SG.hu

A multinacionális cégeket preferálják a magyar informatikusok

Az IT szakemberek a színvonalas munkakörnyezet és a szakmai fejlődés lehetősége miatt dolgoznának multinacionális cégnél, de a munkahelyi jó hangulat kevésbé fontos számukra.

A Morgan Stanley magyarországi IT szakemberek körében végzett kutatása arra kereste a választ, hogy milyen munkahelyi környezetben érzik jól magukat az informatikusok, mennyire fontos nekik a munkatársaikkal való jó viszony, illetve munkatársuk szakmai rátermettsége. A kutatás arra is rákérdezett, hogy az informatikusok mit gondolnak a multinacionális cégekről. Milyen előnyei és hátrányai lehetnek egy IT szakember számára egy világcég alkalmazásában állni?

Azt, hogy jól érezzük-e magunkat egy munkahelyen nagyban befolyásolja a minket körülvevő társaság. A kutatás szerint az informatikusok általában jó kapcsolatot ápolnak a kollégákkal: a megkérdezettek több mint felének a kapcsolata kiváló, sőt 13%-uk még munkaidőn túl is rendszeresen összejár. Egyharmadnyian vannak nagyon jó kapcsolatban a munkatársakkal, de munkahelyen kívül ez a kapcsolat nem folytatódik. Minden tizedik IT szakember átlagosnak írta le a munkatársaival való kapcsolatot, azaz nincsenek ugyan konfliktusok, de nem szoros a viszonyuk. A kiváló kollegialitás, a rendszeres, munkahelyen kívüli összejárás a 4-10 fős cégekre nagyobb arányban jellemző.


Az informatikusok döntő többsége fontosnak tartja, hogy hasonló vagy jobb képességű kollégával legyen körülvéve, mert így folyamatosan átbeszélhetik a felmerülő problémákat és szakmailag fejlődhetnek. Ez a nőknél még fontosabb kritérium, hiszen ezzel az állítással a kutatásban megkérdezett összes nő egyetértett. A cégméret döntő jelentőségű ebben a kérdésben: azok az informatikusok, akik cége 250 főnél többet foglalkoztat, szinte egyöntetűen (98%) egyetértenek abban, hogy mennyire fontos, hogy jó képességű kollégákkal dolgozhassanak együtt.

Ugyancsak jellemző, hogy az életkor növekedésével párhuzamosan nő ennek a szempontnak a jelentősége: míg a 26-34 évesek 77%-a ért egyet vele, addig a 40 évesnél idősebbeknél ez az arány 86%. A szakmai háttér kiemelt fontosságával szemben a munkahelyi jó hangulat kevésbé fontos az IT szakembereknek, A megkérdezettek 58 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy az informatikusok többsége társaságkedvelő ember, akiknek fontos a jó munkahelyi hangulat. A férfiak és az idősebb munkavállalók az átlagosnál fontosabbnak ítélték a pozitív légkört és a társaságot.


Az IT szakemberek szerint a multinacionális környezetnek számos előnye és hátránya is van. Bár a megkérdezettek kétharmada szerint egy multinacionális cégnél nehézkesebb, hierarchikusabb a döntési folyamat, ugyanennyien azt is kiemelten fontosnak tartják, hogy egy multinacionális vállalatnál kellemes irodában, színvonalas infrastruktúrában dolgozhatnak (64%), továbbá nagyobb esélyük van a szakmai fejlődésre (59%). Az IT szakemberek fele egyet értett azzal, miszerint egy multinál változatosabb feladatokkal találkozhatnak, illetve hogy biztosabb a megélhetésük (46%). Az informatikusoknak kisebb része úgy érzi, egy multinacionális vállalatnál túlszabályozott munkakörülmények között kellene dolgoznia (41%), illetve hogy ott kifacsarnák, túlhajszolnák őt (38%).

A kutatás rámutat arra, hogy a multinacionális cégnél dolgozó IT szakemberek sokkal pozitívabban ítélik meg multinacionális környezetet, mint a kisebb cégeknél dolgozók, akiknek negatívabb véleménye mögött valószínűleg nem áll személyes tapasztalat. A multik alkalmazásában álló IT szakemberek négyötöde szerint egy nemzetközi nagyvállalatnál nagyobb esélyük van a szakmai fejlődésre, szemben a mintaátlaggal, amely 59 százalék. Ugyancsak érdekes eredmény, hogy túlszabályozott környezetet a multiknál dolgozók kevesebb, mint egynegyede érzékel, míg a nem nemzetközi nagyvállalatnál dolgozók fele ezt gondolja ezt.

A kutatást a Tárki Zrt. végezte. A kvantitatív, telefonos kutatásban 210 informatikai szakembert (rendszermérnököket, adatbázis- és alkalmazásfejlesztőket, hálózati mérnököket, IT projekt menedzsereket és informatikai biztonsági szakértőket) kérdeztek meg, akik legalább 25 évesek voltak, és legalább 3 éves szakmai gyakorlattal rendelkeztek. A minta elkészítéséhez a meghatározott ágazatnak megfelelő cégek számával arányos valószínűséggel adták meg a mintának megfelelő, lekérdezendő elemszámot. A számításhoz a Központi Statisztikai Hivatal Tájékoztatási Adatbázisának vonatkozó adatait használták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #19
    "Hiába dolgozik az ember félszáz fős magyar középvállalatnál több százezres nettó fizetésért, töredékére van mindenki bejelentve, illetve preferálják a számlás munkát."
    25-30 fős cégnél dolgozom, teljesen bejelentve. A cégnél - pontosabban cégnek - csak olyanok dolgoznak számlára, akik ezt nem teljes munkaidőben teszik (speciális szakemberek, irdatlan óradíjjal - egyszerűen nem érdemes alkalmazni őket).
    Kötelező "csapatépítés" nincs, csocsóasztal van, amit munkaidő után rendszeresen használ is, aki szereti. Meg közben lehet sört inni (időnként bekerül 1-1 tálca a hűtőbe), stb. Vannak önszerveződő koktélozások, sörözések, Foci EB alatt én meg 1 kollégám szerveztünk tipp versenyt (1000-es volt a beugró, amit az első 3 között szétosztottunk, akik végül felajánlották egy ivászatra:-D. A cég stratégiai termékében konfiguráltuk be a tippelési felületet (saját szakállunkra), és nem leb.szást kaptunk érte a főnököktől, hanem pár "jófej" partner kapcsolattartót is meghívtak a játékba (ők jellemzően multinál dolgoznak). A partnerektől kaptunk pl. olyan levelet, hogy mekkora istenek vagyunk, mert ők is szerettek volna ilyet szervezni a cégüknél, de a vezetés megtiltotta...

    Szóval persze, jó a multinál, hát hogyne. Feleségem multinál dolgozik, mert bankból nemigen van más, és látom hogy a hócipője tele van a csapatépítésekkel, ahol ha elmondja, hogy nem igazán csapatjátékos az, aki kimegy munkaidőben zumbázni, akkor úgy néznek rá, mint a véres rongyra. Emellett a túlórát elvárják, de ki nem fizetik (konkrétan figyelik, hogy ki nem túlórázik, és időnként kib.sznak 1-1 ilyen renitenst). Mert ugye van beléptető kártya, meg másodperc pontos logolás, de őket sose ellenőrzi a NAV, hogy hol vannak kifizetve a túlórák... Emellett úgy, hogy átlag napi 10 órát dolgozik annyit keres mint én, napi szigorúan 8 órával, és én 2 éve vagyok ennél a cégnél, ő meg 10, úgy, hogy a beosztásából adódó kategóriájában a legmagasabb osztályban van. Nyilván előrébb léphetett volna, ha tudna/szeretne nyalni meg taposni, de nem mindenki ilyen. Másrészről az előrelépéshez nem szakmai skill kell ám, hanem kommunikáció, mert aki felül van, az jellemzően nem tudja mi a különbség a számlatükör meg a sminktükör között. És cseppet érdemes elgondolkodni azon is, hogy ha mindenki előre lép, akkor ki fog dolgozni? A piramis alja mindig szélesebb, mint a teteje - nem mindenkiből lesz régióvezető 5 év alatt.
  • Ferrer #18
    Most mondjátok meg, jelen helyzetben nektek nem teljesen mindegy, hogy ki hova megy dolgozni? Egy jó informatikus / programozó / elemző programozó jelenleg válogathat a munkahelyek között. Akár külföldre is lehet menni, ha már nem él a röghöz kötés.
    A multiknak is szükségük van a jó szakemberekre, itt nem a Tesco árufeltöltőiről vagy a Telekom ügyfélszolgálatasairól van szó, akiket - a nem versenyképes rétegek munkanélkülisége miatt - bármikor tudnak pótolni. Van, aki kiszámíthatóbb jövőképnek tekinti a multiknál való dolgozást, van, akinek pedig a munkahelynél fontosabb, hogy feladatai, kihívásai legyenek, feljebb jusson, stb (1 élet - 1 munkahely vs. 1 élet - sok munkahely), aztán ha nem tetszik, leléphet.

    Munkáltatói oldalról: ha normális embereket vesz fel valaki, nincs szükség "csapatépítő tréningre", amik nem is igazán építenek csapatot (ha szar az alapanyag, azaz van néhány tíz antiszociális alkalmazottunk, nem lesz belőlük jó csapat). Első lépésként talán nem ártana, ha HR-es libák helyett a tapasztalt(!) művezetők vennének fel kollégákat.
  • AgentKis #17
    Én dolgoztam multinál informatikusként (helpdesk témában) és protekcióval kerültem oda, mert nem beszélek angolul (ha meghírdették volna az állást angol nyelven tették volna és követelmény lett volna a tárgyalási szint beszédben). Ehhez képest román kollégákkal 1x találkoztam 2 év alatt, margót pedig bizony több10 alkalommal kellett beállítanom, igaz, hogy gyakrabban excelben mint wordben.
  • Cat #16
    Igen, hosszútávon a hétvégi csapatépítő tréningek tényleg gázosak. Ugyan néha jó dolog az ingyen kirándulás, zabálás, de sokszor az ember a hétvégét inkább a családjával töltené, nem azokkal akikkel egyébként is napi 8-10 órát együtt üldögél az irodában.

    Másrészt viszont én azt látom a környezetemben, hogy szinte csak a multik azok, akik rendesen, teljes fizetéssel bejelentve foglalkoztatják az embert. Hiába dolgozik az ember félszáz fős magyar középvállalatnál több százezres nettó fizetésért, töredékére van mindenki bejelentve, illetve preferálják a számlás munkát. Ezzel szemben a külföldi cégeknél nincs ilyen, a dolognak ez a része tisztességesen zajlik. (Az más kérdés, hogy nyereségadó meg hasonlóknál mennyit fizet az államkasszába a multi, ez nem a munkavállalókra, hanem az államra és a politikusok meghozta engedményekre tartozik.)
  • sanyicks #15
    Undorítóak a multik eléggé, és nem a híresen pofátlan kizsákmányolókról(teskó meg a többi) van szó.
    -undorító az a fontoskodó bullshitekkel teli modoroskodó nyelvezet "míting" "háer" és a többi
    -sok modoros fasz egymást taposva(főnök seggét nyalva) próbál nagyobb pozicióba kerülni, általános a "mosolyognak majd hátbaszúrják egymást" dolog.
    -tele van olyanokkal akik nem csinálnak semmit igazából, de a minden lében kanálkodásukkal, és a bullshittelésel a sötétebb emberekkel elhitetik hogy ők fontosak
    - üres ígérgetések "lesz fizetésemelés, lesz ez meg az" és többségében semmi sem lesz, miközben olyan faszságokra szórják a pénzt hogy eszméletlen.
    -kényszerjópofizások lásd a sörözgetés meg a többi, amit nem azért csinálnak mert jó (bár egyesek bemesélik maguknak), hanem hogy beilleszkedjenek a csordába
    -idióta semmire sem jó nyugatról ész nélkül majmolt marhaságok "csapatépítő tréning" (ahogy hallom egyes helyeken kötelező jelleggel, és HÉTVÉGÉN)
    -propagandaelőadások, amiben úgy istenítik a céget és eredményeit, és mondják milyen jó nekünk hogy ott dolgozhatunk, amit a legnagyobb vallási fanatikusok is megirigyelnének.

    Persze magyarországon a kis cégek sem normálisak legtöbbször, ugye a cégvezér mindent, mindenkit leszar, komcsi tempóval nyomja, mindent elcsal (csak a saját maga javára), üvöltözik, megaláz, stb (persze ezt azért mert a birka munkavállaló még a szocializmusban él, és fél hogy megütheti a bokáját ha visszaszól, na meg ész nélkül ír alá mindent, benyel mindenféle fenyegetést)...
    Az lenne jó ha a nyugati típusú kis és közepes vállalkozási minta terjedne el, a multik és a komcsi/elvtársi "fölfelé nyalunk lefelé szarunk" típusú kkv minta helyett.
  • mousee #14
    Volt rá példa hogy lemaradtam nem egyről, és érdekes módon semmiféle negatív következménye nem lett. De nyugodtan mindenki azt terjeszt a multikról, amit szeretne, én csak leírtam a személyes tapasztalatomat, el lehet fogadni, lehet hitetlenkedni, amit csak jólesik.

    @Komolytalan: a nicked passzol az egyéniségedhez. Nem lehet komolyan venni :)
  • Kolompár Győző #13
    "A munkakörnyezet nagyon jó, a hangulat hibátlan, kollégákkal gyakran járunk el sörözni is (akár a közeli főnökséggel is), a cég által szervezett csapatépítésekről nem is beszélve."

    Kíváncsi vagyok rá, hogy reagálna ez a barátságos multi-környezet arra, ha te nem járogatnál el velük sörözni? És itt kezdődik a probléma a multikkal...
    Az állandó csapatépítési fazskodások, meg a közös sörözések.. ezek mind mind agymosási technikák, amikből ha ki akarod húzni magad, mehetsz a picsába. És mindegy, hogy amúgy kiváló szakember vagy és a munkádat is kiválóan végzed.
    Egyébként ez már nem csak multi cégeknél van így, kis 10-20 létszámú cégnél is láttam ilyet.
  • Komolytalan #12
    Folyt a nyál abból amit írtál - minek nevezzelek, ha ne takonynak?
  • Komolytalan #11
    Ki a tököm akar "előre lépni"? Meg mit jelent az előre lépés? Az hogy már 10 év után talán tervezhetsz is? Hát azon már 1 nap után túl voltam a jelenlegi munkahelyemen. Egy kis csapatban együtt tervezünk (nem a főnök álmai, hanem a megrendelő igényei alapján), általában én írom le amit megbeszéltünk (mert a többiek erre lusták), a feladatokat magunk között osztjuk szét (ki melyik területen specialista), a tulajoknak csak egy össz időigényt mondunk, ők meg vagy azt mondják hogy ok, vagy azt hogy sok, és hol tudnánk faragni időből és persze ezzel párhuzamosan a feladatból is. Ettől hova van feljebb? 10 év után eljuthatunk a bullshit generátor pozícióba, aki napi 4-6 órát tárgyal, meg megbeszél, és valójában lóf.szt se csinál? Köszi, nem - szeretnék hasznos dolgokat csinálni 10 év múlva is.

    Nekem nem kell feljebb lépnem ahhoz, hogy többet keressek. Évről évre emelnek, mert tudják, hogy én teszek szívességet nekik hogy itt dolgozom, és nem fordítva. A multinál feljebb léphetsz, és kaphatsz komolyabb felelősségű feladatot úgy, hogy nem jár érte több pénz. Mi látjuk a konkrét piaci igényeket, gyűjtjük a névjegykártyákat, és van arra esélyünk, hogy ha 1-2-3 év múlva úgy gondoljuk, hogy csapatként lepattanunk, akkor tudunk hová menni munkát keresni. Mert akiknek dolgoztunk, azok ismernek minket, eddig is dolgoztunk már nekik, egyszerűen csak ki tudunk hagyni 1 réteget. Egy multinál erre minimális az esélyed, mert jó esettel olyan cuccal dolgozol, ami más cégnél kb nincs is. Ezt persze megfizetik, SAP-s ismerőseim is hívogatnak, hogy menjek oda nettó 400 kezdőfizetésért, de olyan eszközzel kellene fejlesztenem, ami már elavult, és más cégnél nem is használják. Ez lehet hogy rövid távon jó, de hosszú távon nem kifizetődő.
  • Vaszilij Artyom #10
    Te baromarcú egy 10 fős cégnél mikor fogsz előre lépni ahol a vezető pozícióban apuka, anyuka, lányocska és fiúcska négyes van mindig ?


    Agyhalott idióta