MTI

EU: minden új épületbe 30 megabites szélessávot kell vinni

Az Európai Unió minden tagállamára kötelező szabályozási javaslattal állt elő az Európai Bizottság: a kezdeményezés 30 százalékkal csökkentené a szélessávú internetes hálózatok kiépítésének költségeit.

A javaslat értelmében a jövőben minden új vagy felújított épületet fel kell készíteni a szélessávú internet kiépítésére. Emellett a bizottság könnyebbé tenné a szolgáltatóknak, hogy "tisztességes és ésszerű" feltételek mellett hozzáférhessenek a már létező infrastruktúrához, és az annak kiépítéséhez szükséges engedélyezési eljárást is egyszerűsíteni szeretné. A bizottság azt a célt tűzte maga elé, hogy 2020-ra minden család és vállalkozás legalább 30 Mbps sebességű internetes hozzáféréssel rendelkezhessen, legalább felük pedig 100 Mbps sebességű internetre fizethessen elő. Ennek költségeit a bizottság szakértői 200 milliárd euróra saccolják, a kedden ismertetett javaslat pedig ennek akár 30 százalékát is megspórolhatóvá teszi - véli a brüsszeli testület.

A bizottság szerint a szélessávú internet jelenti a telekommunikációs és digitális egységes piac gerincét, a hálózat kiépülését mégis lassítja a tagállamonként vagy esetleg megyénként, városonként eltérő adminisztratív kötelezettségek rendszere. A mai szabályok ártanak Európa versenyképességének - jelentette ki Neelie Kroes digitális területért felelős uniós biztos. "Mindenki megérdemli a gyors, szélessávú internetkapcsolatot. Fel akarom számolni a bürokráciát, amely ezt megakadályozza. Az Európai Bizottság azt akarja, hogy az emberek gyorsabban és olcsóbban juthassanak széles sávú internethez" - hangoztatta Kroes.

A bizottság közleményében kiemeli, hogy jelenleg nincs olyan piaci mechanizmus, amely azt szabályozná, hogy a szolgáltatók hogyan vehetik igénybe más szolgáltatók már létező infrastruktúráját - például egy internetszolgáltató a telefoncégét - sőt egyes tagállamokban ezt a törvények kifejezetten ellehetetlenítik. Egy bizottsági forrás arra is rámutatott, hogy az uniós tagállamok kifejezetten kérték, hogy a brüsszeli testület álljon elő egy ilyen javaslattal, ugyanakkor számítanak arra, hogy lesz némi "morgolódás" a tagállamok részéről, hogy "Brüsszel már megint beavatkozik". Ennek ellenére a forrás szerint a tagállamok és az állampolgárok többsége is ezt akarja, és a józan ész is ezt diktálja. Minek a kábelfektetéshez kétszer felásni egy utat feleslegesen? - fogalmazta meg a kérdést a név nélkül nyilatkozó bizottsági tisztviselő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #27
    Ha nem hiszed, nézz utána, hány engedély kell ahhoz, hogy LEGÁLISAN a SAJÁT 4 hektáros (200x200 méter) földed közepén (tehát mindentől legalább 100 méterre) egy fúrt kútból egy 9 méter magas szélkerék pumpáljon vizet. Szörnyűlködni fogsz magad is...
  • AgentKis #26
    Az ididóta és átláthatalan szabályrendszert kritizálom csak. A mérhetetlen bürokráciát, ami olyan szinten keseríti meg a mindennapi életet, hogy mindenki vért hány tőle. Ezt egy teljesen értelmetlen szabállyal kell még bonyolítani?

    Félreértés ne essék, nem vagyok a vezetékes net ellensége, magam is ilyet használok, tervrajz nélkül is 2 ingatlanban. Így pontosan tudom az előnyeit. A padlástérben lévő kábel meg köszöni, de tervrajzon való megjelenés nélkül is elvan. Sosem gondolnám, hogy tervrajzzal én vagy bárki jobban tudná használni, vagy valami is változna azon kívül, hogy plusz pénzembe kerülne! A tervrajz az építési hivatalnak készül, mert muszáj. A legtöbb ingatlan a tervrajzra kívülről hasonlít csak (van amelyik úgy sem!!!), az átvevőt (aki kiadja a lakhatásit) simán lefizetik, mert úgy a gyorsabb meg az olcsóbb...
    Pont olyan ez mint a zöldkártya. Nincs autó ami nem "kapja" meg, ha kifizették. Pedig sok okádja a füstöt, csak hát "verseny" van műszakiztatás terén, így a fizető vendégnek bármit...

    Nem szolgáltatok semmit sem. Egy rokonom tanyáján láttam már havi 5000-é frankón működő mikrós netet. Ahol a telefoncég nem vállalta az ADSL-t, kábelTV meg 6 kilométerre van legközelebb. Jégesőben, sűrű havazásban nem ment, amúgy stabil és jó sávszélessége (jobb mint a városban az ennyiért az ADSL-nek), és profi válaszideje volt... Most ehhez akkor milyen tervrajz kelljen egy épülő tanyán? Netán 3 állami irodán keresztül (kb. 9 óra sorbanállás és gyomorideg után) és másfélszer nagyobb költségért kiállítanak valami igazolást, hogy OK erre nem kell. Ezt a szivatást lehetne kivédeni azzal, ha nem lenne ilyen szabály.

    Középtávon tanyát tervezek építeni, de lehet, hogy azt már egy EU-n kívüli "élhetőbb" birodalomban. Nem pont ez a szabály miatt, hanem a 300 ehhez hasonló agyrém miatt...
  • Dj Faustus #25
    "Viszont erdekesseg, hogy Tesla anno ugy valsztotta meg a 60hz-es frekvenciat, hogy a Fold termeszetes magneses terevel rezonaljon. "
    Egy fittyfenét. A Westinghouse Electric azért választotta a 60 Hz-es frekvenciát mert az volt jobb az ívlámpákhoz - Teslának ebbe nem volt beleszólása. Olvasnivaló >>

    "Europaban azert lett 50hz, mert a magyar feltalalok megprobaltak szandekosan elhangolni az energiatovabbitast a bolygo sajat frekvenciaitol, hogy elekeruljek a ma csak elektroszmogkent ismert jelenseget."
    Ezoterikus városi legenda. Az 50 Hz-es frekvencia a német AEG-nek köszönhető, aki Európában monopóliát élvezett akkoriban.

    De az 1800-as évek vége felé sok féle frekvenciát használtak - a Ganz például egy svájci település (Littau) villamosításánál 42 Hz-et használt (1895, szeptember) - Forrás >>. Kandó Kálmán ennél még alacsonyabb frekvenciát használt a villamos mozdonyainak hajtására - forrás.
  • kvp #24
    "A mindenhol jelenlévő 50Hz-es sugárzás nem okoz kárt?"

    Nagyon kozel all a Fold termeszetes frekvenciaihoz, de eleg nagy energiaszint mellett ez is karos. Ezert nem jo tavvezetek alatt lakni...

    "A TV és rádióadók sugárzása leszarható? Ezeknek sokkal nagyobb az energiájuk térfogatra vetítve"

    Csak az ado kozeleben, ahol meg a klumpli is megszolal. Normal tavolsagban viszont nagyon alacsony az adott feluletre juto energiaszint.

    "és még sincs kimutatható hatásuk, éppúgy mint a nagyfelszkábelhez és trafóhoz közelebb lakók Setében."

    Ez utobbival sokan vitatkoznak. Nagyfeszes kabel alatt elni nem egeszseges. Ugyanez igaz trafo eseten is. (sok regebbi lakohazban lakasok alatt van a helyi trafo beepitve a falba, utcaszinten) Az emberi szervezet eleg sok femet tartalmaz, bar joreszet vegyuletkent.

    "Csak a wifi az a baj..."

    A wifi a 2.4 Ghz-es szabad felhasznalasu frekvenciat hasznalja. Ez azert szabad, mert a mikrohullamu sutok is ezt hasznaljak, tehat oriasi rajta a zaj, ezert nem adtak el. Igy szinte barminemu keszulek adhat rajta, ami bizonyos sugarzasi szinteknek megfelel. A gond az, hogy a 2.4 Ghz a viz melegitesere legidealisabb frekvencia, ezert hasznaljak a mikrok. A wifi pont azon a frekvencian sugaroz, amit az emberi szervezet nagyreszet ado viz a legjobban elnyel, tehat a leghatekonyabban kepes azt melegiteni. Arrol nem beszelve, hogy minel magasabb a frekvencia, annal nagyobb energia kell ahhoz, hogy nagyobb tavolsagra elmenjen a jel. Ezert van az, hohgy a 0.9 Ghz-es gsm kevesbe meriti a telefont, mint az 1.8 Ghz-es gsm es ennel sokkal roszabb a 2.4 Ghz-es wifi hatasfoka. A regi 0.45 Ghz-es analog mobilhalozatnak meg kisebb energiaszuksegete volt, nagyobb hatotavolsaggal. Minel lejebb megyunk, annal jobb lesz a hatotavolsag. Peldaul egy ulf ado az egesz Foldet le tudja fedni es meg a tengerek melyen is foghato, de szinte semmilyen hatasa nincs az elovilagra.

    Viszont erdekesseg, hogy Tesla anno ugy valsztotta meg a 60hz-es frekvenciat, hogy a Fold termeszetes magneses terevel rezonaljon. Europaban azert lett 50hz, mert a magyar feltalalok megprobaltak szandekosan elhangolni az energiatovabbitast a bolygo sajat frekvenciaitol, hogy elekeruljek a ma csak elektroszmogkent ismert jelenseget.

    Egyebkent az elektromagneses sugarzas nem veszelyes, a feny is ennek egy formaja, de azert senkinek nem tesz jot ha tul sokat kap belole. Napfennyel is lehet tuzet csinalni.
  • WoodrowWilson #23
    Minek a szarabb technológiával játszani, amikor a kábel a legegyszerűbb és a leggyorsabb? Egyébként egy családi háznál aztán nagyon meg fogja dobni ez a költségeket, hogy kell pár méter kábelezés a nappaliig, ami valószínűleg amúgy is meglenne. Ha az anyósod új házat épít, akkor vigye csak be ő is, jó lesz később.
    Nem tudom mit vered magad itt, mintha valami károd származna a dologból. Talán valami fos minőségű mikrós netet szolgáltatsz?
  • AgentKis #22
    Mikrohullám, GSM? Csak hogy vezeték nélkül maradhassak? Vagy ezeket meg be is tiltják azonnal? 2020-ra a 30 megabit az alsó kategóriás mobilokban is lesz...

    Egyébként meg ha pl. az anyósom lakik benne, vagy egy vállalkozás 1200 sertése akkor be sem kell vinni...
  • WoodrowWilson #21
    És a wifit honnan akarod küldeni, a kerítésen kívülről? Valahogy csak be kell vinni a házba.
  • AgentKis #20
    Én a képen szereplő szépasszony egész alakos aktját tenném az építési engedélyek borítójának kötelező részévé, minimum A3-as mératben, minimum 600 DPI és 32 bites színmélység mellett, hogy legalább 20 EUR-ba kerüljön kinyomtatni... És akkor én is legalább annyira értelmes szabályt alkottam volna mint Ő.
    Röhej...
  • AgentKis #19
    "A vezeték nélküli nettel igaz, hogy nagyon régi, de csak rossz tapasztalatom van."
    Én nem mondom, hogy legyen kötelező vezeték nélkül netezni, de azt mondom, hogy az NE legyen kötelező, hogy rajta legyen egy nyomorult tervrajzon, hogy merre milyen kábelen megy a net, amikor nem kötelező kábelen mennie. A tervrajzon is felőlem rajta lehet, csak ne legyen előírás, mert abból már így is kb. 50x van több a maximálisan értelmes mennyiségnél szerintem...
  • AgentKis #18
    Ja mint a képcsöves TV-knél, ahol több10Watt a sugárzás. Szüleid is 6 szeműek, mert nagyszüleid azt nézték?

    A mindenhol jelenlévő 50Hz-es sugárzás nem okoz kárt? A TV és rádióadók sugárzása leszarható? Ezeknek sokkal nagyobb az energiájuk térfogatra vetítve és még sincs kimutatható hatásuk, éppúgy mint a nagyfelszkábelhez és trafóhoz közelebb lakók Setében. Csak a wifi az a baj...