Berta Sándor

Elfogadták az MHL 3.0 specifikációit

Az MHL konzorcium bejelentette a mobil eszközök multimédiás szabványának 3.0-s verzióját. Az új specifikációk szerint a Mobile High-Definition Link (MHL) már támogatja az Ultra HD felbontást és a HD audioformátumokat.

A 2009-ben alapított konzorcium a közeljövőben hozza nyilvánosságra az MHL 3.0 specifikációit, a legfontosabb újdonságokat azonban már most bejelentették. A szabvány 3.0-s verziója már támogatja az Ultra HD felbontást, ide értve a 2160p30 formátumot is (ez 3840 x 2160 képpontos felbontást jelent), valamint a Dolby TrueHD és a DTS-HD audioformátumokat. Az MHL 3.0 akár 7.1 csatornát is támogat. A szabványnak megfelelő mobil készülékek akár 10 wattot is képesek biztosítani az MHL-porton keresztüli töltéshez. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy MHL 3.0-kompatibilis televízió vagy erősítő képes lehet feltölteni egy okostelefont, akkor is, ha éppen egy videót jelenít meg, vagy akár egy okostelefon is feltölthet egy másikat.

Ezenkívül lehetővé válhat a mobil eszközön tárolt fotók és videók megjelenítése egy 4K televízión és az okostelefonok akár az Ultra HD felbontású filmek streamszerverivé is válhatnak. Az új szabvány támogatja az RCP távirányítási protokollt, mely alapján egy érintőképernyős termék kiválthatja az egeret és a billentyűzetet, vagy éppen egy másik készülék érintőkijelzőjét is.


Az MHL konzorcium azt reméli, hogy az újításoknak köszönhetően a szabvány és az azt támogató eszközök jobban elterjedhetnek az autókban, s az okostelefonok vagy a táblagépek a navigációs berendezések, a HiFi-k vagy a fedélzeti számítógépek távirányítójává válhatnak. Az MHL-termékek listáján már láthatók például a Pioneer és a JVC-Kenwood autókba szánt termékei. A szervezet adatai szerint jelenleg világszerte eddig több mint 330 millió MHL-kompatibilis készüléket adtak el, ezeket több mint 200 cég gyártó készítette. Az MHL 3.0 visszafelé kompatibilis az MHL 1 és az MHL 2 szabvánnyal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #2
    "mely alapján egy érintőképernyős termék kiválthatja az egeret és a billentyűzetet,"

    Aham....max helyettesitheti, ahogy a laptopokon a tapipad, de kivaltani? Cocc....

    "s az okostelefonok vagy a táblagépek a navigációs berendezések, a HiFi-k vagy a fedélzeti számítógépek távirányítójává válhatnak."

    Meg a hifinek csak-csak, de a masik kettonek minek taviranyitas?
  • Co1e #1
    4k ... gagyi játékok... ez aztán next gen XD