• Komolytalan
    "Hiába dolgozik az ember félszáz fős magyar középvállalatnál több százezres nettó fizetésért, töredékére van mindenki bejelentve, illetve preferálják a számlás munkát."
    25-30 fős cégnél dolgozom, teljesen bejelentve. A cégnél - pontosabban cégnek - csak olyanok dolgoznak számlára, akik ezt nem teljes munkaidőben teszik (speciális szakemberek, irdatlan óradíjjal - egyszerűen nem érdemes alkalmazni őket).
    Kötelező "csapatépítés" nincs, csocsóasztal van, amit munkaidő után rendszeresen használ is, aki szereti. Meg közben lehet sört inni (időnként bekerül 1-1 tálca a hűtőbe), stb. Vannak önszerveződő koktélozások, sörözések, Foci EB alatt én meg 1 kollégám szerveztünk tipp versenyt (1000-es volt a beugró, amit az első 3 között szétosztottunk, akik végül felajánlották egy ivászatra:-D. A cég stratégiai termékében konfiguráltuk be a tippelési felületet (saját szakállunkra), és nem leb.szást kaptunk érte a főnököktől, hanem pár "jófej" partner kapcsolattartót is meghívtak a játékba (ők jellemzően multinál dolgoznak). A partnerektől kaptunk pl. olyan levelet, hogy mekkora istenek vagyunk, mert ők is szerettek volna ilyet szervezni a cégüknél, de a vezetés megtiltotta...

Szóval persze, jó a multinál, hát hogyne. Feleségem multinál dolgozik, mert bankból nemigen van más, és látom hogy a hócipője tele van a csapatépítésekkel, ahol ha elmondja, hogy nem igazán csapatjátékos az, aki kimegy munkaidőben zumbázni, akkor úgy néznek rá, mint a véres rongyra. Emellett a túlórát elvárják, de ki nem fizetik (konkrétan figyelik, hogy ki nem túlórázik, és időnként kib.sznak 1-1 ilyen renitenst). Mert ugye van beléptető kártya, meg másodperc pontos logolás, de őket sose ellenőrzi a NAV, hogy hol vannak kifizetve a túlórák... Emellett úgy, hogy átlag napi 10 órát dolgozik annyit keres mint én, napi szigorúan 8 órával, és én 2 éve vagyok ennél a cégnél, ő meg 10, úgy, hogy a beosztásából adódó kategóriájában a legmagasabb osztályban van. Nyilván előrébb léphetett volna, ha tudna/szeretne nyalni meg taposni, de nem mindenki ilyen. Másrészről az előrelépéshez nem szakmai skill kell ám, hanem kommunikáció, mert aki felül van, az jellemzően nem tudja mi a különbség a számlatükör meg a sminktükör között. És cseppet érdemes elgondolkodni azon is, hogy ha mindenki előre lép, akkor ki fog dolgozni? A piramis alja mindig szélesebb, mint a teteje - nem mindenkiből lesz régióvezető 5 év alatt.