Berta Sándor

Androidos Lumiákkal kisérletezett a Nokia

Egy titkos projekt keretében a finn mobiltelefon-gyártó felkészült arra, hogy átvált a Google mobil operációs rendszerére. Számos olyan Lumia okostelefont gyártottak le, amelyeken az Android futott.

A The New York Times két bennfentesre hivatkozva írta meg az információt. Létező alternatíva volt, hogy a vállalat 2014 végén átvált az Androidra, ezekről a tervekről ráadásul a Microsoft is tudott. A Nokia fejlesztői számára nem okozott bonyolult feladatot, hogy a Lumia okostelefonokon működésre bírják az Androidot. Az információt sem Susan Sheehan, a Nokia, sem Frank Shaw, a Microsoft szóvivője nem kommentálta. A titkos projekt elindítása egy olyan szerződési pont miatt történt, amit a redmondi óriáscéggel megkötött együttműködési megállapodásba vettek bele. Ez arról szólt, hogy a finn társaság 2014-ben ha akar, búcsút inthet a kooperációnak.

Stephen Elop már júliusban elismerte: felmerült, hogy Androidot futtató Nokia-okostelefonokat fejlesszenek ki és értékesítsenek, de az ő álláspontja szerint a Nokia már túl későn lépett volna be az Android-piacra. Számos más gyártó ugyanis már aktív volt ezen a területen és közülük is kiemelkedett a Samsung, amely meghatározó szereplővé vált. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a most ismertté vált titkos projekt csupán egy technikai kísérlet volt annak bizonyítására, hogy a Lumia készülékeken is zökkenőmentesen működik-e az Android, avagy a finnek egyfajta nyomásgyakorlásként használták fel a Microsoft felé.

Szeptember elején vált ismertté, hogy a Microsoft 7,2 milliárd dollárért megveszi a Nokia mobil-üzletágát. A vételárból 5 milliárdba kerül a finn vállalat mobiltelefon üzletága és 2,2 milliárd dollárt érnek a szabadalmi jogok. A két cég már 2011 februárja óta szorosan együttműködik azért, hogy alternatívát támasszanak az Apple és a Samsung termékeivel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #21
  Aki úgy döntött, hogy Nokia telefonra nem lesz Android, annak gratulálok: ki tudott nyírni egy ekkora céget.
 • High end PC #20
  Az Androidot a 2-es óta használom, a Windows Phone-t a 7-es óta. Személy szerint örülök, hogy így alakult a Nokia sorsa, mert érzésem szerint az az igénytelenség és káosz, ami jelenleg az Androidot jellemzi, legalább a Nokiát elkerülte.
  Véleményem szerint igénytelen, mert boldog-boldogtalan fejleszthet rá tucatszemeteket (kapásból két haverom is van), maga az OS verziói annyira fragmentáltak, hogy jelenleg az egyik legnagyobb káosz jellemzi a mobilpiacon azt, ki melyik verziót használja, ráadásul annyi fajta készülékre fel vannak az OS-ek pakolva, hogy optimalizálásról a lehető legkevésbé lehet beszélni. Ehhez képest még a Windows Phone is "minőség" (erős idézőjelben), és még inkább az lesz a Nokia és a mocsok MS egybeolvadása után, amit minőségben csak az Apple verhet és fog is verni. Ezt mind 3 év tapasztalat alapján írom, azóta mindig két telefont használok, egyszerűen kellett mindkettő a maga előnye miatt. Úgy érzem a mobilpiacon az Android sikere nagyszerűen jellemzi, hogy a mobiltelefon felhasználók nagy része igénytelen, egyszerűen ez kell a népnek. Egyetlen ami felé húz, a linux-kernel, de ebből a szempontból amint megjelenik az Ubuntu Phone, számomra egyből váltás lesz, és WP8 mellett az lesz a másik telefonom, ez nem kérdés.
 • mousee #19
  Korrekt, de szerintem ez a réteg nagyon vékony, felesleges lett volna ráépíteni, főleg MS szempontból. A számok mutatták volna, hogy a droidos nokiák jobban pörögnek mint a WP-sek, ilyet pedig MS Elop vezetése mellett nem lehet csinálni.
  Az hogy a nokiának sansza lett volna picit megnőni, az egy másik dolog, örök kérdés marad, hogy az MS támogatás lett volna a több, vagy a robotos lumia bevétel. Én sajnálom hogy így alakult, véleményem szerint az lett volna a legjobb, ha van robotos, meg csempés nokia is. Mindenki azt vesz amit akar, aztán majd ráfekszenek arra, amit jobban visz a nép.
 • asgh #18
  Akinek jó a droid, az úgyis azt veszi. Akinek viszont nem jön be, de nem meri kipróbálni a WP-t, mert nem ismeri, hallott róla jót is rosszat is, és nem akar százakárhányezret költeni zsákba macskára, az pont azért vett volna dual bootos Nokiát, mert nem kockáztatott volna a WP-vel semmit. Ha nem tetszik, marad a droidnál.
  A Mac-nél pl. bevált ez a stratégia, mert először mindenki felrakta rá a windowst, aztán szépen átszokott az osx-re.
  Persze ahhoz, hogy androidról átszokjanak WP-re az emberek az kellene, hogy a WP jobb legyen az androidnál, azaz kényelmesebb, gördülékenyebb, stb. tehát érezze a user az előnyeit és hajlandó legyen érte más, megszokott dolgokról lemondani.
 • Ferrer #17
  Ennek az eredménye az lett volna: Vér István megveszi a telefonját, bekapcsolja, káromkodik, amiért folyton ki kell választani egyet a listából, de különben először Androidba fog bootolni, mert a haverjai szerint az a király. Aztán belép, beállít mindent, letölt dolgokat, majd úgy gondolja, ha már úgy is unatkozik, miért ne nézze meg a másik rendszert is. Aztán dühöng, mert ami amott megvolt, nincs meg ugyanígy itt is (telefonszámok, appok, stb..)
 • mousee #16
  "...mert ha a WP tényleg jobb, mint a droid, akkor idővel átszoktak volna rá az emberek..." - hoppácska, itt a bibi ;)

  Megy a wp-n az xyz játékom/appom, amit megvettem az előző telómra? Nem. Vegyem meg újra? Nem.
  Át lehet úgy variálni, hogy úgy nézzen ki, mint az előző telóm, amit megszoktam? Nem.
  Megvan-e rá xyz app, amit az előző telómon használtam? Ha igen, akkor át tudom migrálni az adataimat beléjük? Jelentős százalékban nem.
  Egyik haverom nyomja a legújabb xyz játékot almán/roboton, én meg... Nekem WP telefonom van.

  Újraindítgatni meg senki nem fogja a telefonját 1-1 appért.

  Én tuti vettem volna egy olyan droidos nokiát, amiben pro fényképező van, sokáig megy akksiról, nem undormány színesszagos mint i5C, hanem elegáns, és hozza a már mém szintre emelkedett strapabírást, akár még egy picit átlag feletti árért is. És szerintem nem lettem volna ezzel egyedül.
 • asgh #15
  Az mekkora lépés lett volna, ha választható, vagy dual boot rendszerben adták volna a WP-t és a Droidot a Nokia telefonokhoz?
  Az apple is azzal növelte a mac eladásokat, hogy a mac-ekre lehetővé tette a windows installálást a bootcamp-el, így az os váltástól ódzkodók is be merték vállalni a mac-et, majd a jelentős részük idővel átállt osx-re.
  A dual boot stratégia még az MS-nek is megérte volna, mert ha a WP tényleg jobb, mint a droid, akkor idővel átszoktak volna rá az emberek, ugyanakkor a droid választhatósága biztonságot adott volna az óvatosabb vásárlóknak.
 • ostoros #14
  Most komolyan, egy Microsoft droid vezette a céget, mi más eredményre számítottunk, És a röhej az, hogy már a fejlesztéssel is kész voltak, tényleg csak tömeggyártani kellett volna. De inkább nem. Miért? Mert csak.
 • ppista #13
  Így meg a wp mocsarába süllyedtek el. Micsoda különbség!
 • tomboy013 #12
  Szerencsére nem váltott a Nokia. Elsüllyedtek volna ők is a droid mocsarában. Így legalább maradt egy alternatíva azoknak is akik nem szeretik a túlbonyolított rendszereket.