Berta Sándor

Európában terjeszkedne az AT&T

Az amerikai telekommunikációs óriáscég a beszédforgalom csökkenése miatt az európai piacra való betöréssel kacérkodik. Az első lépéseket egy mobil szolgáltató felvásárlásával valósítanák meg.

A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról írt, hogy az AT&T tovább akar növekedni és ehhez Európán keresztül vezethet az út. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a tengerentúli vállalat egy helyi mobilszolgáltatót vásárol fel és erre a tranzakcióra még az idén sor kerülhet. A lehetséges célpontok között szerepelnek német, brit és holland társaságok, közülük is a legvalószínűbb a holland Royal KPN, amelynek tulajdonosa a dél-amerikai Movil konszern, valamint a nagy-britanniai Everything Everywhere (EE), amely a Deutsche Telekom és a France Telecom közös tulajdonában van.

Az AT&T azért érdeklődik nagyon az európai piac iránt, mert itt még népszerűek a beszéd- és az SMS-szolgáltatások, míg az Amerikai Egyesült Államokban már a bevétel jelentős részét az adatforgalomból származó összegek teszik ki. Európában hamarosan szintén az adatforgalom kerülhet előtérbe, ezáltal azonban piaci rések keletkezhetnek és ezeket kihasználhatja az amerikai cég. Az AT&T az USA-ban elsősorban az iPhone-eladásokból tett szert jelentős nyereségre.

Ugyanakkor számos akadály hátráltathatja az üzlet megkötését. Valószínűtlennek tűnik, hogy a társaság képes legyen megvenni például a KPN száz százalékos vagy többségi tulajdonrészét. A másik probléma pedig az adatvédelem. Az AT&T évekkel ezelőtt törvénytelen módon segített az amerikai titkosszolgálatoknak vezetékes és mobil telefonbeszélgetések lehallgatásában, valamint abban, hogy illegális módon férjenek hozzá több e-mail tartalmához. Mindez aligha vet jó fényt a vállalat adatkezelési gyakorlatára, ráadásul Európában szigorúbban veszik az adatvédelmet, mint a tengerentúlon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!