Berta Sándor

Hosszú távon méri a testhőmérsékletet az e-tetoválás

Kutatók kifejlesztettek egy olyan tapaszt, egy úgynevezett elektronikus tetoválást, ami gyakorlatilag hőmérőként használható, így bármikor hozzá lehet jutni a hőmérsékleti adatokhoz.

John Rogers, az Illinoisi Egyetem munkatársa közölte, hogy a bőr hőmérsékletének rendkívül pontos, akár tized Celsius fokokra való méréséből következtetni lehet az adott személy pszichológiai és az egészségügyi állapotára. A vékony, hajlítható megoldás segítségével a bőr hőmérséklete bármikor, akár hosszú távon is rögzíthető. Rogers már 2011-ben feltűnést keltett az e-tetoválás koncepciójával, amelynek segítségével felügyelhető a betegek állapota. Az új rugalmas hőmérő kifejlesztésében részt vett az Illinoisi Egyetem mellett a National Institutes of Health is. Az utóbbi intézet munkatársai azért támogatták a projekt célkitűzéseit, mert jelenleg a bőr hőmérsékletének ilyen precíz mérése csak különleges infrakamerákkal lehetséges, ezek az eszközök pedig körülbelül 250 000 dollárba kerülnek.


A Nature Material szaklapban bemutatott fejlesztés semmivel sem marad el az infrakamerás módszer mögött, ugyanakkor annál sokkal olcsóbb. A bőrön elhelyezhető e-tetoválás előnye továbbá, hogy akár egész nap viselhető, a páciens bőrének semmilyen kellemetlenséget sem okoz, így a különböző helyzetekben, tevékenységek közben is pontosan mérni tudja az adott ember testhőmérsékletét. Az igen vékony eszköz kicsi, négyzet alakú, oldalhosszúsága kevesebb mint két centiméter, tehát ugyanaz a páciens több felületen is viselheti. Annyira hajlékony, hogy akkor is működik, ha a bőr mozgás közben ráncolódik. Mivel a felhelyezés területén egyszerre több ponton is mér, megfigyelhető vele a hőáramlás, valamint a vérerek összehúzódása és kitágulása, amint a környezet ingereire reagálnak.


A precíz mérésnek köszönhetően az orvosok pontosan tudják majd, hogy milyen folyamatok zajlanak a szervezetben és a bőrben. Az eszköz például felismerheti, hogy kitágulnak vagy elzárulnak az erek, mindez pedig segíthet az érrendszeri és keringési zavarok megállapításában. Az adatok segítségével, azok egyéb információkkal való ötvözésével pontosabb diagnózisok készíthetők. Széleskörű, lakossági használatra egyelőre nem áll készen a hőmérő, mivel külső áramforrás szükséges hozzá, ám a kutatók dolgoznak a megoldáson: a bőrre ragasztott tapasz esetében a napenergia, a szervezeten belül, egyes szervek felületére erősített készülék esetében az élő szervezetek energiája, a bioelektromosság lenne az ideális. Az Illinoisi Egyetem John Rogers vezette kutatócsoportja évek óta dolgozik ultravékony elektronikus tapaszokon. Két évvel ezelőtt fejlesztettek ki egy szenzorokat, LED-eket, tranzisztorokat, rádiófrekvenciás kondenzátorokat, vezeték nélküli antennákat, áramvezető tekercseket, sőt napelemet is tartalmazó tapaszt. Legújabb munkájuk eredménye már egy olyan tapasz, amely a bőrön úgy fest, mint egy tetoválás,

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!