Berta Sándor

Egyre nagyobb problémát jelentenek a hamisított gyógyszerek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az online árusított gyógyszerek közül minden második hamisítvány. A veszély Európában is egyre nagyobb.

A hamisított gyógyszerek életveszélyesek lehetnek és alig különböztethetők meg az eredeti termékektől. A bűnözők hamisítanak rák, HIV, gyomorfekély, magas koleszterin, Alzheimer-kór, magas vérnyomás, depresszió, reuma és malária elleni, valamint fogamzásgátló készítményeket. Ezek a tabletták és ampullák vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés hatóanyagot tartalmaznak, de az is gyakran előfordul, hogy különböző, akár mérgező anyagok vannak bennük. Sokszor garázsokban és más, higiéniai szempontból nem megfelelő helyeken készülnek.

Az idei PANGEA nevű globális akció keretében a világ 100 országában tartottak ellenőrzést a helyi rendőrségek és vámőrségek az INTERPOL vezetésével. Az akció keretében 9,8 millió hamis készítményt foglaltak le és 58 személyt vettek őrizetbe. Emellett több mint 9000 illegális gyógyszerküldő honlapot azonosítottak és kapcsoltak le. "A nemzetközileg szervezett hamisítók főleg a világhálót használják a hamisított gyógyszerek terjesztésére. Ezzel kockáztatják az emberek egészségét és életét. A felhasználókat akkor védhetjük meg, ha bezárjuk az illegális internetes boltokat, lefoglaljuk a hamisított gyógyszereket és a bűnözőket bíróság elé állítjuk" - nyilatkozta Rüdiger Klausmann, az INTERPOL munkatársa.


A gyógyszergyártók, a patikusok és a nagykereskedők jelenleg is egy új biztonsági rendszeren dolgoznak, amit 2017-től vezetnek be Európában. Ennek segítségével ellenőrizni fogják minden készítmény eredetiségét, közvetlenül a betegeknek való kiadás előtt. Németországban a rendszert már az év eleje óta tesztelik. "A hamisított gyógyszerekkel való illegális kereskedelem nemzetközi viszonylatban is erősödik, ezért intenzív harcot kell indítani a lelkiismeretlen bűnözőkkel szemben. Mindehhez az összes biztonsági és egészségügyi hivatal nemzeti és nemzetközi szintű szoros együttműködésére van szükség" - jelentette ki Norbert Drude, a Német Vámhivatal elnöke. Minden dobozra vagy csomagolásra rányomtatják az úgynevezett adatmátrix kódot, amellyel egyértelműen visszakövethető a gyógyszer. A német vámhatóságok az idei esztendő első felében 1,4 millió hamisított tablettát és ampullát foglaltak le, ez 15 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!