Berta Sándor

Pert nyert a zeneipar ellen a Pandora

Az internetrádió komoly sikert ért el, miután a New York-i kerületi bíróság érvényesnek mondta ki az American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) nevű szervezettel kötött szerződését.

Az ASCAP 470 000 zenész, zeneszerző és együttes érdekeit képviseli, köztük van Leonard Bernstein, Beyoncé, Duke Ellington, George Gershwin, Alan Jackson, Jay-Z és Katy Perry. Az internetrádió és a szervezet által eredetileg megkötött egyezmény a 2011 és 2015 közötti időszakot teljes egészében lefedi. Azonban a legnagyobb kiadók - melyek maguk is tagok - külön szerződést akartak kötni, amivel azt akarták elérni, hogy az amerikai zeneszerzőket, írókat és kiadókat tömörítő szervezettel kötött megállapodáson kívül is kössön velük külön szerződést a Pandora és ezáltal további licencdíj-bevételekhez jussanak. A bíróság az ASCAP ezen tagjai, elsősorban az EMI Music Publishing, a Sony/ATV Music Publishing és a Universal Music Publishing Group ellen ítélt.

Chris Harrison, az internetrádió jogi képviselője természetesen üdvözölte a javukra szóló döntést. Kiemelte: remélik, hogy ez a határozat bizonyos ASCAP-tagok minden olyan kísérletének véget vet, amelyek célja, hogy a Pandora számára tisztességtelen módon megakadályozzák a zeneipari katalógusokhoz való hozzáférést. A két fél közötti vita ugyanakkor nem ért véget, december 4-én újabb tárgyalásra kerül majd sor. Ennek témája az "ésszerű" licencdíjak lesznek, John Lofrumento, az ASCAP vezérigazgatója szerint ugyanis tagjaik tisztességes fizetséget érdemelnek a munkájukért. Ezt az álláspontot osztotta Harrison is. Hozzátette: elkötelezettek egy felelősségteljes, tartós és igazságos licencdíj-struktúra kialakítása mellett. A cél az, hogy ebből a teljes ágazat profitáljon és ennek köszönhetően növekedjen is, ugyanakkor az új technikák se szenvedjenek hátrányt.

Az ASCAP mindenekelőtt azt kifogásolja, hogy a művészek átlagosan alig 8 amerikai centet kapnak minden ezer alkalom után, amikor a Pandorával meghallgatja azokat valaki, ez az összeg pedig egész egyszerűen "nevetségesen kevés".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!