Berta Sándor

Bezárja egyik gyárát az Intel

A csökkenő PC-eladásokat leginkább az Intel érzi meg. A cégóriás bezárja egyik üzemét és 700 dolgozót bocsát el. A valódi ok inkább az elavult gyártási technikában keresendő.

Lakatot tesznek a processzorgyártó Massachusetts szövetségi államban lévő hudsoni gyárára , és ezzel együtt 700 alkalmazott kerül az utcára. A hírt bennfentesekre hivatkozva a The Boston Globe írta meg. A cég azzal indokolta a döntést, hogy a hudsoni gyárban elavult gyártási technológiát alkalmaznak, amelynek segítségével régi generációs chipeket készítenek a belépőszintű termékkategória számára. Ezek a processzorok pedig nem termelnek jelentős nyereséget. Chuck Mulloy, a társaság szóvivője hozzátette: sem a létesítmény, sem a helyszín nem felel már meg a szükséges követelményeknek.

100 munkást már a következő négy hónapban elküldenek, míg a többieket a gyár 2014 végi bezárásáig bocsátanak el. Az Intel azt reméli, hogy esetleg sikerül találnia egy olyan IT-vállalatot, amely a hudsoni üzemben chipeket gyártana és átvenné a komplexumot. A konszernnek Hudsonban kutató- és fejlesztő részlege is működik, amely összesen 850 szakembert foglalkoztat, viszont ezt a részleget és az ott dolgozókat az intézkedés nem érinti.

Az Intel bevétele és nyeresége az elmúlt negyedévekben folyamatosan csökkent, mivel egyre kevesebb PC-t és notebookot adnak el napjainkban világszerte. A társaság a következő években számos üzemét állítja át más chipek gyártására. A gyárat 1994-ben a Digital Equipment építette fel 425 millió dollárért és itt készült az úgynevezett Alpha Chip. 1997-ben a Digital Equipment eladta 700 millió dollárért az üzemet, a Compaq pedig 1998-ban átvette az Alpha Chip technológiát, miután felvásárolta és integrálta a Digital Equipment megoldásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #2
    Tehát a munkavállalónak számolnia kell vele, hogy ha egy multi gyára elavul, akkor az utcára kerül(het). Nem újítják fel azt, nem bővítik, nem képzik át az embereket, hanem kirúgják?!
  • lmisi #1
    Nehéz helyzetben az Intel, megszedték magukat a pc cpu-kon, de nem volt b-terv mi van ha ez a piac ilyen erős hanyatlásba kezd, persze honnét látták is volna előre.
    Az x86 mobil-telefon/tablet verziói egyenlőre 1-2%-os részesedésnél tartanak ami nokedli kb. 1,5 év után. Ráadásul gyanítom minden egyes socketen buknak, így nem is nagyon tudják nagyon felfuttatni a termelést. Extraként az alma fityiszt mutatott neki a 64 bites új socket-jével. Végleg elszálltak az álmok arról hogy a közeljövőben intel procik legyenek iphone/ipad-ben. Sőt lehet a desktop szegmensből is kiszorul, nyilván a 64 bit ide kell és nem a mobil kézi eszközökbe.