Gyurkity Péter

A Föld lakosságának fele fizet elő mobilra

A bolygó teljes lakosságának alig fele használ jelenleg valamilyen mobil előfizetést, ez pedig az elkövetkező években sem változik majd jelentős mértékben. Sokan hozzá sem férnek a hálózathoz.

Az utóbbi években hazánk esetében is megszokhattuk, hogy az aktív előfizetések száma eléri, avagy meg is haladja az ország teljes lakosságát. Globális szinten viszont egészen más képet kapunk, legalábbis a GSMA három éven át készített, most közzétett felmérésében, amely az összesített adatok révén 45,7 százaléknál húzza meg a határvonalat.

Globális szinten jelenleg mintegy 6,8 milliárd elérésről beszélhetünk, ami egyáltalán nem rossz eredmény, tekintettel arra, hogy a bolygó lakossága 7 milliárd körül van. Valójában azonban összesen 3,2 milliárd ember aktív használója ezen eléréseknek, ők ugyanis átlagosan 1,85 SIM-kártyát birtokolnak, a pontos adathoz pedig ki kell vennünk a számításból az inaktív kártyákat, valamint az eszközök között lezajló kommunikációt (M2M, machine-to-machine). Az elérések száma az elkövetkező 5 évben eléri majd a 4 milliárdot, ez azonban nem jelent hatalmas előrelépést, hiszen a lélekszám ugyanezen idő alatt 7-ről 7,4 milliárdra bővül majd.

Nem meglepő, hogy a listát európai országok vezetik, amelyeknél 90 százalék körül van az aktív felhasználók aránya. Az Egyesült Államokban ezzel szemben csak 69 százalékot mértek (ez valószínűleg az olcsóbb vezetékes és drágább mobilos díjszabásnak is köszönhető), míg Japán 88, Oroszország pedig 73 százalékot tud felmutatni. A legnagyobb piacot jelentő Kína alig 43 százaléknál tart, ez 2017-re eléri majd az 52 százalékot, míg Afrika esetében a lakosság egyharmada fér hozzá a hálózathoz.

Mintegy 1,5 milliárd ember a lefedett régiókon kívül él, míg további 2,3 milliárd kora vagy jelenlegi helyzete miatt nem fér hozzá az elérésekhez - ide tartoznak a csecsemők az idősek, a börtönbüntetésüket letöltők, valamint az akadállyal élők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    "A Föld lakosságának fele fizet elő mobilra"

    Vagy inkább, ahogy a cikk is írja 1/4-ének van átlagban 2 mobil előfizetése 3/4-e meg kőkorszakban él!