SG.hu

Kisebb a sávszélesség, mint amekkorát fizetünk

Az európai felhasználók nem kapják meg azt a szélessávúinternet-letöltési sebességet, amelyért fizetnek. Az Európai Bizottságnak a vezetékes széles sávú internetelérésre vonatkozó új felméréséből az derül ki, hogy a felhasználóknak átlagosan csak a hirdetésben szereplő sebesség 74%-át biztosítják.

A széles sávú termékek sebességét általában úgy hirdetik, hogy „akár az XX Mbit/s” értéket is elérheti. Ez az ún. „reklámozott”, „névleges” vagy „kiemelt” sebesség, amellyel a hirdetésekben találkozunk. A reklámban szereplő sebesség és a felhasználók által kapott szolgáltatás sebessége között azonban jelentős lehet a különbség. Az egyes tagállamok között a letöltési teljesítményben megmutatkozó eltéréseket elsősorban az ezekben az országokban hagyományosan elterjedt technológiák határozzák meg. A kutatások azt mutatják, hogy az európai internetelőfizetők 27–41%-a véli úgy, hogy letöltési sebességük nem felel meg a szerződésük feltételeinek. Az EU-ban az előfizetők csaknem fele pedig azt állítja, hogy időnként a sebesség vagy kapacitás elégtelensége miatt nehezen tudják elérni az online tartalmakat és alkalmazásokat.

A felmérés ugyanazt az eljárást követve az összes uniós tagállamot plusz az EU-hoz hamarosan csatlakozó Horvátországot, valamint Norvégiát és Izlandot is felöleli. A projekt kivitelezését a széles sávú teljesítmény vizsgálatára szakosodott SamKnows végzi, amely már az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is hajtott végre hasonló projekteket. A hardvereszközöket alkalmazó módszertan - tekintet nélkül az internetes hozzáférés technológiájára és az otthoni kiépítésre – pontosabb független értékelést ad. Ezt a módszert már a nemzeti szabályozó hatóságok is alkalmazzák az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Szingapúrban. A mostanra összegzett 2012. márciusi eredmények egy 9104 résztvevőből álló mintán végzett vizsgálat eredményei. Ennek keretében 75 978 173 egyedi vizsgálat során összesen 3 065 341 850 mérésre került sor.

Az eredmények szerint a kábelnetkapcsolat letöltési sebessége a legmegbízhatóbb: az 74%-os európai átlag jelentős eltéréseket takar a különböző technológiák teljesítményét illetően. Az xDSL-alapú szolgáltatások a hirdetésben ígért letöltési sebességnek csupán a 63,3%-át érték el, összehasonlítva a kábelnet és az FTTx technológia 91,4%, illetve 84,4%-ával. Abszolút számokban kifejezve, az összes országot és valamennyi technológiát figyelembe véve az átlagos letöltési sebesség 19,47 Mbps volt a csúcsidőszakban. Az FTTx szolgáltatás érte el a legnagyobb, 41,02 Mbps-os sebességet. A kábelnet szolgáltatás 33,10 Mbps sebességet ért el, míg az xDSL szolgáltatás messze lemaradt a maga 7,2 Mbps-os átlagával.

A feltöltési sebességek jobban megközelítik a meghirdetett sebességeket. Az átlagos feltöltési sebesség egész Európára nézve 6,20 Mbps volt, ami a reklámozott feltöltési sebesség 88%-ának felel meg. Az FTTx szolgáltatás által elért sebesség volt messze a legnagyobb: 19,8Mbps. Ennek az az oka, hogy számos FTTx szolgáltatás a letöltési sebességhez jóval közelebbi feltöltési sebességet kínál. A kábelnet és az xDSL technológiájú szolgáltatások szerény 3,68 Mbps, illetve 0,69 Mbps sebességet értek el.

Az eredmények a csúcsidőben elért teljesítményen alapulnak, amely munkanapokon este 7:00 órától 11:00 óráig tart. Ezek a vizsgált minta összeredményei, nem az egyes országok széles sávú internetpiacának tényleges összetételét tükrözik. A felmérés 2014 végéig tart, és a tervek szerint még további két éves mérésre kerül sor. A kiválasztott fogyasztók kapnak egy kisméretű eszközt, amelyet az otthoni internetcsatlakozásukba kell bedugniuk. Ez az eszköz egy sor automatizált tesztet végez olyankor, amikor a vonalat nem használják, meghatározza a széles sávú kapcsolat sebességét és teljesítményét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MutenRoshi #22
    Minden szolgáltató megadja mennyi a garantált sávszélesség. Benne van az ÁSZF-ben. Ha nem olvasod el az ÁSZF-et vagy a szerződést és úgy kötsz hűséget az nem a szolgáltató hibája. Később nem reklamálhatsz a miatt, hogy nem olvastad a szerződést vagy az ÁSZF-et.
    Sok esetben nem a szolgáltató gonoszsága miatt nincs meg a teljes sávszélesség, hanem a szolgáltatás fizikai adottságai miatt. Például 3-4Km telefonkábelen nem lehet 10-20 megabitet biztosítani. Koax esetében pedig megoszlik a sávszélesség a felhasználók között, ha mindenki egyszerre tölt pornót azért hogy "javítsa az arányt" akkor persze, hogy lassabb lesz mindenkinek. Mondjuk, hogy ha van egy CMTS 10Gb-es uplink-el és van rajta vagy 150-200 ember és mindenkinek 120Mb-es internete, nem lehetséges, hogy mindenkinek egyszerre 120-al menjen.
    A lényeg, hogy ha megkötötted a szerződést azzal elfogadtad az ÁSZF-et.
  • sanyicks #21
    én is csak ezért váltottam a 30 megás csomagra a trénél, kizárólag az 1 helyett 5 mbites feltöltés miatt, letöltésben elég volt a 15mb is.
  • Macropus Rufus #20
    neked is írom: lásd lejjebb. Amíg a szerződésben garantált minimumot el nem éri és alá nem megy, nem reklamálhatsz semmiért. Egy esetben igen: ha a garantált sáv pl. 10Mb minimum lenne. De nincs olyan hülye szolgáltató aki ilyen szerződést kötne bárkivel is, ha csak nem bérelt vonalról van szó.
  • Macropus Rufus #19
    amit fizetsz az a minimum sáv. Azt garantálják, hogy annál lassabb nem lesz, tehát azt fizeted. Ha 15Mb-t fizetnél bérelt vonallal (ami esetében azt garantálják, hogy 15Mb alá nem fog menni) kissé húzósabb lenne a havi csekk.
  • llax #18
    Ennél már csak az a jobb, amikor a szolgáltató csökkenti az adott sebességhez tartozó árakat (beleértve a hűségidő vállalása nélküli tarifákat is), de csak az új belépők profitálhatnak belőle, az évek óta náluk lévő ügyfél meg fizetheti a régi, magasabb árat, amik a hatályos ÁSZF-ben már nem is léteznek... Aztán amikor érdeklődök, hogy hogy is van ez, annyit mondanak, hogy kössem újra a szerződést. Amihez vagy hűségidőt kell vállalnom jelképes belépési díj mellet, vagy hűségidő nélkül egy nagyobb belépési díjat kell fizetnem. Oda, ahová évek alatt sok pénzt befizettem már.

    A sebesség egy 15Mb/s csomagnál jó esetben 110%, nagy terhelések idején kb. 60-70%-os, BIX ping kis terhelésnél 11-13ms, nagy terhelésnél 13-15ms. Ha figyelembe vesszük, hogy mindezt WiFi (5GHz) kapcsolaton keresztül nyújtja a szolgáltató, nem rossz...
  • hopp #17
    A 120/10 gondolom UPC. Nem akarlak elkeseríteni, de az a maximális sebesség, a GARANTÁLT az 30/4, amit fel is tüntet, csak el kellene olvasni... http://www.upc.hu/kabel-internet/
  • Chriss745 #16
    Irorszagban ennel sokkal roszabb a helyzet. 24Mbit-nel papiron nem lehet kisebb csomagot venni, minden ADSL csomag up to 24-es. Ehhez kepes pl. en is ADSL1-re vagyok allitva a DSLAM oldalon, ami ugyebar max 8Mbit (persze a szamlan 24 van, gondolva a hulye user ugy sem ert hozza), es a legtobb embernel 2-3Mbit a letoltes maximum csucsidon kivul. Csucsidoben rosszabb. Mindezt 50 euroert havonta.
  • caprocorno #15
    Molnibalage ott a pont!
  • Molnibalage #14
    Én mint user mindig azért léptem feljebb sávszél táján, hogy az upload legyen nagyobb. 10 Mbit felett táján totálisan szarok rá, hogy mekkora, az esetek 99%-ban nem használom ki. Az uploadnál viszont nagyon nem mindegy, hogy egy több száz megás anyagot mennyi idő alatt tolok fel...
  • Elemir #13
    Képet nem szúrta be...