Ötvös Tibor

Exkluzív interjú a Goat Simulator készítőjével

A Goat Simulator bejelentése óta foglalkoztatja a sajtót a program, mely láthatóan nem veszi magát túl komolyan. Ez egyébként a Coffee Stain Studios csapatára is igaz akik a Sanctum után szándékosan valami kevésbé komolyra vágytak. Ez és még sok más is kiderül Armin Ibrisagic, a csapat PR menedzserével folytatott beszélgetésünkből.

Mesélj egy kicsit a csapatról.

Az első fejlesztésünk a Sanctum volt, amit még a főiskolán készítettünk. A diploma megszerzése után megalapítottuk a Coffee Stain Studiost. Arra számítottunk, hogy a Sanctum olyan 15-20 ezres eladásokat produkál majd, ám mára ez a szám elérte a 700 ezret! Mondanom sem kell, hogy ennek hatására elkezdtük fejleszteni az irodánkat, felvettünk új alkalmazottakat és megteremtettük az alapjait a játékfejlesztői cégünknek.

Először jött tehát a Sanctum franchise, majd most a Goat Simulator. Elég nagy a váltás. Honnan jött az ötlet?

Igazából pihenni, relaxálni akartunk, miután 4 évet töltöttünk a Sanctum és a Sanctum 2 munkálataival. El akartunk kicsit távolodni a sci-fi akciók világától, így úgy döntöttünk, hogy egy kecskét irányítva elszórakozunk az Unreal Engine-nel.

Miért pont kecske? Nagyon ritka, hogy egy állat irányítását kapjuk a kezünkbe.

Ha jobban megnézed rájöhetsz, hogy valójában minden állat kecske. A zsiráfok igazából nagyra nőtt kecskék, míg a békák apró, szőrtelen, ugrálni szerető kecskék. Az első kecskék azonban a dinoszauruszok voltak. Ráadásul a kecskék nagyon viccesek.

Kicsit a játékmenetről… mi lesz a "hősünk" küldetése? Lesz valami háttértörténet vagy csak pusztítunk? Nyitott lesz a világ?

A Goat Simulatort a 10-15 évvel ezelőtti deszkás játékok ihlették. Az alapötlet szerint deszkás helyett egy kecske vagy, és a trükkök helyett rombolnod kell. Pontokat kapsz, ha a fejeddel betöröd az ablakot, ám ha mindezt egy hátra-szaltó közben teszed, azért még több jár! Történet természetesen nem lesz - úgy éreztük, hogy inkább a mókás játékmenetre koncentrálunk ahelyett, hogy egy ostoba, szükségtelen háttértörténetre pazaroljuk az energiánkat.



Abban az értelemben nyitott lesz a világ, hogy arra futkosol, amerre csak akarsz, azt teszel, amit szeretnél... de ne számíts GTA-méretű térképre. Éppen ezért akartuk megszerezni a Steam Workshop támogatást, hogy a játékosok szabadon alkothassanak saját szakaszokat, pályákat, behozzák kreatív ötleteiket ahelyett, hogy az általunk megálmodott világba kényszerüljenek.

RPG-elemek? Például XP sónyalásért?

Az RPG elemek bevezetése nagyon nem tenne jót a Goat Simulator számára. Nem akarjuk, hogy bárki új képességeket nyisson meg menet közben... mindenki rendelkezzen minden képességgel már a kezdetekkor, ez a célunk.

Ha a játék sikeres lesz... bocsánat, miután sikeressé vált, látsz lehetőséget a folytatásra? Vagyis lesz Goat Simulator 2: A só visszanyal?

A folytatás lehetőségéről még nem beszélgettünk. Jelen pillanatban arra koncentrálunk, hogy a lehető legjobban sikerüljön a program és remélhetőleg ez találkozik majd az emberek elvárásaival is.

Lesz multiplayer?

Sajnos nem lesz. Az NVIDIA PhsyX és Apex rendszereket alkalmazzuk a játékban látható fizika megvalósításához és ezzel elképesztően élethű megoldásokat tudunk létrehozni. Ám ezeket nagyon nehéz lenne átvinni multiba, az összes rombolható tárgy 90 százalékát és az összes többi kedvenc elemünket el kellene távolítani ehhez.

Manapság a Call of Duty, a GTA és az Assassin's Creed uralja a piacot. Nem túl kockázatos előjönni egy ilyen alkotással?

Ez így van, éppen ezért nem akarunk egyikkel sem versenyezni. A Goat Simulator nem rendelkezik millió dolláros költségvetéssel, de nagyon-nagyon vicces és ha egy óra játék alatt végigmosolyogják a játékosok a kecske kalandjait, akkor már elértük a célunkat.

Mik a jövőbeli tervek? Lesz Sanctum 3?

Nem tudjuk, mihez kezdünk a Goat Simulator után, de szinte biztosan nem a Sanctum 3-nak fogunk neki... de egy napon elkészítjük azt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #1