Berta Sándor

A tévék pontos hangvezérlését ígéri a Nuance

A Nuance cég a tavalyi Consumer Electronics Show keretében mutatta be a Dragon TV nevű kezelőprogramot, amely azonban csak a közeljövőben lesz elérhető a televíziókhoz.

A felhasználóknak eddig nem volt lehetőségük arra, hogy beszéddel vezérelhessék a tévéjüket, a jól bevált távirányítóval váltottak a csatornák között, vagy éppen állították be a hangerőt. A Nuance munkatársai azonban úgy gondolták, hogy a beszédvezérlés igenis hasznos funkció lehet. A Dragon TV a Dragon Naturally Speaking beszédfelismerő szoftverre épül és teljesen új alapokra helyezi a készülékek vezérlését. A rendszer azonosítja az adott helyiségben lévő összes hangot anélkül, hogy az ott tartózkodó személyeknek külön mikrofonba kellene beszélniük. A program kiértékeli az elhangzott szavakat és mondatokat, így ki tudja szűrni a parancsokat.

Az alkalmazás állítólag nem csupán azt érti meg, ha valaki azt mondja: "Dragon TV, kapcsolj a BBC-re!", vagy "Mutasd meg a csatornalistát!", hanem az utalásokat is. Ilyen lehet például, hogy "valamelyik csatornán éppen a Gyilkos elmék megy", "valamilyen Harrison Ford film lesz este". Az új megoldás kiválóan vizsgázott a néhány újságíró bevonásával végrehajtott teszteken és számos olyan extra funkcióval büszkélkedhet, amelyek mellett még a Siri sem rúghat labdába. A Dragon TV gyakorlatilag egy személyi asszisztens. Az egyik extra funkció, hogy a kezelőszoftver nem csak a televízió vezérlését teszi lehetővé, hanem egyúttal a hozzá csatlakoztatott eszközökét, így a beltéri egységekért, DVD-lejátszókét és -felvevőkét is. Emellett a rendszerbe integrálták a legnépszerűbb stream-ajánlatokat (Netflix, Hulu stb.).


Lehetőség van arra is, hogy a család tagjai személyre szabják a programot, így az eltárolja mindenkinek a kedvenc sorozatát, színészét. Fontos a különböző platformok között átjárhatóság is: amennyiben valaki a PC-jén lévő Dragon szoftver segítségével egy bizonyos filmet keres, az elindíthatja a számítógépén a talált mű lejátszását, majd később megállíthatja a felvételt és a nappaliban a televízió képernyőjén folytathatja a vetítést. A vállalat nem csupán a beszédvezérlésre összpontosít, hanem a tartalmakkal is foglalkozni akar. Amíg a beszédfelismerésnél a pontosság a legfontosabb, addig itt a hatékonyság, az integráció és más szempontok kerülnek előtérbe. A rendszer felismeri, hogy minden helyzetben és környezetben (iroda, autó, lakás stb.) másként kommunikálunk, s automatikusan ehhez igazodik.

Peter Mahoney, a Nuance marketingigazgatója januárban úgy nyilatkozott, hogy az érintőképernyők után a beszédvezérlés lesz a következő nagy durranás. A cég székhelye Bostonban van, a magyarországi részleget az egykoron a képfeldolgozás területén aktív Recognita Zrt. képviseli, 2011-ben 120 hazai munkatársuk volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FL Zoli #2
    Elköszönsz telefonba, hogy "puszi-puszi", átvált pornóra:D
  • VRSDM #1
    arról nem szól a cikk, hogy a Dragon nagyon jól tud magyarul ?!