményeket. A látogatók számára pedig megdöbbentő lehet, hogy jelmezes nők is vannak, tehát nem a teljes testet takaró csadorban dolgoznak egy konferencián egy olyan országban, ahol a nők jogai történelmileg nagyon korlátozottak.

De mivel a szaúdi pénz mindenütt jelen van az e-sport világában, egyre nehezebb elkerülni azt. "Eljutottunk arra a pontra, ahol ha meghúzod a határt, és azt mondod, hogy "nem dolgozom szaúdi tulajdonú cégnek", vagy "nem megyek Szaúd-Arábiába", akkor az e-sportban való karriered valószínűleg nagyon rövid életű lesz" - mondta Parker Mackay, egy e-sport műsorvezető, aki júniusban lemondott egy díjátadó zsűriben betöltött pozíciójáról, miután az partnerséget kötött egy szaúdi finanszírozású szervezettel. "Három évvel ezelőtt nekem is megvoltak volna a saját előítéleteim, amikor a szaúdiakra gondoltam" - mondta Ralf Reichert, az Esports World Cup Foundation vezérigazgatója. "Végső soron mindenkinek magának kell megítélnie mire hajlandó. Én csak meghívom az embereket, hogy jöjjenek el és nézzék meg."


Szaúd-Arábia, amely egykor gyakorlatilag betiltotta a mozikat és szigorúan korlátozta a turizmust, mára elképesztő ütemben önti a vagyont a sportba és a szórakozásba. A 38 éves koronaherceg, Mohammed bin Szalmán lelkes játékos. A játékkiadók felvásárlása és extravagáns e-sport-bajnokságok megrendezése mellett a szaúdi királyság egy saját e-sport negyeddel rendelkező települést épít fel Rijádtól 50 kilométerre nyugatra Qiddiya néven.

A P.I.F. rengeteg pénzt öntött a tőzsdén jegyzett videojáték-cégekbe. Részvényportfóliója a Nasdaq adatai szerint 3,4 milliárd dolláros befektetést tartalmaz az Electronic Artsban, 1,7 milliárd dollárt a Take-Two Interactive-ban és 5,2 milliárd dollárt a Nintendóban. A Nintendo 8,3 százalékos részesedése a japán hatósági adatok szerint a japán vállalat legnagyobb külső befektetőjévé teszi. Az alap 3,3 milliárd dolláros befektetéssel rendelkezett az Activision Blizzardban is, mielőtt azt a Microsoft felvásárolta volna. A P.I.F. 2021-ben hozta létre a Savvy Games Groupot, hogy az iparágba tervezett 38 milliárd dolláros befektetését kezelje. Az alap Brian Wardot, az Electronic Arts korábbi igazgatóját és az Activision Blizzard alelnökét vette fel a cég vezérigazgatójának.

A kormány azon tervének részeként, hogy 250 videojáték-fejlesztő céget és 39 000 új munkahelyet hozzon létre szaúdi földön, a Savvy Games Group és más P.I.F. által finanszírozott cégek az Egyesült Államokból és Ázsiából toboroztak játékfejlesztői csúcstehetségeket. Júniusban Szaúd-Arábia amerikai nagykövetsége csereprogramot indított, hogy fiatal szaúdi játékfejlesztőket hozzon össze amerikaiakkal. A Savvy Games Group már számos kulcsfontosságú iparági szereplőt felvásárolt, köztük az Electronic Sports League-et, amely az e-sportban azt jelenti, amit a PGA Tour a golfban, valamint a Scopelyt, a Monopoly Go mögött álló játékstúdiót. A vállalat felvásárolta a Faceit digitális e-sportplatformot is, amelyet más e-sporttulajdonokkal együtt az Electronic Sports League Faceit Group, azaz E.F.G. néven egyesített.

Januárban az Activision Blizzard partnerségre lépett az E.F.G.-vel, hogy újraéleszthesse a néhány hónappal korábban bezárt népszerű játékának, az Overwatchnak az e-sport bázisát. Májusban az E.F.G. finanszírozást nyújtott a Rolling Stone számára egy új játékszerkesztőség létrehozásához. Rijádban az Esports World Cupon a játékosok a 60 millió dolláros nyereményalapból való részesedésért versenyeztek, amely a valaha volt legnagyobb a hasonló rendezvényen. Reichert szerint a verseny "világítótorony a világ sportnaptárában". A nyolchetes eseményt a szaúdi Esports World Cup Foundation, egy szaúdi nonprofit szervezet szervezte.


A dél-koreaiak taroltak, de ez valószínűleg nem lepett meg senkit

Az alapítvány nagynevű partnerekre támaszkodott, hogy terjessze befolyását. Márciusban a Sony alapító partnere lett a versenynek, és egy Esports World Cup dokumentumfilmet fog készíteni. Júniusban a Warner Bros. Discovery partnerségre lépett az alapítvánnyal, hogy a CNN közvetítse az eseményt. Órákkal a torna megnyitóünnepségét megelőzően két tucat rengeteg ember által követett játékipari influencer linkeket posztolt a livestreamjére az X-en a #EWCPartner hashtaggel. Egyes e-sport csapatok megpróbálnak társadalmi nyilatkozatot tenni, miközben továbbra is elfogadják a szaúdi pénzt.

A Team Liquid - egy e-sport csapat, amely a sportágban a sokszínűség és a befogadás előmozdításáról ismert - Pride-logóval ellátott mezeket viselt a verseny alatt. A csapat vezetői a tornát megelőző hetekben átgondolták, hogy mit jelent Rijádban játszani. "Elgondolkodató a világ egy olyan régiójában szerepelni, ahol az emberi jogok terén eléggé negatív a mérleg" - mondta Steve Arhancet, a csapat társ-vezérigazgatója. Arhancet nyíltan vállalja melegségét, és mielőtt eldöntötte volna, hogy részt vesz-e a versenyen, egyedül utazott Rijádba. Más influencerek a közösségi médiában szabadkoztak részvételük miatt a rajongóiknak. Joshua Howard, a torna egyik sportriportere azt mondta, hogy az Esports World Cup-pal kötött 10 napos szerződése éves bevételének 20-30 százalékát teszi ki. "Amikor az ember ilyen lehetőséget lát, nagyon nehéz nemet mondani, és nem kárhoztatok senkit, aki nemet mond, vagy felháborodik azon, hogy én itt vagyok" - mondta Howard.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    >nyugat halálát okozó devianciának

    Ha annak a halala tenyleg megtortenik, akkor az a keso fazisu kapitalizmus miatt lesz, esetleg van nemi koze a konzervativ noelnyomas hianyabol adodo alacsony szuletesszamokhoz, de semmikepp sem az lgb mozgalomhoz. Az mindenutt csak politikai tereles, hogy ne fontosabb dolgokra kelljen koncentralni. Erre hasznaljak oket amerikaban es nalunk itthon is, politaki hovatartozastol fuggetlenul.

    Az meg, hogy nyiltan meleg egy esport jatekos kit erdekel, ha eleg magas szinten tolja ahhoz, hogy ott lehessen. (Ha nem, akkor pedig kikap a csapata)
    .
  • Kissssss0 #2
    "A Team Liquid - egy e-sport csapat, amely a sportágban a sokszínűség és a befogadás előmozdításáról ismert - Pride-logóval ellátott mezeket viselt a verseny alatt."

    tehát direkt provokálják azokat akiket ez egyáltalán nem érdekel egy sport rendezvényen.

    "Arhancet nyíltan vállalja melegségét"

    elég sajnálatos ez hogy az e-sportban ilyen magas szinten ezt megengedik, a sportban a teljesítmény és a versenynek kell szempontnak lenni, ezzel maximalizálni hogy a nézők és a rajongók jól érezzék magukat.

    rendkívül kártékony hogy utat engedtek a szélsőséges gender ideológiának a játék sportba, ezzel nem csak feszültséget keltenek a közösségen belül de egyben a saját integritásukra is kérdőjelet tesznek a csapatok és a szervezők.
  • Kotomicuki #1
    Remélhetőleg ezzel a nyugat halálát okozó devianciának is gátat szabnak majd.