SG.hu

Megérné a hálózatok és a gépek összeházasítása

A GE „Ipari internet” című új jelentése szerint a hálózatok és a gépek összeházasítása 10–15 billió dollárral növelhetné a globális GDP-t.

Az ipari forradalom gyökeresen átalakította energiafelhasználásunk és tevékenységeink módját. Az internetes forradalom kommunikációnk, információbefogadásunk és pénzköltésünk módját változtatta meg. E két átalakulás összeházasítása, vagyis az ipari internet már hálózatokat, adatokat és gépeket köt össze, ráadásul a globális ipar átalakításával, a termelékenység növelésével, a jólét és a robusztus növekedés teljesen új korszakának beköszöntével kecsegtet.

"Az ipari internet megjelenésével a világ az innováció és a változás új korszakának küszöbéhez ért” – derül ki abból az új jelentésből, amelyet Peter C. Evans, a GE globális stratégiai és analitikai igazgatója, valamint Marco Annunziata, a GE vezető közgazdásza készített. "Az átalakulás a globális ipari rendszer és a korszerű számítástechnika, az analitikai módszerek, az alacsony költségű érzékelő technológiák és az internet biztosította nagyfokú összekapcsolhatóság kínálta lehetőségek konvergenciája révén megy végbe."


A lehetőségek elképesztőek. A szerzők megállapították, hogy az ipari internet egyedül csak az Egyesült Államokban 25–40%-kal növelheti az átlagjövedelmeket a következő 20 évben, a növekedést pedig az 1990-es évek vége óta nem látott szintre állíthatja vissza. Ha a világ többi részében csak fele akkora mértékben nőne a termelékenység, mint az Egyesült Államokban, az ipari internet akkor is 10-15 billió dollárral (az USA GDP-jének megfelelő összeggel) növelhetné a globális GDP-t ugyanazon időszak alatt.

"Az alacsonyabb költség mellett nyújtott, jobb egészségi állapotot eredményező egészségügyi ellátás, az üzemanyag- és az energiafogyasztás terén elért jelentős megtakarítások, valamint a jobb teljesítményt nyújtó, hosszabb élettartamú eszközök révén az ipari internet újfajta hatékonyságjavulást eredményez majd, éppen úgy fokozva a termelékenység-növekedést, mint ahogy azt az ipari forradalom és az internetes forradalom tette" - írja Evans és Annunziata. "Ezek az újítások gyorsaság- és hatékonyságjavulást eredményezhetnek a különféle iparágakban, például a repülőgépipar, a vasúti szállítás, az energiatermelés, az olaj- és gázkitermelés, valamint az egészségügyi ellátás területén. Az ipari internet az erősebb gazdasági növekedés, a jobb és több munkahely, valamint az emelkedő életszínvonal ígéretét hordozza magában.

Az internetes korszak technológiája készen áll arra, hogy éppen úgy végigsöpörjön az ipari gazdaságon, mint ahogy a fogyasztói internet is átalakította a médiát, a kommunikációt és a reklámipart az elmúlt évtizedben. Hogyan? Gondoljunk csak egy sugárhajtóműre. Egy intelligens szenzor-szett képes arra, hogy a sugárhajtómű különböző részeit külön-külön is felügyelje, majd az adatokat megossza a légitársaság összes gépével, és adatvezérelt gépi tanulási technikák alkalmazásával segítse a személyzetet abban, hogy a hajtóművet közel csúcsteljesítményen működtethesse.


"El lehet képzelni, mekkora hatékonyságjavulás következik be a hajtóműkarbantartás, az üzemanyag-fogyasztás, a személyzet beosztása és a menetrendek kialakítása terén, ha majd az „intelligens repülőgép” kommunikálni tud a kezelőkkel” – írja a jelentés. "Ugyanilyen műszerezési lehetőségek állnak fenn a mozdonyok, a kombinált ciklusú erőművek, az energiafeldolgozó üzemek, ipari létesítmények és egyéb kritikus fontosságú eszközök esetében is.” A sugárhajtómű ipari internetnek köszönhető 1 százalékos üzemanyagfogyasztás-csökkenése 15 év alatt 30 milliárd dollár megtakarítást hozhat. Hasonlóképpen, a világon üzemelő összes gáztüzelésű erőmű egy százalékos hatékonyságnövekedése 66 milliárd dollár megtakarítást hozhat az üzemanyag-felhasználás terén.

Az ipari internet hatása még ennél is sokkal szélesebb körű. A tanulmány szerint az ipari internet nyomon tudja követni és optimalizálni tudja a kezeléseket, a betegforgalmat és berendezéshasználatot a kórházakban. A szerzők becslése szerint már 1 százaléknyi hatékonyságjavulás is több mint 63 milliárd dollár megtakarítást eredményezhet globális szinten az egészségügyi ellátásban. A „gépek és az analitika házassága” közvetlen alkalmazást nyerhet azokban a szektorokban, amelyek jelenleg 32 billió dollár értékben állítanak elő termékeket gazdasági tevékenységük során. „A globális gazdaság növekedésével párhuzamosan az ipari internet is bővülni fog” – írja a jelentés. „2025-re már 82 billió dollár értékű kibocsátást, vagyis a világgazdaság össztermékének mintegy a felét adhatja.”

Az Egyesült Államok élen jár az ipari internetes forradalomban, de az „egyre mélyebb globális integráció és az egyre gyorsabb technológiatranszfer” segíti az előnyök nemzetközi terjedését is. „Mivel a feltörekvő piacok komoly összegeket fordítanak infrastruktúrafejlesztésre, az ipari internetes technológiák korai és gyors alkalmazása erős multiplikátorként hathat" - írják a szerzők. Hogyan lehetne felgyorsítani a növekedést? Az országoknak és a vállalatoknak az innovációra kell koncentrálniuk, és be kell ruházniuk a szükséges szenzorok felszerelésébe, a kiberbiztonság javításába és az új „digitális gépészmérnöki” gárda kinevelésébe. „Ehhez persze sok pénz és munka kell, de az ipari internet teljesen átalakíthatja iparágainkat és életünket – kitolva az emberi elme és a gépek korlátait” – állapítják meg a szerzők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!