Berta Sándor

Egyre nagyobb szükségük van az IT-cégeknek társadalomtudósokra

Genevieve Bell az Intel kutatólaboratóriumának egyik vezető tudósa. 15 évvel ezelőtt antropológusként került a céghez, mert részese akart lenni az internet megjelenése és elterjedése által fémjelzett korszaknak.

"Láttam az internet elterjedését és azt gondoltam, ha ez ilyen sebességgel történik, akkor hatalmas változásokat fog okozni a társadalomban. Részese akartam lenni ennek a folyamatnak és nem akartam, hogy a technikusok beszélgessenek azokról a kérdésekről, amik akkor a technológiai cégeknél meghatározóak voltak. Ez ma is igaz: minden eddiginél nagyobb szükség van az informtikai vállalatoknál pszichológusokra, szociológusokra, de filozófusokra is, mivel ők egy sokkal szélesebb rálátást biztosítanak a társadalomra, s hidat építhetnek ki a döntéshozók és a világ többi része között. Sok társaságnál a vezetők túlzottan távol vannak az emberek igényeitől, pont azokon a piacokon jellemző ez, ahol a szereplőknek sikereseknek kellene lenniük. Az óriáscégek gyakran a jövővel foglalkoznak, ahelyett, hogy a meglévő problémákat oldanák meg."

"Az elmúlt két évben azt vizsgáltam, hogy mi mindent hagyunk az autónkban. El sem hinnénk: Bluetooth-fejhallgatókat, töltőket, kiegészítőket, elemeket, navigációs készülékeket, továbbá csomó papírt. Mindebből számos következtetést vonhatunk le. Az autók ma már nem csak azt a célt szolgálják, hogy biztonságosan elvigyenek minket az A pontból a B pontba, hanem közösségi feladatokat is teljesítenek."


"Az Apple az iPhone esetében megértette, hogy a felhasználói élmény összességében fontosabb, mint a technikai részletek, továbbá hogy milyen fontos az esztétika. Az embereket mindig foglalkoztatja azt, hogy milyen tárgyak veszik őket körül és milyen tárgyaik vannak. Ezt Jonatvan Ive tökéletesen felismerte és ebbe az irányba tolta el a dizájnt. Mindenki igyekezett az Apple példáját követni. A Nokia, az Ericsson vagy a Motorola is megértette, hogy egy mobilnak nem csak jónak, de szépnek is kell lennie és fontos, hogy jó érzés legyen kezelni. A PC-k és a notebookok esetében ez a szemléletmód nem azonnal terjedt el. Az ágazat azonban megértette, hogy egy esztétikailag igényes termék még nem lesz automatikusan rosszabb vagy gyengébb" - fejtette ki a szakember.

Az Intel munkatársa szerint az emberek képesek gyorsan elveszíteni az érdeklődésüket és félünk is ettől az unalomtól. Pontosan tudjuk, hogy különböző helyzetekben különböző emberekkel hogyan kell viselkednünk, hiszen másképp beszélünk a szüleinkkel, a főnökünkkel és a barátainkkal, ezért használunk eltérő eszközöket a különböző szituációkban. Ez igaz a beviteli megoldásokra is: egér, érintés, beszéd, gesztusok. Egyik sem fog eltűnni, viszont sokak számára kényelmetlen lenne, ha beszélniük kellene például a számítógépükhöz. Ennek ellenére vannak helyzetek, amikor a beszédvezérlés jól működhet. A televízió képernyője előtt való szörfölés során például könnyebb beszélni, mint a billentyűzetet az ölünkbe venni. Az autókban is logikus döntésnek tűnik, hogy beszéljünk és ne gombokat nyomkodjunk, e mondjuk a mobilok esetében a beszédvezérlés aligha fog elterjedni.

A beszédvezérléssel szemben hatalmasak az elvárások, 100 százalékos pontosságot várunk el. A különböző filmek, sorozatok (Star Trek, Orion űrhajó, Knight Rider) is megalapozták ezt, hiszen ezekben tökéletesen működik a beszédvezérlés, míg a gesztusvezérlés vagy az érintésen alapuló technológiák viszont alig jelennek meg. Semmiképpen sem szabad alábecsülni, hogy a tudományos fantasztikum milyen erősen befolyásolta a technológiai gondolkodásunkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nagyon Bözsike #10
    Egyetértek teljes mértékben. Amikor a politika elutasításáról beszélnek az emberek, általában csupa olyasmit értenek ez alatt, amit még véletlenül sem neveznék politikának. A technológiai rendszerek világformáló hatása valóban az egyik legfontosabb politikai kérdés. Kéne beszélni a nyilvánosságban arról, hogy milyen világban szeretnénk élni. Végre a célokhoz kéne szabni az eszközöket, s nem hagyni, hogy az eszközök előállítói tegyenek mindannyiunkat a saját céljaik elérésének eszközeivé. A cikkben szereplő nő kiváltságos helyzetben van, hogy viszonylag szabadon tevékenykedhet, a legtöbb kollégája sajnos el kell, hogy adja a lelkét az ördögnek.
  • ugh #9
    "Egyre nagyobb szükségük van az IT-cégeknek társadalomtudósokra"
    Fail.
    Ez igy lenne helyes:
    Egyre nagyobb szuksege lenne a vilagnak gondolkodo emberekre es egyre kisebb (an)droidokra meg penzehes g#&@kre.
  • NEXUS6 #8
    Az emberi viselkedésre, a tárgyak használatára vonatkozó megállapítások szerintem elég korrektek, és szerencsére nélkülözik a bizonyos szakemberektől tapasztalható szélsőséges gondolkodást, hurráoptimizmust, vagy totális dark jövőképet.

    A kérdés inkább az szerintem, hogy miért is a cégeknél kell a társadalomtudósoknak, pszichológusoknak lenniük, miért hagyjuk, hogy a cégek tervezzék meg a jövő eszközeit, és ezen kersztül határozzák meg a jövő társadalmát?

    Ha a jövőről nincs egy bizonyos mértékig konszenzusos, a társadalom legszélesebb szintjén elfogadott képünk, nincs egységes cél, akkor könnyen lehetséges, hogy a cégeknél levő szakemberek a cégek számára csak arra lesznek jók, hogy a profitmaximalizálásban segítsenek. Mint ahogy esetleg az állami alkalmazásában levők, csak azt akarják biztosítani, hogy terjesszék ki a nontrollt, bármit is jelentsen ez.

    A fő gond az, hogy mivel általános vélekedés, egyfajta megkérdőjelezhetetlen közhely a kapitalizmusra alapozott képviseleti demokráciáról, hogy ugyan nem tökéletes, de jobbat még nem találtak ki, úgy tűmik azonban, hogy ez valójában azt jelenti, hogy a modern nyugati társadalmaknak egyszerűen nincs jövőképük!
    És ez gáz.
  • zola2000 #7
    Hova tovább a palmtopok szerintem nem voltak 10 collos méretben, inkább telefon méretűek voltak, míg egy tábla inkább a netbookokat váltotta le, csak jó olcsó (az android : ) kényelmesebb ölbe-kézbe venni, 10 colon még filmet nézni is jó (az ember közelről nézi)...
  • zola2000 #6
    Azért azok az eszközök használhatóságban régen nem voltak túl jók, az ms is rájött, hogy a rendes windows nem jó hordozható eszközre.
  • Molnibalage #5
    Kis túlzással ez eddig csak csak véletlenül sikerült...
  • mad mind #4
    Ez ebben a formában nem igaz. Olyan emberek kellenek, akik meg tudják mondani az embereknek mire van szükségük. Voltak a palm topok, de réteg eszköz volt, amíg Jobs be nem mesélte az embereknek, hogy nekik szükségük van rá, pedig nem volt.
  • Nagyon Bözsike #3
    Sokkal rosszabb! Ők mondják meg, hogy nekünk mire van szükségünk. Aztán az irányított tömegízlés a nem mérnök mégis technikailag tájékozott keveseket gyomorszájon találja. (mount android usb)
  • morden2 #2
    Ez még hír, amelyik cég nem így csinál az halálra van ítélve, már rég nem csak mérnökökre van szükség hanem olyan emberekre is akik meg tudják mondani, hogy a társadalomnak mire van szüksége.
  • lamer the true #1
    Pfff.