Berta Sándor

Kétmilliárd euróból bővülhet a német internethálózat

Az Európai Bizottság engedélyezte a bajor kormánynak, hogy kétmilliárd euróval támogassa a helyi szupergyors internethálózat kiépítését. Az állami segítségnyújtás összhangban áll az európai uniós joggal.

Az elképzelések alapján a kétmilliárd euróból csak olyan területek kaphatnak pénzt, ahol magánvállalkozások nem tervezik a következő generációs infrastruktúrák kiépítését. Így ugyanis az állami támogatás nem szoríthatja háttérbe a magán fejlesztési projekteket. "A bajorországi szélessávú hálózatok kiépítésével kapcsolatos fejlesztési szabályozás támogatja az Európai Unió digitális menetrendjének céljait, ráadásul anélkül teszi mindezt, hogy a piaci versenyt túlzottan szétszabdalná" - hangsúlyozta Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyügyi biztosa.

Martin Zeil bajor gazdasági miniszter természetesen rendkívül örült a hírnek, szerinte a brüsszeli döntés nagyon nagy siker. "Intenzív tárgyalások után zöld utat kaptunk Brüsszeltől ahhoz, hogy a tartomány egyik legjelentősebb infrastruktúra-programját végrehajthassuk. Bajorország ezzel európai viszonylatban átveszi a vezető szerepet a nagy sávszélességű hálózatok kiépítésében, amely állami segítség nélkül nem lehetne sikeres" - jegyezte meg a politikus. Zeil hozzátette, hogy az egyes közösségek az infrastruktúra fejlesztésére legfeljebb 500 000 eurós támogatást kaphatnak.

A projektről áprilisban állapodtak meg a CSU és az FDP vezetői. Thomas Kreuzer kabinetiroda-vezető akkor azt mondta, hogy a beruházásból a több mint 2000 bajorországi településből 500 profitálhat. A nagyobb városokat nem vonják be, mert ott a távközlési társaságok bővítik majd a hálózatot. A fejlesztések különösen a kisebb településeknek okoznak gondot és ezen akarnak segíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!