Berta Sándor

CeBIT - Az Intel bemutatta a notebookok jövőjét

Az Intel hivatalosan is bemutatta az ultrabook jövőjét. A vállalat által kiállított modell a North Cape referenciadizájnra és a Haswell processzorra épült.

A prototípus 13,3 hüvelykes levehető, 1920 x 1080 képpontos felbontású, IPS-paneles kapacitív érintőképernyőt kapott. Fő egysége az Intel Haswell kódnevű, negyedik generációs chip, amely az Ivy Bridge processzorokhoz képest erősebb grafikai teljesítményt és az eddigieknél alacsonyabb fogyasztást jelenthet. Az első Haswell ultrabookokat várhatóan az év közepén megrendezendő Computex kiállításon mutathatják be a gyártók.

A készüléket négy gigabájt memóriával és SSD-meghajtóval látták el. A dokkolóegység tartalmazza a billentyűzetet, a trackpad egységet, két USB 3.0 portot, a Displayportot és a mini-HDMI kimenetet. A képernyőrész egy további Display-portot és integrált webkamerát rejt. Az operációs rendszer természetesen a Windows 8. A prototípus súlya kevesebb, mint 1,5 kilogramm, míg a kijelző kereken 800 gramm tömegű.


A North Cape referenciadizájnt az Intel több tajvani gyártóval közösen dolgozta ki, a cél az volt, hogy ennek alapján később bármely partnercég elkészíthesse a saját modelljeit. Az érintőképernyő egyetlen gombnyomással eltávolítható a dokkolóegységtől, az elválasztást a billentyűzet felett elhelyezett zöld színű LED jelzi. Az új ultrabookok várhatóan drágák lesznek, de az Intel és a gyártók mindent elkövetnek a költségek csökkentésére. Az egyik megoldás az lehet, hogy különböző teljesítmény- és funkciókategóriák lesznek.

A Haswell platform részleteiről az első információk már 2011 novemberében ismertté váltak. A Haswell az úgynevezett Connected Standby üzemmódban 20 százalékkal kevesebbet fogyaszt majd, mint a Sandy Bridge processzorok. Az ultrabookokba beépítendő kétmagos Haswell chip teljesítményfelvétele 15 Watt lesz. Az új CPU-k támogatni fogják a PCI Express 3.0-t, az Intel Turbo Boost és az NFC technológiát, valamint az USB 3.0-t, a Thunderboltot és a lopás ellen kifejlesztett Anti-Theft Technology 4.0-t. Az integrált GPU DirectX 11.1 és OpenGL 3.2+ kompatibilis lesz, s egy időben legfeljebb három kijelzőt leeht majd vele vezérelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #7
    Na ez már életképesnek látszik. Már csak egy jó oprendszer kéne rá nem a "gagyi" win8. Talán win9 el majd sikeres lesz
  • kvp #6
    Ez mar hasznalhato akar mernoki munkara is. Szorakozni eleg a tablet, alap feladatokhoz is (foleg ha lesz rendes tablet-es office csomag), de ahol teljesitmeny kell, oda ma meg keves egy atlag arm-os rendszer. Viszont ha azt megoldjak, akkor tenyleg bajban lesz az intel. (most meg nincsennek, mert az x86-os win32-es api-t tamogato hardvert szinte csak ok gyartanak, ami a regi szoftverek miatt jelenleg ez meg kotelezo)
  • MsUser #5
    Nincs túró, egyszerűen EGY TABLET ALTERNATÍVÁRÓL ÍR A CIKK!
    De azért sokkal használhatóbb gépről van szó, sok embernek kevés az ANDROID tudása a jelenlegi TABLET-eken.
    Nem volt agytekervényem hajnalban részletesen kifejteni és így félreérthető lett.

    Simán az egyik leg jövőbe látóbb ötlet az UltraBook kategória, csak megfizethetetlen mert nincs dömping belőlük és nem adtak el annyit hogy a fejlesztések megtérüljenek.
  • cateran #4
    Intel-Ultrabook..hogy a turoba jon ide az Android? Amugy meg Intel+Ultrabook? Az ara inkabb hasonlit majd 1 szamlaszamhoz...
  • asgh #3
    Az Intel és az Android terjedése között milyen összefüggést látsz?
    A Win 8 relatív sikertelensége eddig sem az Intelen múlott.
  • MsUser #2
    Azért az Intel szépen lépeget előre.
    Jó is ha húzza magával a gyártókat, csak lenne már konkurens verseny hogy az árak is csökkenjenek.
    Mindjárt nem az android lenne a vezető.
  • sanyicks #1
    a notebookok jövője az hogy fagy? :D