SG.hu

Halláskárosodást okozhatnak a hangos játékok

A videojátékokkal játszó embereknél fennáll a veszélye annak, hogy a potenciálisan nem biztonságos hangszint miatt károsodik a hallásuk - derült ki egy tanulmányból.

Rengeteg játékos fülhallgatóval játszik, vagy azért, hogy ne zavarjanak közben másokat, vagy mert egyes játékoknál fontosak a környezeti zajok, vagy esetleg a rászerelt mikrofon miatt. És aki belefeledkezik, ritkán hagyja abba fél óra után. Ezeket a nem meglepő dolgokat írta le tudományos formában a BMJ Public Health című szaklapban megjelent tanulmány, amelyben 14 korábbi vizsgálatot összegeztek, amelyekben összesen több mint 50 000 ember vett részt. A biztonságos határértékeknél hangosabb játék pedig hosszú idő után hozzájárulhat a visszafordíthatatlan hallásvesztéshez vagy tinnitushoz, azaz állandó fülcsengéshez.

A játékosok természetesen lehalkíthatják a hangerőt játék közben, hogy minimalizálják a kockázatot, de a tanulmány szerint a probléma fontos része a nagy hangerőnek való kitettséggel töltött idő hossza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a felnőttek heti 40 órán keresztül biztonságosan ki lehetnek téve 80 decibel (dB) hangerőnek, ami körülbelül egy csengő zajszintjének felel meg. E szint felett azonban a biztonságos zajterhelés mértéke gyorsan csökken. A WHO iránymutatása szerint a felnőtteknek heti négy órán keresztül csak 85 dB, heti egy óra 15 percen keresztül pedig 90 dB zajnak szabad csak kitenniük magukat. A gyermekek esetében a küszöbértékek még alacsonyabbak. Egy másik tanulmány szerint az impulzushangok - rövid, hangos hangrobbanások, például lövöldözős zajok - elérték a 119 dB-t.

A tanulmány azt is megállapította, hogy három különálló tanulmányban a fiúkról azt jegyezték fel, hogy gyakrabban játszanak videojátékokkal, mint a lányok, hosszabb ideig és nagyobb hangerővel. Egyes tanulmányok összefüggést találtak a játék és a halláskárosodás között, míg más tanulmányok a tevékenységet a fülzúgással hozták összefüggésbe. Ezek a tanulmányok önbevalláson alapuló adatok és hallásvizsgálatok kombinációját használták a hallás értékelésére. A szerzők elismerik, hogy további kutatásokra van szükség a játék és a halláskárosodás közötti szorosabb kapcsolat megállapításához. Hozzáteszik, hogy az e-sportok, a földrajzi régió, a nem és az életkor hatását is alaposabban meg kellene vizsgálni.

Csak két, az elmúlt 10 évben megjelent tanulmány mérte objektíven a videojátékokból vagy az Ázsiában népszerű, videojáték-árkádokhoz hasonló játéktermekből származó hangszinteket. A szerzők azonban arra a következtetésre jutottak, hogy "a rendelkezésre álló korlátozott számú bizonyíték arra utal, hogy a játék a nem biztonságos hallgatás gyakori forrása lehet". Azt mondják: "Az eredmények arra utalnak, hogy szükség lehet olyan beavatkozások, például az oktatásra és a játék lehetséges kockázatainak tudatosítására összpontosító kezdeményezések előtérbe helyezésére, amelyek segíthetnek a biztonságos zenehallgatás előmozdításában a játékosok körében".

A játékipari szervezet, az Ukie közölte, hogy továbbra is arra ösztönzi az embereket, hogy a fejhallgatókat biztonságos szinten belül használják, de nem kívánták kommentálni az új tanulmányt. A kutatók több közegészségügyi erőfeszítést sürgetnek a játékosok tudatosságának növelése érdekében, ugyanúgy, ahogyan azt az élőzene és a fejhallgatók esetében is tették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Andrevv #5
  El se olvasom, mert tényleg hülyeség ezen filózni, de az tény, hogy a mai fiatalok süketek. Hangos zene, hangos minden és amikor normális hangerővel beszélsz velük, nem értik. Ez elég gáz.
 • reptile1313 #3
  irjak meg ilyeneket otlettelen iromanykodok?
  Na kezdjuk!

  ha sok ejszakan at nem alszol, akkor elofordulHAT,hogy kicsit faradtabb leszel.

  Ha gyorsabban irsz, mint elozo nap, akkor lehet,hogy hamarabb vegzel.

  Ha felkapcsolod a villanyt, akkor elofordulHAT,hogy vilagosabb lesz. Ha lekapcsolod, akkor van ra esely,hogy sotet lesz.

  Ha belerugsz az OLED tvbE es leesik az allvanyrol, akkor osszetorHET. bebizonyitottak, es nyilvanossagra kerult az igazsag.

  Soha nem gondoltad volna mit okoz, ha harom napig nem iszol. Meg az is lehet,hogy szomjas leszel, es elofordulHAT hogy tobb vizet iszol...

  Ha sokat eszel akkor tobb etel mehet at rajtad, es lehet,hogy tobb kaloriahoz jutsz.
  Ha kihagysz par etkezest, akkor kevesebb kaloriahoz jutHATsz.
  Utoljára szerkesztette: reptile1313, 2024.01.19. 04:48:10
 • reptile1313 #2
  okozHAT?? igen? HAT? :D
  jajaja ha a vizbe ugrok, akkor elofordulHAT hogy esetleg nedves leHETek :D :D :D
  elofrodulHAT. LOL. oke.
 • Macropus Rufus #1
  tényleg? Hallás károsodást ookozz? Jééé.
  Komolyan van néha olyan érzésem, hogy akik ilyen teszteket csináltak azok pár éve még nem éltek ezen a bolygón és ezért mindenre rácsodálkoznak.