SG.hu

Megtiltható a tévéadás netes továbbítása

A televíziós műsorszolgáltatók megtilthatják adásaik egy másik szervezet általi interneten történő továbbközvetítését - mondta ki az Európai Unió Bírósága.

A továbbközvetítés bizonyos feltételek mellett a művek „nyilvánossághoz közvetítésének” minősül, amelyet a szerzőknek engedélyezniük kell. Az uniós jog a szerzők számára magas szintű oltalmat kíván létrehozni, amely számukra megfelelő díjazást biztosít műveik felhasználása után, többek között a nyilvánossághoz közvetítés esetén. E tekintetben a szerzők kizárólagos joggal rendelkeznek műveik nyilvánossághoz közvetítésének engedélyezésére vagy megtiltására.

A bíróság a TVCatchup (TVC) ügyében hozott határozatot, mely televíziós adásokat internetalapon közvetít, "élőben", térítésmentesen. A TVC szolgáltatásainak használói csak olyan tartalomhoz férhetnek hozzá, amelyhez az Egyesült Királyságban érvényes televíziós engedély birtokában jogosultak, tehát a felhasználók által kötelezően elfogadandó feltételek között szerepel az Egyesült Királyságra való korlátozás. A cég beazonosítja a felhasználó helyét és megtagadja a hozzáférést, ha külföldi az illető.


Ingyenes csatornákat sem lehet engedély nélkül netre rakni

A TVC léte több brit kereskedelmi csatornának szúrta a szemét, ezért keresetet indítottak ellene szerzői jogaik megsértése miatt. A brit bíróság az Európai Unió Bíróságához fordult annak eldöntésére, hogy egy olyan szervezet, mint a TVC a nyilvánossághoz közvetítést valósít-e meg, amikor interneten keresztül olyan sugárzott műsorokat közvetít a közönség tagjainak, akik jogosultak az eredeti adásjelhez hozzáférni saját televíziós készülékük vagy hordozható számítógépeik használata révén.

A döntés szerint a mű minden egyes, specifikus technikai módon történő közvetítését vagy továbbközvetítését a mű szerzője köteles egyenként engedélyezni. Az ilyen továbbközvetítés tehát nem mentesülhet a továbbközvetített művek szerzőinek engedélye alól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!