Berta Sándor

Az EU gyorsítaná az LTE-hálózatok kiépítését

Az Európai Unió arra ösztönzi a tagállamokat és a mobil szolgáltatókat, hogy minél gyorsabban valósítsák meg a Long Term Evolution (LTE) rendszerek fejlesztését.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke szerint fontos, hogy az európai uniós tagországok és az illetékes testületek támogassák az elképzelést, s a közös pénzeket a szélessávú mobil hálózatok következő generációjának kiépítésére fordítsák. Emellett további mobil frekvenciákat is felszabadítanának azért, hogy felgyorsítsák az LTE és más 4G-s technológiák elterjedését. Kroes közölte: ha a tagállamok nem biztosítják a szükséges frekvenciákat, úgy a polgárok nem tudják használni a 4G-s modemeket. Amennyiben az LTE-hálózatok bevezetése nem történik meg gyorsan, akkor a mobilgyártók új termékeik megtervezésekor nem lesznek tekintettel Európára és az európai fogyasztókra, illetve igényeikre.

A politikus szorgalmazta, hogy az Európai Unió költségvetéséből 50 milliárd eurót fordítsanak a 4G-s hálózatok és más kommunikációs infrastruktúrák kiépítésére. Ezt az összeget azonban nem csak ilyen célokra költenék el. Az elképzelésről a következő hetekben születhet döntést és a téma kapcsán novemberben különleges találkozóra kerül sor. Kroes végül hangsúlyozta: a célja az, hogy az európai adófizetők minél több ellenértéket kapjanak vissza befizetett pénzeikért cserébe.

Az már szeptember elején kiderült, hogy az Európai Bizottság a mobil adatforgalom ugrásszerű növekedésének támogatására a vezeték nélküli technológiákat alkalmassá tenné a rádióspektrum megosztására. A szervezet szerint a nemzeti szintű spektrumszabályozások gyakran nem tükrözik a legújabb technológiákban rejlő lehetőségeket és így fennáll annak a kockázata, hogy a kereslet növekedésével a felhasználók alacsonyabb színvonalú szolgáltatáshoz jutnak, továbbá ez a távközlési piacba való beruházásoknak is gátat szab. Az összehangolt európai fellépéssel viszont növelhető a mobil hálózatok kapacitása, csökkenhetnek a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatás költségei és új piacok jöhetnek létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!