Berta Sándor

13 év után először nőttek a zeneipar bevételei

Úgy tűnik, hogy az elmúlt másfél évtizedet tekintve komoly fordulóponthoz érkezett a nemzetközi zeneipar, amely a korábbi esztendőkhöz képest először tudta növelni a bevételeit.

A zenei kiadók és előadók 12 év után először tudtak plusszal zárni egy esztendőt. a nemzetközi zenei kiadványok, dalok és zenei szolgáltatásokból származó bevételek 0,3 százalékkal nőttek 2012-ben és összesen 16,5 milliárd dollárt tettek ki. Ez derült ki a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) legfrissebb jelentéséből. A digitális zenei bevétel 9 százalékkal nőtt és elérte az 5,6 milliárd dollárt, ezzel az összes bevételek 34 százalékát tette ki. Ehhez jelentős mértékben hozzájárultak az olyan új online zenei szolgáltatások is, mint a Spotify és a Deezer. Ezeknek az új platformoknak köszönhetően a cégek könnyebben kiépíthetik üzleteiket és új ügyfeleket szerezhetnek.


A digitális eladásokból származó bevételek szépen emelkednek (milliárd dollár)

A zenei letöltések száma 2012-ben globális viszonylatban 12 százalékkal nőtt és már a digitális zenei értékesítések 70 százalékát ezek az ajánlatok teszik ki. Az örömbe ugyanakkor némi üröm is vegyült, hiszen a CD-eladások továbbra is csökkenő tendenciát mutatnak. A zeneipar összbevételéből a 2011-es 61 százalék helyett tavaly már csak 58 százalékot tettek ki.


A tavalyi év legsikeresebb albumai


A tavalyi év legsikeresebb számai

"A digitális forradalom kezdetén az volt az általános vélemény, hogy a digitalizálás megöli majd a zenét. A valóság azonban az, hogy a digitalizálás megmenti a zenét" - jelentette ki Edgar Berger, a Sony Music Entertainment nemzetközi üzletekért felelős vezetője. A menedzser szerint a számok egyértelműen azt mutatják, hogy globális növekedés kezdődik és az ágazatnak minden oka megvan arra, hogy optimistán tekintsen a jövőbe. "A bevételünk nagy része eddig néhány országból származott. Ma viszont már a digitális csatornáknak köszönhetően világszerte hatékonyan juthatunk bevételekhez" - tette hozzá Stu Bergen, a Warner Music marketingvezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #34

  Nekem van metáltól elkezdve Jazz, Pop, Dance, House, Trance, Punk, Rap, stb stb lemezem is - minden stílusból találok nagyon jó zenéket - és minden stílusból találok nagyon szar zenéket is. Ami jó azt hallgatom attól függetlenül, hogy milyen stílus és ki csinálta - a többi meg nem érdekel :)
 • narumon #33
  Nekem soha nem volt ez a zsánerem. Mondjuk a mostani house zenék sem, pedig amúgy magát az elektronikus zenét imádom. Ebben a számban (és rengeteg hasonlóban) az nem jön be, hogy eret vágok magamon amikor house alapokon megy valami fúvós vagy jazzes "feldíszítés". Valahogy nekem ez a kettő nem jön össze. Hallgatok Jazzt is (kényes vagyok benne), meg sok sok elektronikus zenét de a kettő nem megy össze. Nálam. :)
 • Coral Springs #32
  Rám ugyan nem erőltet senki semmit, ami nem megy át nálam a rostán azt nem hallgatom. Válogatni meg van miből.
 • Coral Springs #31
  Pedig nem véletlenül linkeltem ezt a klipet, pont arról szól hogy a house stílus elkorcsosodott. Ha egy klasszikus house zenével téged ki lehet űzni a világból, akkor egy manapság house -nak csúfolt szar meghallgatása után garantált hogy eret vágnál.

  Mondjuk most egy kicsit ellentmondtam magamnak, mert ennyire azért nem favorizálom a klasszikus house zenét, túlságosan oldschool. Viszont van egyfajta feelingje a mai house zenékkel ellentétben, hamar a Miami Beach -en kötsz ki gondolatban. Persze mindezektől függetlenül hallgatok mai house zenéket is, akad néhány tetszetős darab jó női vokállal / hangzásvilággal megfűszerezve. A zenegyűjteményem viszont meg kell hagyni hogy nagyon lassan bővül, szerintem kevés a minőségi zene.
 • nlght #30
  nem értem h mi értelme van beszűkült tudattal kommentelni olyasmiről, amit nem ismersz igazán...

  szerintem minden zenének megvan a maga varázsa, csak sok ember még nem találta meg az egyes zenék varázsát (én pl. a magyar népzene, a durva metálkategóriák és a dubstep varázsát nem leltem még meg, ja és a gangnam style féle hulladékét sem), jelenlegi kedvenc listám így néz ki:
  -12 trance szám
  -50 punk/rock
  -29 pop (régi és új is van közte)
  -28 house
  -2 hiphop (1 db 2pac és 1 db eminem)
  -59 drum and bass
  -53 breakbeat
  -9 db movie soundtrack

  szal ha megengedsz egy javaslatot, akkor járj ki többet bulizni, egy stílust úgy a legkönnyebb megszeretni, ha bulizol rá egyet (vagy többet), ha mégsem szeretnéd akkor nyomj el egy vicces cigit és engedd át magad a soundflashnek
 • MsUser #29
  Coral Springs: David Morales and Roisin Murphy "Latin Dance House" nincs vele semmi gond!
  A progressiv gép house, teljesen digitális lapos effektezett dallamtalan House nek csúfolt monoton zajt próbálják sok éve ránk erőltetni, vagy a videoklippel eladott lapos Disco-Disco-t csak fűdőruci legyen az is kicsi.
 • sanyicks #28
  ez most hamisan énekel, vagy csak ilyen szarul van megírva a zene?
 • narumon #27
  Húúú az ilyennel ki lehet kergetni a világból. Nem az elektronikus zenével van bajom (kb 5-600 elektronikus vinylem van), hanem ezzel a stílussal. Nekem elektronikus zenéből ilyesmik jobban bejönnek:  természetesen szintén bakeliten/vinylen :P
 • narumon #26
  Lana Del Rey tényleg jó meg is vettem még megjelenéskor bakeliten. A digitális tejesztéshez ezáltal nem járultam hozzá :)
 • Coral Springs #25
  Apropó, house... attól függ hogy mit értesz house zene alatt. Eszembe is jutott erről egy frankó videoklip.