Ötvös Tibor

Kiverte a biztosítékot a férfi tusoló szimulátor


Megbotránkoztatta a játékvilágot a kimondottan homoszexuális férfiaknak készített szimulátor, a Rinse & Repeat.

Sokáig gondolkodtam azon, hogy kiemelten foglalkozzam a Rinse & Repeat címet kapott játékkal vagy egy rövidke hírben szerepeljen a hír, mely szerint a Twitch egyszerűen bannolta a programot az oldaláról. Végül előbbi mellett döntöttem, mivel szerintem érdemes elgondolkodni a történteken. Adott ugyanis egy úgynevezett tusoló szimulátor, melyben egyetlen célunk van: férfiakat felszedni a férfi tusolóban. Ehhez segítenünk kell a fürdésben és így tudjuk meghódítani őket. Több szót nem érdemes vesztegetni rá, a lenti videóban mindenki láthatja, miről is van szó.

Ahogy az várható volt a program hatalmas botrányt kavart főleg azért, mert ingyenesen volt elérhető. Persze a különböző korhatár-megkötések előre figyelmeztettek mindenkit, hogy itt miről is van szó, de ez nem zavarta a különböző csoportokat abban, hogy letöltsék, megnézzék majd kiakadjanak a Rinse & Repeat "játékmenetén". "Végső" döfésként pedig a Twitch is letiltotta, bannolta a játékot saját oldalán és ez már a fejlesztő Robert Yang "haragját" is kiváltotta.


"Egyrészről nagyon megtisztelő, hogy művészként veszélyesnek nyilvánítanak - köszi Twitch" - áll Yang oldalán. "Másrészről viszont cseppet sem tartom fair dolognak a Twitch szabályzatát a szexről és meztelenkedésről. Ki is fejtem, hogy miért gyűlölöm az egészet és miért érzem igazságtalannak, ugyanakkor egészségtelennek is a játékvilág szempontjából." Véleménye szerint a hivatalos szabályzat többféleképpen is értelmezhető, így igazából csak az oldal üzemeltetői döntik el, mikor szegik meg azt a művészek.

"Igazából az bosszant, hogy a munkáimban fontos szerepet kap a meztelenség és ezek nélkül nem létezhetnének. Erre jön a Twitch és úgy dönt, hogy kék földönkívüli nő mellei rendben vannak a Mass Effectben csak mert kellemes vágyakozást keltenek? Vagy a teljesen felesleges mell-lóbálások a Dead or Alive bármely részében vagy a Metal Gear Solidban nem zavaróak, de ha megmossuk egy pasi hátát, az már igen? (És ha már itt járunk, adjunk a szabályzathoz egy nagy adag homofóbiát is)"

Yang próbaképpen bepróbálkozott a másik két nagy videómegosztóval is. A Youtube summázott véleménye szerint a művészi meztelenség nem akadály és a Vimeo is hasonlóan vélekedett (fent is van mindkét oldalon jó pár videó a játékból). Yang végül arra jutott, hogy a Twitch két dolgot tehet: vagy változtat a szabályzatán vagy pedig végleg besorolja őt a veszélyes művészek közé. Olyan csoportba, ahol egyébként erőszakos alkotások megálmodói tartózkodnak.

Aki egyébként ki akarja próbálni Yang bármely játékát, az itt teheti meg. De mindenkit figyelmeztetnék, hogy a Rinse & Repeat csak a jéghegy csúcsa. A Succulent, a Hurt me Plenty és a Stick Shift is igen "érdekes" alapötletekkel bír (utóbbiban például egy autókra felizguló pasit alakítunk).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #57
    Sajnos mára, a közönyös és az abnormális emberek kerültek fölénybe a normálisokkal szemben, de időnként még a normálisok hangja is hallható. Ez történt ebben az esetben is.
  • lammaer #56
    Érdekes... nem is olyan rég keresztbe kasul mindenki szivárványszínüre festett mindent, mert hogy hurrá, végre házasodhatnak a melegek... ez meg kiveri a biztosítékot. Most akkor hogy is van ez? Mégse szivárványszínű a világ?
  • Strayhand #55
    Meghallgattam, de amikről beszél, azok relatív dolgok. Te a múltban akarsz élni, de az lehetetlen. A világ folyton változik, és ez egy teljesen természetes folyamat, ez így működik. Most olyan pl. a művészet, amilyen. És az, hogy ez jó, vagy rossz, az relatív. Ugyanúgy túlmisztifikálja a régi művészetet, mint a mostanit a mai ember (absztrakt baromságok). Ill. figyelmen kívül hagyja, hogy manapság csöppet több ember él a Földön, teljesen más a technikai fejlettség, stb. stb. és ez rengeteg mindent megváltoztat... Nem lehet a dolgokat a környezetükből kiragadva vizsgálni. Az ember (és pl. ezzel együtt a művészete) alkalmazkodik a mindenkori körülményekhez, ez van. Ez az élet, a természet rendje, nem az, hogy "régen minden jobb volt".
  • Tetsuo #54
    A linkelt videóban meghallgattad Dúl Antalt? Úgy talán megérted.
  • Strayhand #53
    De a végén a kataklizma után majd csak 120 ezer magyar marad meg, mert a Kárpát-medence kiemelkedik és az özönvíz eltöröl minden mást ugye? Elég nehéz vitába szállni a megdönthetetlen metafizikai érveiddel...

    "Magának a szépségnek is van konkrét obejktív aspektusa, méghozzá ami a természetben jelen van, évmilliók alatt a genetikánkba ivódott. ...
    A természetes formák, harmóniák, arányok."

    A természet az csupán egy közeg. Semleges. Ennyi erővel akkor minden szép, hiszen minden a természet része, nem? Nem létezik olyan, hogy természetellenes. Hiszen a természet alkotott minket olyanná, amilyenek vagyunk, tőle kaptuk az agyunkat meg a kezünket, így közvetve pl. az atombombát is. Meg a melegeket, meg a művészetet, meg a terroristákat is. Egyébként ártatlanokat ölni rossz, de a természetnek szabad? Gyakorlatilag megállás nélkül azt csinálja, az alapállapot a nemlét, a sivárság, az élet nem más, mint a természettel való dacolás, küzdelem az életbenmaradásért.

    *Sorry, ez az 52-es hozzászólásra válasz.
    Utoljára szerkesztette: Strayhand, 2015.09.28. 15:46:29
  • Tetsuo #52
    Amit említesz, azok olyan dolgok, amik csak elfedik az eredeti valóságot, de belül minden emberben megmarad a metafizikai tradíció szempontjából az esszenciális eredet. Az idő haladtával egyre kisebb mértékben, de megmarad az emberben, ahogy a világban is.
    A jelenlegi vaskor végén bekövetkező kataklizma után ebből a maradványból bontakozhat ki az aranykor metafizikai világossága.
    Ez a "lélek" valójában szellem (spirit, pneuma), csak úgy félreérthetőbb lett volna.
  • bdzsana #51
    Először is az embert az evolúció során felszedett ösztönök határozzák meg amik már önmagukban sem mondhatóak teljesen tisztának. Erre épülnek az adott társadalmi értékek, ami valamelyest felül is írja az előbbit, majd mindezen felül van a személyes tapasztalat, ami szintén képes felülírni az ezelőttit.
    Kétlem, hogy ezután minden egyes ember "lelkében" ugyanazt jelentené a jó és a rossz. Így nem is beszélhetünk abszolút értelemben róla.
  • Tetsuo #50
    Összekeversz dolgokat. Én nem az izlésről beszéltem, az tényleg az objektívumon túl kultúra és némi individuális szubjektívum kérdése. Én egy abszolútumról beszéltem, a jó-rossz dualitás örök meghatározásáról.
    Egyébként a művészetben a szépség is ide vetül vissza, de árnyaltabban - mint említettem. Magának a szépségnek is van konkrét obejktív aspektusa, méghozzá ami a természetben jelen van, évmilliók alatt a genetikánkba ivódott. (Valójában az emberi genom is folyamatosan romlik, de ez itt nem fontos.)
    A természetes formák, harmóniák, arányok.
    Ezért vannak pl. zenei és nem zenei hangok vagy ezért találjuk kellemesnek az aranymetszést festményeken, szobrokon stb.
    A saját magukat és ártatlanokat ölni akaró, vallási (vagy bosszú hajtotta) fanatikus (megszállott, mániákus) terroristák nem látnak a saját lelkükbe, ezért is hívhatjuk elvakultnak vagy vakbuzgónak őket; kifejezve, hogy nem látnak se istent, se embert, vagyis "ködben vannak", aki "nem lát istent", az nem látja a lelkét sem, mert "elvakult" spirituálisan.

    Itt egy rövid videó a művészetről:


    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.09.27. 22:31:36
  • bdzsana #49
    Bullshit. Vannak akik mélyen a lelkükbe néznek és felrobbantanak egy metrót és szentül hiszik, hogy jót cselekednek. Az, hogy mit tartasz jónak az nagyban függ a beléd nevelt értékrendtől is és a saját tapasztalataidtól. Mindenki másképp él meg egy adott helyzetet. Más szempontok szerint lát ezért van hogy sokan a legrosszabbak is meglátják a jót és fordítva. A zenére visszatérve nem korlátoztam le a modernre. Egyszerűen nincs olyan ami mindenkinek tetszik. Ugyanígy vannak a filmek is és a játékok is. Ezért nem lehet mondani hogy abszolút jó. Szerintem ezt az abszolút jó dolgot kár védeni mert veszett ügy.
  • Tetsuo #48
    De, mindenről meg lehet állapítani, hogy rossz-e vagy jó-e, de azt nem én mondom meg neked, hanem mint lentebb írva vagyon, te magad is tudod, ha a lelkedbe nézel, megmondja a lelkiismereted. Nagyon sokan már nem merik ezt megtenni, nem merik megfogalmazni, hogy rossz az, amit nap mint nap csinálnak, amit pozitívnak állítanak be az értékrendjükben.
    Ma "a világ kifordult a helyéből" (Kali Juga utolsó periódua), egyre rosszabb minden ill. egyre több a "rossz" dolog; igen a zenében is van egy degenrációs, romló folyamat mint mindenben. Kiemelni zenei stílusokat és külön bírálni nem érdemes.
    Ilyen hozzászólások alapján azt hiszem az ezzel kapcsolatos bonyolultabb nyelvezetet és összefüggéseket valószínűleg nem értenétek meg.
    Egy próbát tehetünk; Itt van a "modern" zenéről egy összefoglaló: http://www.artifexfolyoirat.hu/2szam/zenealaszallasa.htm